Problem z dhx em po serwisie !

zixpt
Kontakt:

Post autor: zixpt »

Podepne sie do tematu. Ostatnio zauwazylem ze moj dhx 5.0 zostawia slady oleju na tloku. Jest tez otoczka w miejscu do kad pracuje i troche mnie to niepokoji. Guma ktora jest na koncu tloka zeby nie dobijal jest juz z wierzchu lekko wilgotna. Jest to normalne czy juz sa uszczelki do wymiany a moze cos innego ?

http://img529.imageshack.us/img529/7388/obraz007o.jpg
http://pl.youtube.com/watch?v=D7CVrVW0lYc
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Zostaje wymiana uszczelki olejowej.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
zixpt
Kontakt:

Post autor: zixpt »

Macie jakies namiary gdzie mozna dostać coś takiego?
http://pl.youtube.com/watch?v=D7CVrVW0lYc
sanciak
Kontakt:

Post autor: sanciak »

Witam , Zaś są jaja kolejne po dzisiejszej jeździe zauważyłem tak owy problem !! na zdjęciu tam pod damperem widać jak sie z niego leje ... jest plama . Ja już nie wiem ... :(:( damper do śmieci ??

http://img523.imageshack.us/img523/176/dsc01295b.jpg

Nowe uszczelki są ! , po serwisie , olejek nowiutki off road wypowiedz sie proszę :(
clinica
Kontakt:

Post autor: clinica »

Podepnę się do tematu, czy to normalne że damper (wyjęta sprężyna) nie daje się wogóle ścisnąć, tłok nie przesuwa się ani na milimetr nawet przy całkowitym oparciu się na nim (damper Fox Van R), nigdy nie miałam doczynienia z damper-ami... co ewentualnie może być źle??
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Mam to samo w swingerze, też nie da się wcisnąć tłoku ręką, trzeba się o coś zaprzeć i dopiero wtedy coś się ugina, napompowany jest dobrze, damper kupiłem nowy. Chętnie się dowiem czy tak ma być :) założony w ramie chodzi dobrze, ale wole się upewnić.
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

clinica, ciężko go ruszyć, ale nie tak, że nie da się wcale. Ważniejsze, jak pracuje w ramie.

sanciak, nie chodzi o oringi, a o simmering w nakrętce głównej komory. Chociaż ze zdjęcia wynika, jakby damper przeciekał od góry, uwzględniając jego pozycję w ramie. Może oring jest źle dobrany albo nastąpiło pęknięcie gwintu pokrywy w wyniku zbyt silnego dokręcenia. Cholera wie, musiałbym go obejrzeć, bo tak żadne zdjęcia nie oddadzą prawdy.
www.foesracing.com
sanciak
Kontakt:

No dokładnie :( no to co ja mam robić chce jeździć ! już pół wiosny zmarnowałem Na ten damper . Co powiecie na tym czasowe rozwianie 5th z allegro za 5 stówek ?? tytanowa sprężynkę założę sobie z foxa . CHYBA ŻE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ FOXA !!!
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Być może wystarczy mocniej dokręcić , koledze pociekł w tym miejscu bo bał się że ukręci gwint. Bierz o ile się nie mylę klucz 26mm , w imadło i spróbuj.
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

sanciak bierz damper i jedz z nim do serwisu znowu, niech szukaja co jest nie tak...
a co do 5th elementa to normalny ma cholerna platforme takze strasznie uposledzi ci prace tej santy :/ najlepsze rozwiazanie to kupic 5th elementa i zrobic mu tuning (wstawic shimmy) i bedize miodzio :) sam mam tak zrobione i ramka dostala nowe zycie bo praca jest nieporownywalnie lepsza od tej jak byla platforma :)
sanciak
Kontakt:

Nom .. Kurna kooejna bańka na benzynę do krk !! :/ sasquatch za tyle przejazdów co tam zrobiłem miał bym nowy damper :| Jest na allegro dhx 5 tylko 241 a ja mam ramke na damper 222 / 231 mm i nie wiem czy mogę wsadzić o tyle dłużysz damper . Jest na allegro też jakiś revox . No ale co z Tym 5th Może nie będzie tak źle ... kurde no na pewno się da pokręcić tak regulacjami by chodził przyzwoicie .
off_road
moderator
Kontakt:

fakty 5th-y zaczynają pracować odpowiednio dopiero po zrobieniu tuningu.

Co do wciskania dampera jak jest wyciągnięty: Tak ma być jak damp ma platformę i jest robiony pod rame 3:1 to dla ugięcia musicie użyć 3x więcej sily niż macie w łapach hehe
Wystarczy szybciej spróbować go wcisnąć. Przy wolnej kompresji będą bardzo ciężko szły.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
sanciak
Kontakt:

No dobra , chciałem sie dowiedzieć ogólnie czy tak owa http://www.allegro.pl/item608019052_5th ... _nowy.html

aukcja będzie dobra . Wielkie pytanie jest też czy mi spasują tuleje . z dhx do 5th w v 10 . chce wiedziec tylko czy jak kupie tego 5th czy to będzie to działało w miare mozliwosci.
off_road
moderator
Kontakt:

sanciak Ślizgi są standardowe wszędzie więc nie bedzie problemów z montażem w starych tulejach

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
sanciak
Kontakt:

Ok , No to mam do wyboru nowego 5th elementa za 600 zł , i mam do wyboru 6 waya zakupionego w styczniu , jeżdżony kilka razy za 500 zł . Wiec co lepiej wybrać ??
sanciak
Kontakt:

Ok , No to mam do wyboru nowego 5th elementa za 600 zł , i mam do wyboru 6 waya zakupionego w styczniu , jeżdżony kilka razy za 500 zł . Wiec co lepiej wybrać ??
off_road
moderator
Kontakt:

Bierz swingera

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

swinger tak bardzo nie muli jak 5th, przez to, że tłok charakteryzuje się większą gładkością i mniejszym tarciem o uszczelkę (która w manitou też nie jest taka "tępa"). Czyli swinger
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

To ja tez sie podepnę przy okazji.

Tak ostatnio zauważyłem ze mój BH troszkę skrzypi przy uginaniu i wyszło mi że to damper. Czy sie o nie jakos dba? Brunox to dobry pomysl czy dhxy4 tego nie lubią?
ODPOWIEDZ