Regulamin - propozycje i dyskusja nad poszczególnymi pkt
Możę mam ciężki pomysł... ale można by założyć nowy dział: PROJEKTY ,gdzie każdy w osobnym temacie przedstawiał by swój rower, wg. określonego wzoru - coś na wzór cytowanego i chwalonego light-bike - przy każdym temacie mogła by być prowadzona dyskusja, wiele problemów natury sprzętowej było by rozstrzygniętych, osoby doradzały by sobie nawzajem, podpiąć by szło ranking (kryteria dowolne) itd.
EDIT... taka dygresja mnie naszła.... załóżmy, że ktoś oferuje na forum unikalny komponent (nie masowy) lub usługę, lub robi zbiorową wysyłkę - moim zdaniem takie tematy powinny zostać!! - dla przykładu: kolega XVY zrobił upgrade tłumika w 888 i chce zareklamować swe usługi... moim zdaniem forum jest od takich spraw
EDIT... taka dygresja mnie naszła.... załóżmy, że ktoś oferuje na forum unikalny komponent (nie masowy) lub usługę, lub robi zbiorową wysyłkę - moim zdaniem takie tematy powinny zostać!! - dla przykładu: kolega XVY zrobił upgrade tłumika w 888 i chce zareklamować swe usługi... moim zdaniem forum jest od takich spraw
snizy Popieram pomysł z tym działem "Projekty" czy też "Bikecheck" bo narazie to u nas jest jeden wspólny "Nasze rowery", który jest przepełniony fotami i ciężko jest się tam czegoś doszukać a już nie mówię o prowadzeniu dyskusji na temat wykorzystanych komponentów czy komentowania bo by się zrobił totalny bałagan. Więc można by pomyśleć nad zrobieniem osobnego działu z naszymi rowerami z podziałem na 2-3 kategorie powiedzmy, żeby wszystkich razem nie mieszać.
DA SIĘ zrobić - pod warunkiem że będziemy trzymać się ustaleń i że obsługa forum będzie trzymać się zasad - bez żadnych wyjątków ani dla zwykłych użytkowników ani dla siebie.Steel2 pisze:Przede wszystkim dużo starsi niż większość na DHZ. Oczywiście było by miło zaprowadzić aż taki porządek, ale nie oszukujmy się, tego się nie da zrobić. Można za to uzyskać dużą poprawę do stanu obecnego, choć początki będą i tak ciężkie. I tak decyzja należy do Nikoma i to on musi podjąć decyzje.
Na razie ten temat jest czystą teorią
to forum to nie szkoła - gdzie istnieje obowiązek uczęszczania i każdy kretyn MUSI tam być, cokolwiek by robił i jaki by nie był jego stosunek do nauki. natomiast forum to dobrowolny wybór bycia tu i dobrowolny wybór stosowania się do zasad.
skoro zasadą zachowania się w sklepie spożywczym jest nieotwieranie opakowań i niejadanie tego co na półkach a konsekwencją problemy policyjno-prawne to nie wiem dlaczego nie można zastosować sie do o wiele prostszych zasad jakimi jest zachowanie dobrego poziomu kulturalnego i merytorycznego wypowiedzi.
nasza codzienność i niestety też język jest jak szambo - najchętniej wsadzam w uszy słuchawki jak jadę do domu by przypadkiem nie słuchać rozmów młodzieży w drodze ze szkoły...
tu obowiązuje słowo pisane - po skleceniu wypowiedzi można przecież przeczytać ją i 10 razy zanim klepnie się "wyślij". nie oczekuje chyba nikt by styl był kwiecisty ale mięso i literówki to coś co w stu procentach można zwalczyć.
era netu to era szybkiej informacji i lenistwa - dlatego regulamin to coś czego się nie chce czytać. ale skoro co mądrzejśi użytkownicy tego forum twierdzą że to przydatna rzecz to uważam że można nauczyć małolatów by przynajmniej tu trzymali pion. a jak nie - to powtarzam - wynocha.
-
- Kontakt:
Się kuźwa mnie uczepiłeś.. Nikomu nic nie liżę i żadnego kolesiostwa tutaj nie ma.. Niestety moderator na tym forum ma plus 3 funkcje więcej, niż standardowy użytkownik..Chyba da się zauważyć, że nie ma nawet ostrzeżeń.. Żeby kogoś zbanować, muszę pisać do Nikoma, bo administrator ma tylko "banicję".. Więc jedynym "straszakiem" może być "weź przestań, bo powiem Nikomowi" To, że aktywnie się udzielam, też jest źle.. Popieram regulamin, ale i tak wiem, że modzi będą pod ostrzałem.. Tak bywa..yasiuuu pisze:Bez zbędnego "lizania sie po tyłkach" jak to wygląda u dwóch tutejszych moderatorów (chyba wszyscy wiedzą o kogo chdozi;-) )
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
KaKTuSSS ja się ejdnak dopatruję "kolesiostwa". najlepszym przykładem "kolesiostwa" będzie znikanie niewygodnych tematów dla adminów i modów - które miały miejsce swojego czasu. Bodajże chodziło o tematy związane z pewną polską marką ram rowerowych.
Fakt, że rozgrzebuje teraz dawne rany, ale czy ktoś wie czemu nie ma juz na tym forum Dzikusa i kilku innych obecnych modów BA?:> No właśnie...
ArthurGreen akurat nie na Ciebie kładłem nacisk w tym duecie;-) Przyjmijmy, że był to taki mój mały "sarkazm" oparty na wielu tutejszych tematach. Powtórzyłem to co było już napisane;-) I nie traktujcie tego jako "uszczypliwość" z mojej strony. Temat juz był kiedyś wałkowany i było wesoło. taki OT;)
Staram się byc w miarę własnych możliwosci intelektualnych obiektywny jako "obserwator" różnych sytuacji na obu forach. I w żaden sposób moje treści nie mają na celu wprowadzania zamętu na DH-Zone. Raczej dążę do uporządkowania kilku kwestii opierających się na zaistniałych sytuacjachw histori DHZ i wdrażaniu regulaminu sporządzonego przez Steel'a
Fakt, że rozgrzebuje teraz dawne rany, ale czy ktoś wie czemu nie ma juz na tym forum Dzikusa i kilku innych obecnych modów BA?:> No właśnie...
ArthurGreen akurat nie na Ciebie kładłem nacisk w tym duecie;-) Przyjmijmy, że był to taki mój mały "sarkazm" oparty na wielu tutejszych tematach. Powtórzyłem to co było już napisane;-) I nie traktujcie tego jako "uszczypliwość" z mojej strony. Temat juz był kiedyś wałkowany i było wesoło. taki OT;)
Staram się byc w miarę własnych możliwosci intelektualnych obiektywny jako "obserwator" różnych sytuacji na obu forach. I w żaden sposób moje treści nie mają na celu wprowadzania zamętu na DH-Zone. Raczej dążę do uporządkowania kilku kwestii opierających się na zaistniałych sytuacjachw histori DHZ i wdrażaniu regulaminu sporządzonego przez Steel'a
Steel2
1. jak byś nie zauważył - to nie są domysły tylko suche fakty.
2. jak byś nie zauważył (kolejny raz) - moje wypowiedzi (częściowo dialog z KaKTuSSS'em wynikają z interpretacji regulaminu i wielu zaniedbań z tym związanych) - więc nie mów, że robię OT - bo równie dobrze mogę to powiedzieć o Twojej powyższej wypowiedzi.
3. Dyskusja na temat modów jest wg. mnie ściśle połączona z tworzeniem regulaminu - bo to Oni mają być po tej "bezpiecznej stronie dziennika" i to Oni mają dbać o to aby ten regulamin był przestrzegany - a jak już zauważyłeś w wielu przypadkach przestrzegany nie był!;]
4. Więc daruj sobie swoje uwagi - bo jak to ktoś ostatnio trafnie powiedział, "chyba się urodziłeś do marudzenia i narzekania". Od siebie dodam, że kultura osobista (którą tak bronisz - i słusznie) to nie wszystko - przydało by się jeszcze "przyjaźniejsze" podejście do ludzi;)
1. jak byś nie zauważył - to nie są domysły tylko suche fakty.
2. jak byś nie zauważył (kolejny raz) - moje wypowiedzi (częściowo dialog z KaKTuSSS'em wynikają z interpretacji regulaminu i wielu zaniedbań z tym związanych) - więc nie mów, że robię OT - bo równie dobrze mogę to powiedzieć o Twojej powyższej wypowiedzi.
3. Dyskusja na temat modów jest wg. mnie ściśle połączona z tworzeniem regulaminu - bo to Oni mają być po tej "bezpiecznej stronie dziennika" i to Oni mają dbać o to aby ten regulamin był przestrzegany - a jak już zauważyłeś w wielu przypadkach przestrzegany nie był!;]
4. Więc daruj sobie swoje uwagi - bo jak to ktoś ostatnio trafnie powiedział, "chyba się urodziłeś do marudzenia i narzekania". Od siebie dodam, że kultura osobista (którą tak bronisz - i słusznie) to nie wszystko - przydało by się jeszcze "przyjaźniejsze" podejście do ludzi;)
www.feel-free.pl
Super, a teraz skończ już robić OT i załóż sobie własny wątek. TO CO NAPISAŁEŚ JEST OT i nie ma związku z treścią regulaminu ( a o treści regulaminu tutaj dyskutujemy ) a nie podejściu moderacji. Więc bądź tak łaskaw i pisz na temat albo wcale.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
yasiuuu Steel2 Dobra luz chłopaki
Rozmawiamy o poprawkach do regulaminu a nie pobocznych tematach.
Kilka propozycji:
- Zabrania się zakładania identycznych tematów o tej samej tematyce przez jednego autora
- Jeśli autor tematu nie otrzymał odpowiedzi w założonym przez siebie temacie przez okres (dajmy na to 3 dni), może odświeżyć temat
- W tematach wymagających wklejenia zdjęcia wklejamy zdjęcia w rozsądnych wymiarach np. 800x600 pikseli
- Zabrania się zmniejszania czytelności postów poprzez nadużywanie emotikon, spacji i innych znaków interpunkcyjnych.
Co wy na to?

Kilka propozycji:
- Zabrania się zakładania identycznych tematów o tej samej tematyce przez jednego autora
- Jeśli autor tematu nie otrzymał odpowiedzi w założonym przez siebie temacie przez okres (dajmy na to 3 dni), może odświeżyć temat
- W tematach wymagających wklejenia zdjęcia wklejamy zdjęcia w rozsądnych wymiarach np. 800x600 pikseli
- Zabrania się zmniejszania czytelności postów poprzez nadużywanie emotikon, spacji i innych znaków interpunkcyjnych.
Co wy na to?
Bombell co do ostatniego pkt. ja bym obstawił opcję "miniaturki", którą każdy zainteresowany może sobie powiększyć (imageshack itp.) Może i fotka 800x600 nie jest kolosalnych rozmiarów, ale też niepotrzebnie zajmuje miejsce. I razi w oczy gdy ktoś zamieszcza zdjęcie marnej jakości zrobione np. telefonem.
pkt. dublowania tematów jest już wpisany w regulaminie Steel'a, w tym, że bez adnotacji odnośnie jednego użytkownika. Ew. można by dopisać tą opcje do regulaminu.
pkt. dublowania tematów jest już wpisany w regulaminie Steel'a, w tym, że bez adnotacji odnośnie jednego użytkownika. Ew. można by dopisać tą opcje do regulaminu.
yasiuuu Co do zdjęcia to racja miniaturka też dobra rzecz ale mamy na forum opcję wklejania zdjęć i właśnie o niej myślałem z tym za dużym zdjęciem.
A co do dublowania tematów to faktycznie jest
A co do dublowania tematów to faktycznie jest
aczkolwiek chciałem zwrócić uwagę na możliwość odświeżenia tematu w takim przypadku. Mianowicie często użytkownicy nie otrzymując odpowiedzi w swoim temacie zakładają taki sam w tym samym bądź innym dziale z nadzieją, że ktoś odpowie. Dlatego myślę, że w takim przypadkach warto pozwolić na odświeżenie poprzedniego tematu. Będzie mniejszy bałagan niż kilka identycznych tematów założonych przez jednego użytkownika.Steel2 pisze:- absolutny zakaz dublowania wątków nie zależnie czy w różnych czy w jednym dziale,
Bombell jest też: "- absolutny zakaz dublowania wątków nie zależnie czy w różnych czy w jednym dziale, "
odświeżanie osobiście bym sobie darował, skoro nie dostał odpowiedzi, znaczy, że nikt nie wie/nie ma ochoty odpisać. Bywa, taki jest już urok pytań zadawanych na forum.
Pozostałe 2 pkt jak najbardziej słuszne. Wprowadzam poprawki ( zmieniłem np 800x600 na max 1024x768 )
"- wszelkie wypowiedzi powinny być napisane starannie, bez błędów ortograficznych czy logicznych, bez nadużywania emotikon, z uwzględnieniem zasad pisowni języka w jakim publikujesz wypowiedź ( sporadycznie i w szczególnych przypadkach może być to język inny niż język polski ),"
myślę, że taka zmiana wystarczy. Emoikony dopisane a, nadmiar spacji itp są uwzględnione jako zasady pisowni.
odświeżanie osobiście bym sobie darował, skoro nie dostał odpowiedzi, znaczy, że nikt nie wie/nie ma ochoty odpisać. Bywa, taki jest już urok pytań zadawanych na forum.
Pozostałe 2 pkt jak najbardziej słuszne. Wprowadzam poprawki ( zmieniłem np 800x600 na max 1024x768 )
"- wszelkie wypowiedzi powinny być napisane starannie, bez błędów ortograficznych czy logicznych, bez nadużywania emotikon, z uwzględnieniem zasad pisowni języka w jakim publikujesz wypowiedź ( sporadycznie i w szczególnych przypadkach może być to język inny niż język polski ),"
myślę, że taka zmiana wystarczy. Emoikony dopisane a, nadmiar spacji itp są uwzględnione jako zasady pisowni.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]