Malowanie części rowerowych

czikita
Kontakt:

Post autor: czikita »

a wie ktos moze gdzie idzie kupic folie ktora moze zastapic farbe? :) - o taka co idealnie przylega do powierzchni - przy pomocy cieplego powietrza np. z suszarki.

Wiem , ze takie wynalazki sa gdyz widzialem pare modow np. wahaczy na bialo, w samochodach niektore czesci jak maski / spoilery.

Na allegro jedyne co znajduje to folie carbon - ktora jest ciekawa ;) ale niestety nie pasuje mi do kolorystyki mojego rowa.
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

http://allegro.pl/item1053427233_folia_ ... tunin.html

Jesli jestes jeszce zainteresowany, sa takie rzeczy na allegro. O to Ci chodzilo ^ ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

czikita pisze:Na allegro jedyne co znajduje to folie carbon - ktora jest ciekawa Wink ale niestety nie pasuje mi do kolorystyki mojego rowa.
rowa ??
a nie o rower się rozchodzi ??;>
Slavvduro
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Darował bym sobie wszelkie, naklejki, spreje czy inne, domowe sposoby, wygląda "jako tako" po zrobieniu, a w trakcie użytkowania jest koszmar. Potem, usunąć to badziewie, jest cholerny problem.

Poszukać malowania proszkowego, lakiernika samochodowego albo anodować i tyle...
Magic Zdzich
Kontakt:

Post autor: Magic Zdzich »

Skoro juz w kolo tego tocza sie rozmowy, jaki moze byc koszt przemalowania ramy w jakims profesjonalnym zakladzie ?
[S] 2x Grimeca Sys 12 + 2x tarcza 203 + adaptery
Śpiący
Kontakt:

Malowanie części rowerowych

Post autor: Śpiący »

..
:*
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

Magic Zdzich pisze:
Skoro juz w kolo tego tocza sie rozmowy, jaki moze byc koszt przemalowania ramy w jakims profesjonalnym zakladzie ?
w Szczecinie malowanie kosztuje ok 400zl.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

lubella, chyba zlotem, nie lakierem.
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

blackdemon polakierowanie jednego elementu samochodu u dobrego blacharza to koszt ok 350zl (Kraków).Nnie widze podstaw dlaczego taki lakiernik miałby policzyć mniej za malowanie ramy która technicznie jest o wiele trudniejsza od "płaskiej" powierzchni karoserii samochodu i 3/4 lakieru idzie w powietrze.
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

BO u lakiernika, całą sztuka polega, na dobraniu, lakieru a to nie takie proste..., po drógie, lakiernik musi wyciągnąć element z samochodu, powyciągać wszystkie plastiki itd, a nikt sie nie będzie bawił za darmo, rama dużo taniej wyjdzie, ja pomalowałem rame proszkowo za 18 zł w limathermie, w sowlinach, koleś wypiaskował ramę, powiedziałem mu co i jak, koło 15 oddałem ramę na 19 już była gotowa :shock:
Także jak chcesz dobry lakier, tanio, bez pierdzielenia się, polecam malowanie proszkowe, tanio wytrzymało,
groochas
moderator
Kontakt:

Mervis no akurat piaskowanie aluminiowej ramy to mocno nietrafiony pomysł
Mervis
Kontakt:

Bo ?
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Mervis bo wiekszość dostępnych obecnie na rynku ram rowerowych jest z alu grubości papieru, tak więc aby to porządnie wypiaskować to:

1. Oczyszczarka musiała by być wyposażona w reduktory ciśnienia, tak aby operator mógł precyzyjnie ustawić możliwie niskie ciśnienie.
2. Użyłbym możliwie drobnego piasku, a większość firm ma piasek, lub śrut "standardowy".

O wiele lepsze i skuteczniejsze, dla takiej ramy rowerowej, było by czyszczenie chemiczne. Czyli obrazowo mówiąc, zanurzyć to w specjalnej wannie ze specjalną substancją, i wyjąć po jakimś czasie idealnie oczyszczone. Całkowicie bezinwazyjna metoda.

Zaznaczę też, ze już w ogóle nie należy usuwać za pomocą piaskowania lakieru proszkowego.

-----
edit:

Swoją drogą szczerze pozdrawiam gościa, który piaskuje ramę rowerową i maluje ją lakierem proszkowym za 18zł. Ale jak widać, nawet w obecnych czasach świat pełen jest prawdziwych altruistów.
Mervis
Kontakt:

Oczywiście, zakład w którym maluje, jest wyposażony w reduktor ciśnienia piasku, w piaskarce, po drugie oddaje to osobie która się na tym, zna,
A jeśli boisz się o ramę, zawsze możesz, szkiełkować ramę, jest to o wiele delikatniejsze, bezpieczniejsze
motomysz
moderator
Kontakt:

Oczyszczanie elementów aluminiowych za pomocą mikrokulek szklanych jest faktycznie dużo delikatniejsze dla oczyszczanego elementu, ale jest także procesem dużo droższym. Chociażby ze względu na cenę ścierniwa - piasek kosztuje około 120 zł / tonę, a mikrokulki szklane około 5500 zł / tonę. Są one co prawda ścierniwem wielokrotnego użytku, ale znowu aby robić to porządnie, należało by posiadać odpowiednią komorę z systemem recyrkulacji i oczyszczania ścierniwa.

Na oczyszczenie 1m2 powierzchni zużywa się około 60kg piasku. Przy cenie ścierniwa rzędu 120 zł / tonę, daje to koszt okoł o 7,20 zł za 1m2. I przypuszczam, że można by tak właśnie przedstawić powierzchnię ramy rowerowej, zważając na jej kształt i fakt ze kupa ścierniwa idzie "psu w dupe" a nie na powierzchnię ramy.

Tak więc znowu wracamy do kwestii ceny ... 18 zł za taką usługę oznacza, że masz bardzo fajne znajomości i ktoś Ci zrobił przysługę. Normalna rynkowa cena za pomalowanie ramy proszkiem to około 50-75 zł.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

U mnie za malowanie proszkowe wychodzi 20 zł razem ze skansolem :roll:
Czekam, aż 1 śnieg spadnie i rozbieram rower do malowania :)
groochas
moderator
Kontakt:

20 zl to chyba za sam scansol. Jak tak dalej pojdzie to sie okaze ze wam doplacają za to malowanie.
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

blackdemon pisze:lubella, chyba zlotem, nie lakierem.
Nie złotem ale lakierem:P W profesjonalnym zakładzie faceta, który od lat projektuje, buduje, naprawia ramy z karbonu, alu a jak chcesz to nawet z gów... znaczy złota:)

Jak ktoś chce tanio to można też gdzie inndziej pomalować proszkowo za ok 50zl...
motomysz
moderator
Kontakt:

Vin_OSW pisze:U mnie za malowanie proszkowe wychodzi 20 zł razem ze skansolem Rolling Eyes
Czekam, aż 1 śnieg spadnie i rozbieram rower do malowania Smile
groochas pisze:20 zl to chyba za sam scansol. Jak tak dalej pojdzie to sie okaze ze wam doplacają za to malowanie.

No własnie Grucho,

http://allegro.pl/scansol-w-zelu-0-8kg- ... 37382.html

20 zł za wyczyszczenie i pomalowanie ramy to jakaś farsa ...
Potem ludzie narzekają, że bieda w kraju, a sami pracują za 1 zł za godzinę heh ...
ODPOWIEDZ