DC vs. Zumbi

xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

http://www.sendspace.com/file/n5ng2s

Tu macie test tej ramy na łamach bB, według mnie jest bezstronny, chociaż ta ocena - Opłacalność 4,5 / 5 to troche przesada...
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

no skooro juz niektorzy tak chca poznac moje zdanie to wole porozmawiac osobiscie. co tu duzo gadac:) jak kto woli to kupi Duncona a kto inny Zumbi :) ja wybieram F-44 hehe ;)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Wedlug mnie Zumbi ma tylko jedna, ale za to bardzo powazna wade. Mianowicie cene, jest ona stanowczo za duza jak na jednozawias bez dampera. Jakby ramka kosztowala ok. 2400, to bylaby znacznie bardziej popularna. Z tych dwoch ram wybralbym Zumbi, mimo ze mialem okazje przejechac sie na CC (to naprawde pieknie pracujaca ramka, ale czegos mi w niej brakuje), a Zumbi nawet nie widzialem na zywo. Kazdy kto mnie zna wie dlaczego akurat Zumbi mi sie podoba :]. Jednozawias (kocham ich prace), masywny wahacz, konkretna konstrukcja - po prostu lubie oldschool (a ta ramka bardzo przypomina Disco Volante z uproszczonym systemem zawieszenia). Ale w sumie za cene Zumbi mozna juz dostac RM7 w dobrym stanie i to z damperem. No coz...

Tak zeby byla jasnosc - nie jestem w zaden sposob powiazany z firma Zumbi, nikt nie naklanial a tym bardziej nie placil mi za pisanie tego posta ;]]]. Naprawde sadze ze Zumbi jest fajniejsze od Cane, oczywiscie to tylko moje zdanie i kazdy ma prawo sie z nim nie zgodzic.
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

piotrex:
nie marketing, a genialna, przemyslana geometria ;]

Mialem okazje stestowac zumbi na trasie dh, i gwarantuje ze za ta cene, nic lepszego (nowego) do zjazdu sie nie znajdzie. Jezdzac na Zumbi bylem naprawde zdziwiony... dlaczego? poniewaz na ramie na ktora dopiero wskoczylem, jezdzilem momentami szybciej niz na rowerze ktory mialem dobrze wyczuty (i nie byla to sprawa slabych hamulcow w Zumbi ;) ).

Rama swietnie przyspiesza, w zakrety sie ja pochyla tak genialnie ze czasami balem sie o to ze przy ktoryms zakrecie spodnie mi nie wytrzymaja ;), w locie troche ciagnie na przod, ale to kwestia przyzwyczajenia. Rama jest z tych ktore podczas gdy Ty sie wysilasz na trasie i jezdziesz na 120% mozliwosci, krzycza "jeszcze! szybciej! ostrzej! potrafisz kowboju!!"

Pracy zawiechy niestety nie ocenie, bo w rowerze na ktorym jezdzilem byla troszke za twarda sprezyna, a nie chcialo mi sie juz tym krecic i kombinowac z damperem.

I od razu mowie, ze nie jestem zwiazany z firma Zumbi !
wierzcie mi na slowo, gdyby to byl badziew to bym to napisal... ale jest to naprawde swietny sprzet :)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

co to sie probiło,żeby się tłumaczyć ze swojego zdania;]
głupia jest ta wojna dc/zumbi. Te ramki się znacznie różnią i cieżko powiedzieć która jest lepsza, bo każda jest inna. A obie są dobre. Może lepiej wytoczyć wojne zagranicy??:)
Na pewno obie cc i zumbi są lepsze od wielu znanych zachodnich ramek.
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

morthias, to moze wedlug ciebie firma zumbi powinna dzialac charytatywnie i rozdawac ramy za frajer? Przeciez 3 tysiace za nowa rame bez dampera to nie jest wiele. W reklamie plusa mowili "tam tez pracuja ludzie", ktos chce na tym zarobic i od razu pretensja? Nikom a co to F-44? Mozesz pokazac jakas fotke?
www.foesracing.com
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

A ktos wie ile zumbi zostalo sprzedane ? z pewnego zrodla

ReplaY 3k za ta ramke to duzo
www.mm-foto.pl
mczuszu
Kontakt:

Post autor: mczuszu »

wookie85on wie najlepiejnikomteż jestem ciekawy ile zostało sprzedanych?!!
nikom
administrator
Kontakt:

niestety nie jestem wlascicielem tej marki, tak wiec nie liczcie na takie informacje z mojej strony. jesli mowa o F-44 to jest to nowa rama vpp zumbi... po festiwalu filmow na pewno pojawi sie jakas recenzja na stronie, bo wg mnie ta ramka jest poprostu KOSMICZNA.... ;) tyle... wiecej nie mowie zeby nie bylo :P
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

......ale się porobiło....nono...:))) tyle w kraju producentów :))

....nie ma co porównywać dc do zumbi !!! DC to marka ilościowa a ZUMBI niszowa...jedna i druga mo swoje wady i zalety....:))

POzdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

quaketak,tak...
nikomo ile sie nie myle VPP to system opatentowany,a nazwa zarejestrowana i zastrzezona...
Schodektak, mozna tlumaczyc ze Zumbi to rama niszowa-ale dla mnie (i chyba nie tylko dla mnie) jej niszowosc jest przymusowa-slyszalem od jednego chlopa ktory mial kupic Zumbi ze umawial sie z wlascicielem/pracownikiem firmy po ramke w Myslenicach i za oboma razami na oczekiwaniu sie skonczylo.Konstrukcja moze i jest wybitna,ale ludzie jakos jej nie ufaja-moze stad ta niszowosc?
A co do "marek ilosciowych"-santa cruz to tez marka ilosciowa.Intense rowniez.
a tekst "nie ma co porownywac DC do Zumbi" jest wybitnie smutny bo pokazuje Twoje ograniczenie.
Pozdro
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
piter krk
Kontakt:

Post autor: piter krk »

jeżdziłem na obu i tak jak groochas wspomniał dc cane corso świetnie nada sie do fr w jakies góry na wycieczke jest bardziej uniwersalna no i ma całą rure podsiodłową co też jest ważne dla ludzi jeżdzących i dojeżdzajacych gdzies na tym rowerku,a zumbi jest bardziej pod dh nastawione wiekszy skok nisko srodek cieżkości mniej skretny ale taka ma byc rama do dh....i zależy też od tego jaki amor ma byc w ramce,bo w zumbi mniej niz 200 bedzie porażka żadne 66 itp widelce niedadza rade,a w cane dedykowany skok to 170-200mm
nikom
administrator
Kontakt:

piotrex pisze:nikomo ile sie nie myle VPP to system opatentowany,a nazwa zarejestrowana i zastrzezona...
zumbi f-44 dzialac bedzie w systemie FPS. wiecej o tym tajemniczym skrocie juz niedlugo;) widze ze argumenty ci sie koncza: "moj kumpel czekal i sie nie doczekal... albo ze ludzie temu nie zaufaja"... pisac to ty umiesz ale bajki na dobranoc;)

..i prosze bez ublizania bo widze ze coraz wiecej masz do powiedzenia a ciezko dopatrzec sie jakis konkretow.
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

Duncon jest ilosciowa firma ... tak jak kazda ktora sie troche liczy na swiatowym rynku , z pewnych zrodel wiem ze fabryka w ktorej robiony sa ramy to nie jakis tam podrzedny magazyn z 4 spawarkami na krzyz tylko profesjonalna fabryka w ktorej produkowane sa produkty wielu innych znanych marek , co tylko moze swiadczyc o jakosci ram dc . A z mielcem jak to z mielcem ... nie wiadomo czego sie spodziewac po dostawie , nawet Koshal ktory mial z nimi umowe nie zawsze dostawal co zamawial a dla niego milec zrobil kilkadziesiat sztuk .
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

F-44 - Prawie jak F-16

... Ciekawe ile Zumbi DH sprzedali... :-)
piotrex
Kontakt:

nikomuzyles nazwy VPP-stad moja wzmianka o patentach i zastrzeniach nazwy.
co sie zas tyczy owego oczekiwania-coz slyszalem to od chlopa z krakowa,ktorego spotkalem na magdalence i rozmowa zeszla na canecorso i korespondencje miedzy jednym z pracownikow DC a Zumbi.nie mam powodow zeby mu nie wierzyc-zreszta o ile sie myle ow osobnik czasem zaglada na forum.moze sie wlaczy?
Nikom to teraz Ty popisz sie konkretem i napisz:ile ram Zumbi zostalo sprzedanych?
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

mczuszu pisze:wookie85on wie najlepiejnikomteż jestem ciekawy ile zostało sprzedanych?!!
nikom pisze:niestety nie jestem wlascicielem tej marki, tak wiec nie liczcie na takie informacje z mojej strony.
piotrex pisze:nikomNikom to teraz Ty popisz sie konkretem i napisz:ile ram Zumbi zostalo sprzedanych?
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

nikom Mam pytanko - ta tajemnicza F-44 zastąpi dh team czy obie ramy będą nadal sprzedawane ? wiesz cos na temat ? a moze ktos inny? mam nadzieje ze nie jest to kolejna tajemnica.

Ten test bB taki ogolnikowy raczej, ale narzekaja na blokowanie zawiechy przy hamowaniu. Moze taki patent z plywajacym hamulcem by pomogl ? taki jak np w konie stab. Jak myslicie ???
www.gkkg.pl
piotrex
Kontakt:

pewnie by pomogl tylko trzebaby takie cos skminic z usa...
ODPOWIEDZ