Zabiezpieczenia tras na Wierchomli i nie tylko.

Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

Bullit - a nie wpadłeś geniuszu
Bez takich wybiegow prosze !!!...
Ja oddam ci podobnym 'komplementem', moze odrobine mocniejszym i tak sie zaczynie pyskowka. Myslalem ze daleko Ci do poziomu rozwrzeszczanych malolatow.
Bylem grzeczny i oczekuje tego samego.

A wracajac do tematu (ciagle grzecznie)
No to masz drugiego goscia- Brendog. Tam gdzie mieszka na codzien nie ma zadnych technicznych tras (wspominal o tym w jednym z wywiadow). Tak naprawde jego kariera zaczela sie w momencie jak patronat nad jego startami objal Peaty i gosc zaczal sie pojawiac na trasach WC. Wg. mnie warunkiem oslawionego 'progresu' jest to aby wzrosla ilosc uprawiajacych DH i to w kazdym przedziale wiekowym. Jesli bedzie nas wiecej wtedy staniemy sie w koncu powazanym, oplacalnym rynkiem a to wiarze sie ze wzrostem zainteresowania sponsorow itd. Budowanie ekstremalnych tras absolutnie nie przyczyni sie do wzrostu naszej liczebnosci. Zobacz jak to wyglada za granica, stoi sobie dropik ale nie sam, obok niego stoi jeden wyzszy i drugi jeszcze wyzszy. Malolat (lub gosc w wieku 50 lat) sporbuje najpierw malego, pozniej wiekszego az w koncu najwiekszego. I TO JEST PROGRES ! (dropik to tylko przyklad). A nie trasy i przeszkody po ktorych zjedzie 1 na 500 odwiedzajacych. Takie podejscie nikomu sie nie oplaci, nam, a takze i moze przede wszystkim potencjalnym inwestorom BikeParkow. Bo przeciez nikt sie tym nie bedzie zajmowal charytatywnie, kazdy liczy ze jesli wyda 10 k na przygotowanie fragmentu trasy to mu sie to zwroci w postaci wiekszej liczby odwiedzajacych i nie wazne ze bede to pro czy 50 latkowie (w sumie to taki 50 late moze dysponowac nawet grubszym portfelem).
Zobacz jaka potega w DH obecnie jest UK, a przeciez np. Fort William nie mozna nazwac bardzo trudna technicznie trasa.

Piotr
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Nie chodzi o trasy ekstremalne o a trasy trudne. Fort Wiliam jest wyraźnie trudniejszy niż trasy w Pl ( byłem, jeździłem ). Cała sztuka polega na takim zbudowaniu trasy, by była ona trudna a jednocześnie przejezdna dla osoby słabej ( z wyjątkiem odcinków stricte technicznych np: rockgardenów itp ). U nas elementów technicznych brak, hopki są niebezpieczne dla osób jeżdżących słabiej. Poziom DH w Pl to tak naprawdę enduro w UK ( z wyjątkiem hopek, których nie ma ). A i na zawodach enduro w UK spotyka się trudniejsze technicznie kawałki niż u nas na trasach DH.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Wojtek K.
Kontakt:

Post autor: Wojtek K. »

Steel2 pisze:Cała sztuka polega na takim zbudowaniu trasy, by była ona trudna a jednocześnie przejezdna dla osoby słabej
Święte słowa.
Jak kto chce i umie to leci 40kmh po korzeniach wpada na hopeczkę czy dropika robi 10m w poziomie i jest wymiatacz a jak kto nie chce lub nie umie to jedzie sobie 20kmh i leci 2m w poziomie i też ma z tego cholerny fun. A nie, musze jechac 40kmh i przelecieć 10m bo jak nie to zgodnie z zamyslem "projektanta" nie trafię w 30cm lądowanie na wskutek czego sprzęt do remontu a ja do szpitala (bo nie podołałem wymaganiom wyznawcy progresu) oczywiście mogłem skorzystać z chicken line'a wspaniałomyslnie wytyczonego przez "projektanta" przez pasjonujacy odcinek krzaków "tam na lewo" więc jestem sam sobie winien. I o to w tym chodzi.
Co do poziomu tras DH w PL to fakt, są z regóły krótkie i zbudowane na zasadzie hybrydy enduro z bikeparkowymi fun parkami. Tutaj działa czynnik którego nikt nie przeskoczy, pod dobrą trasę potrzebna jest dobra górka a takich z wyciagami czynnymi w lecie i pozytywnie nastawionymi wladzami, zarządami, lesnikami..... brak.
Potencjał i trasa była na Śnieznicy w Kasinie, potencjał jest w Krynicy na Jaworzynie, Mosornym Groniu w Zawoi czy kilku innych ale tam w zasadzie to tras brak albo sa trudności z ich używaniem.
Cieszmy sie jednak tym co mamy bo są tacy co mają gorzej (i nie chodzi o wzrost gospodarczy).
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Wojtek K. - to nie oczekujmy wyników, nie powołujmy "kadry" itd skoro i tak naprawdę, nie ma gdzie trenować, a to co jest daleko odbiega od poziomu światowego.
Warto dopasować działania do poziomu.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
swiechu56
Kontakt:

Post autor: swiechu56 »

Ja powiem tylko tyle od siebie że według mnie nasz sport jest kontuzjogenny, i bez sensu było by zabezpieczenie wszystkich drzew. Bo nawet przy mega zabezpieczonej trasce napewno zdarzy się takie jedno drzewko na które ktoś trafi i wtedy są pretensje do organizatora. Nieszczęśliwe wypadki niestety nam się zdarzają, ale starajmy się ich nie wymuszać i jeździjmy z rozwagą.
peace!
http://swiechu.pinkbike.com/
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

MareKambo pisze:Również miałem wypadek na PP Wierchomli, czerwiec 2007, trasa zbudowana przez słynnych partaczy z totalbikes. Doznałem wypadku, po którym czekała mnie w 2 tygodniowym pobycie w szpitalu; 2-wu dniowa śpiączka, krwotok wewnętrzny, 2 operacje brzucha - pęknięta wątroba, śledziona, złamane żebra i tak dalej...
MareKambo pisze:Organizator - przy okolicznościach mojego wypadku kozaczył hojraka kogo to się nie boi, ale to się zmieni, już wkrótce.

Trasa - niezabezpieczona, tworzona bezsensu, każdy element techniczny nadaje się do zrównania z ziemią i ew. postawienia na nowo Z GŁOWĄ, lub w ogóle nie tworzenia.

MareKambo piszesz coś o złym projekcie elementu trasy to ja napiszę może jak było - osobiście Cię zwoziłem na materacu łazikiem do karetki i rozmawiałem z Tobą zaraz po glebie. Zadałem pytanie - Co się stało ?? Czy zle coś zrobiłeś ?? ...a Twoja odpowiedz była następująca - Właściwie to nie wiem na co liczyłem, poprostu wyskoczyłem i liczyłem że dolecę !! Zapytałem raz jeszcze czy wiedziałeś co skaczesz ?/ - powiedziałeś że mierzyłeś się z elementem kilkanaście minut nim postanowiłes sobie skoczyć licząc że jakoś się uda !! Na miejscu byli Twoi znajomi - nagrali filmik jak flakami walisz w drugie wybicie i byli też moi znajomi którzy widzieli jak na przypale skaczesz element !!
Chłopie powiem tak, szkoda mi Ciebie bo miałeś solidną glebę ale kompletnie nie rozumiem takiego podejścia do atakowanie elementów na trasie !! powinienieś najpierw postarać się sprawnie przejechać cziken, spróbować kilka razy i za każdym szybciej aby móc ocenić potrzebną prędkość do pokonania elementu, nie zrobiłeś tego tylko na pół gwizdka najechałęś na wybicie i liczyłes na cud !!! pretensje miej do siebie a nie do ekipy która projektowała trasę pomijając fakt że wcześniej też miałeś jakąś solidną kontuzję i dopiero wracałęś do formy !! Następnym razem może zaczniesz myśleć na trasie nim zaczniesz atakować elementy nie będąc kompletnie pewnym że je pokonasz !!

Pretensje możesz mieć tylko do siebie !!

nie mam zamiaru toczyć tu wojny ale denerwuje mnie jak ktoś zwala winę na masonów,żydów i cyklistów a nie potrafi się przyznać że sam dał dupy !!

luzne kamienie ,szyszki i wiewiórki są wszystkiemu winne bo to nie moja wina że nie umiem skakać i zaliczam gleby na przypale !!!

jak mi wybicie nie pasuje to szukam innej najszybszej linii ale bezpiecznej a nie na przypale zamykam oczy i liczę że się uda !!

Pozdro i bez ciśnień

....szyszki i igliwie też potrafią krzywdę zrobić - czy organizator ma zamiatać trasę aby jakiś leszcz nie musiał się bać na zawodach ??
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Schodek
Kontakt:

MareKambo co jest ?? milczysz czyli przyznajesz się do błędu ??

mam nadzieję że już więcej nie będziesz pisał takich idiotyzmów.

sora za dublowanie ale czekałem i czekałem i mogę poczekac dalej :)
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

Schodek Nie no ogólnie lol... Jak na kogoś w twoim wieku to nie przystoi robić walk na forum jak nastoletnie dzieci.

Co mam Ci do powiedzenia - nic ? Może nawet więcej - kompletnie nic ? Kim ty jesteś dla mnie ?
Nie pawam się walkami na dziecięcym forum, ale zrobiłeś mi ciśnienie. Ohh.... dobrze że tu wogule zaglądnąłem po tygodniu niepatrzenia, bo "było by coś ze mną nie tak".

Byłem ciężko zmasakrowany, pamiętam jak przez mgłę co się działo do szpitala. Ale ty wiesz lepiej.
Po 2 letnim zastanowieniu się nad rzeczą, konsultacjami z poważnymi osobistościami Dh w Polsce (pocisz się już co?) mam takie a nie inne zdanie. Jebnij glebe i dopiero zacznij ze mną rozmawiać.

Kiepsko bronisz totalszajsu, słaby marketing chłopie, oj słaby.

Pozdro... lol

P.S.
Co do trasy, przypomnij sobie jakie były reakcje na nasza trasę w Kasinie. I nikt nie był operowany.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

Schodek co Ty wiesz o trasach?! przecież tam na wybiciu drugiego "doubl'a" powinien leżeć materac! coby jakiś typ co nie umie ocenić swoich umiejętności się nie rozjebał

:oops: :mrgreen:

MareKambo przemyśl tą swoją glebę ponieważ nikt poza tobą się tam nie rozwalił więc element trasy nie jest źle zrobiony tylko Ty coś źle musiałeś zrobić
Schodek
Kontakt:

MareKambo miałem kilka gleb w swoim życiu,gipsów i rozwałek ale zawsze była to moja wina a nie matki natury czy tego kto budował elementy trasy !! Jak masz pretensje do mnie ( do całej ekipy która budowała trasy w warchomli ) to proponuję nauczyc się podstaw bezpiecznej jazdy a jak już to ogarniesz to wtedy atakuj trudniejsze elementy....bo za chwilę przywalisz tak flakami że pokarm będziesz zasysał przez słomkę - czego nikomu nie życzę !!

Strasznie się spociłem bo uałly ostatnio w Białym takie że masakra...

nie mam zamiaru toczyć tu wojny bo zawsze się komuś coś podoba albo marudzi...a trasa pod górę to chyba xc bardziej niż dh ;)

pozdro i bez ciśnień...kontuzje zawsze można złapać...nawet w parku !!
presto
Kontakt:

Post autor: presto »

sam złapałem dość poważną kontuzję (otwarte złamanie rzepki z przemieszczeniem) na ostatnich zawodach w Wierchomli, na odcinku gdzie były 2 hopy z rzędu... błąd popełniłem ewidentny ponieważ na pierwszą hope najechałem za bardzo z prawej strony, a nie zauważyłem wczesniej ze jest tam jakis kamien na ladowaniu, wiec przyhaczylem korba i z drugiej hopy polecialem juz bez roweru, ladujac kolanami w negatyw. Żadnych pretensji tutaj niemoge miec do budowniczych, zwalilem sekcje zle obierajac linie i to wszystko, jedynie do czego moge miec pretensje oprocz samego siebie to to ze ochraniacze nie zabardzo pomogly zsuwajac sie z kolana...

Tak wiec popieram Schodka, pzdr!
Czarny_DH
Kontakt:

Post autor: Czarny_DH »

Schodek pisze:MareKambo piszesz coś o złym projekcie elementu trasy to ja napiszę może jak było - osobiście Cię zwoziłem na materacu łazikiem do karetki i rozmawiałem z Tobą zaraz po glebie. Zadałem pytanie - Co się stało ?? Czy zle coś zrobiłeś ?? ...a Twoja odpowiedz była następująca - Właściwie to nie wiem na co liczyłem, poprostu wyskoczyłem i liczyłem że dolecę !! Zapytałem raz jeszcze czy wiedziałeś co skaczesz ?/ - powiedziałeś że mierzyłeś się z elementem kilkanaście minut nim postanowiłes sobie skoczyć licząc że jakoś się uda !! Na miejscu byli Twoi znajomi - nagrali filmik jak flakami walisz w drugie wybicie i byli też moi znajomi którzy widzieli jak na przypale skaczesz element !!
A tak z zupełnie czystej ciekawości... czy można zobaczyć ten filmik? Chodzi mo o sam fakt gleby i blędu MareKambo/Organizatorów? (niechciałbym popełnić tgo samego błędu nie byłem na trasie nie przyznaje racji żadnej ze stron...)
http://czarny-biker.pinkbike.com/
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

szkoda mi Siary, przeciez to jest jeden z bardziej doswiadczonych zawodnikow w naszym kraju!
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Schodek
Kontakt:

Czarny_DH filmik mieli znajomi poszkodowanego i policja

film nie uchroni przed błędami...

sporty grawitacyjne zawsze były kontuzyjne więc warto być zawsze na 100% skoncentrowanym.

Pozdro i bez rozwałek w życiu
olekdh
Kontakt:

Post autor: olekdh »

sory bo nie rozumiem jak to jest że na czarnej górze skakałem hopki a miałem gorszy czas, i nie było hopki z dziurą, kurcze nie jestem w stanie tego pojąć czemu zamiast tamtego stolika na końcu nie było dubla, przecież większość go dolatywała, 3 karetki na zawodach a nie ruszyła się żadna, widać za prosta trasa, a może zbieg okoliczności, nie no jak dla mnie organizacja w porządku.Ale nie ogólnie uwielbiam hopy które maja lądowanie na prawo lewo cokolwiek... bo prosto się nie da wybicia zrobić, wiem to czysta technika, mamy koparkę zróbmy dubla, ktoś będzie objeżdżał- dobra nasza, hopka jest niebezpieczna wsadźmy 10 materacy może będzie gleba ale zawsze zwolni, jak ktoś skacze jest miszcz. no ale ja uważam że hopy powinny być techniczne i nikomu nie życzę gleb, bo jest fajnie i kull, a poziom polskiego dałnhilu rośnie i szybko zrównamy się z naszymi braćmi kanadyjczykami.
Wojtek K.
Kontakt:

Post autor: Wojtek K. »

Oluś przyjacielu zanim nastepnym razem postanowisz coś napisać to zrób sobie min. 24h przerwy od ostatniego jointa albo min 12h od ostatniego browarka. OK?
ODPOWIEDZ