Wybor ramy (full) Downhillowej

Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

...luzz zapytałem tylko bo dobrych ram jest kilka/naście a nie dziesiąt ;)

Trek88 marketingowy lans,Yeti to jakaś dziwna zwierzyna przelansowana na szynach :)

M6 to rozumiem !!

Przelotnie uginając po parkingu ramę strojona pod inną masę to można sobie fotkę zrobić na NK a nie opinię do sieci by czytały to dzieci...

Pozdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

zuczek09 pisze:antidote też był wielki bum bo co to nie były za ramy a co sie okazało ze to wielka kicha
Hoho, ciekawe slowa, mam nadzieje ze czymkolwiek poparte :] Moje wrazenia z jazdy na moim rowerze oraz opinie zachodnich czasopism rowerowych mowia jednak co innego ....
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
drMadej
Kontakt:

Post autor: drMadej »

Nie rozumiem wielkiego zachwytu ramami omena na tym forum, miałem okazje składać ziomkowi rower na tej ramie , malowanie jest paskudne , zacieki , wystające spod lakieru naklejki , wachacz który pkartyczni nie zostawia miejsca po założeniu opony 2,5 maxxisa miniona...damper mieści sie na styk , sprężyna na farta sie tam mieści , wachacz może sam w sobie jest sztywny ale cała rama już napewno nie...Klatka napinacza zintegrowana z wachaczem to jakaś pomyłka kompletna...Geometria i waga może spoko ale w życiu bym za tą rame tyle nie zapłacił.
wfl
Kontakt:

Post autor: wfl »

drMadej pisze:..damper mieści sie na styk , sprężyna na farta sie tam mieści
Więc jaki jest tu problem ? Przyciera ? Skoro sie mieści, to chyba wszystko w porządku :) .

*waHacz
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

drMadej bo jakbyś nie patrzył za nówke w polsce bez znajomosci to dalej jest mało. Jasne, ze da sie taniej ale sporo osób nie ma jak/nie chce ;) Swoja droga dziwi mnie to co mówisz. Nie spodziewalem sie, ze bedzie zle.
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

fakt, placi sie tyle za rame, a lakier jest jakosci "tesco", ale ja np mam obiecany nowy lakier w nastepnym sezonie w cenie (i wiem ze tak bedzie, bo kontakt z Anałaną jest bdb i w ogole), zreszta nie na lakierze sie jezdzi.
damper sie miesci, opona tez sie miesci, tak to zostalo zaprojektowane, a nie jest to wynik przypadkowego spawania rurek, omg
i co jest nie tak w zintegrowanym napinaczu ?
Spaced
moderator
Kontakt:

popawu ile jest miejsca z wetem? Po prostu w hardcorowych warunkach koło moze przestac sie krecic - dzieje sie tak czasem w ramach z wiekszym przeswitem nawet wiec to moze byc problem.

A co do napinacza, mozna sie go pozbyc i cos wlasnego montowac?

A co do Anałany to prawda, ze chłop sie stara. Szczerze z ram produkcji rodzimej to chyba najlepsze podejscie i kontakt jest. Choroby wieku młodzieńczego i moze nie będzie na co narzekac niedługo.
popawu
Kontakt:

Spaced z wetem nie wiem, bo nie zakladalem jeszcze bo nie mam, ponoc sie miesci na części mm :) ale przez to ze nie ma przeswitu duzego to sie latwo bloto o wachacz usuwa i kolo sie kreci, ale to jeszcze bedzie do przetestowania...
a wlasnego napinacza nie wsadzisz, gornej klatki na pewno, z dolna mozna byłoby kombinować, ale po co....
Spaced
moderator
Kontakt:

popawu bo nie lubie jak mi sie cos narzuca. Wlasne rozwiazania wole.

A co do czyszczenia to czasem ta teoria przestaje sie sprawdzac. Sa to co prawda katastrofalne warunki ale jednak mozna koło zablokowac.
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

no a co powiecie o nowym Big Hicie na 2011 ? Bo jedyne z tego co widze czepiacie sie, głupot na temat omena. ;P takie jak lakier czy tez błoto... xD smiech na sali, co innego gdyby geometria była by nieodpowiednia, albo rury by pękały jak w moim rowerze, czy tez sztywnosc to bym sie nie dziwił, ale widac ze jednak Polak, zazdrosc...

I prosze o odpowiedz na teamt Big hita wzgledem omena ;P
http://rafcik.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Rafcik jak ci sie na zawodach przestanie krecic koło to zobaczymy czy nazwiesz to bzdura ;)
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

Rafcik
rece opadaja
popawu
Kontakt:

Spacedwcale mnie to nie dziwi :)
a wracajac do omena lakier ma znaczenie, bo kupujac nowa rame masz prawo wymagac zeby lakier byl polozony tak jak powinien byc, a nie ze przy srubach sie rozwarstwia, sa zacieki, a miejscami jest blyszczacy, a w innych miejscach matowy, troche przegiecie, szczegolnie ze malowanie to nie jest jakis niewiarygodnie duzy koszt, choc z drugiej strony fajnie ze dobierasz wlasne kolory, a nie masz wersji np tylko szlifowanej albo bialej...
Rafcik
Kontakt:

a zeby nie tworzyc nowego tematu, zapytam jeszcze czy jezeli ja mam zamiar kupowac rame nową miedzy Scott Gambler FR 10 2008 z crc do 5k i do 5k Omen Vigo to czym sie róznią te ramy, czym byscie sie sugerowali ? ktora lepsza jesli chodzi o zjazd DH, ktora spełnia wymagania i nie patrząc na firme ktorą byscie polecili ? narazie chce znac wasze opinie ;DD a wiem ze wybor nalezy do mnie :PP
http://rafcik.pinkbike.com/
Spaced
moderator
Kontakt:

Rafcik za 5k to poszukałbym używki albo poczekał az waluty spadną. Na crc masz w tej cenie co gambler tez Flatline 2010 i Astrixa Havoca(na giełdach za 800 funtów mozna miec)

Inna sprawa, ze jaki rozmiar? Bo jak Lka to duzo bardziej korciłby Wilson:
http://www.freeborn.co.uk/devinci-2009- ... set-sale-1

Jak Ska to z tego co wiem na sprzedaż była Glorka 2010 S używka ale w stanie super. Frango na tym forum miał.
Rafcik
Kontakt:

Spaced hmm, a tego wilsona mozna norlanie kupowac tak samo jak na CRC? wiesz mi teraz bd ciezko jakis rozmiar wybrac mam około 177 cm , bo do teraz jezdiłem na (smiechu warte) meridzie big air romiar "Size21.5" tak tam jest napisane , ale czego to rozmiar to nie wiem xDD
Odrazu pisze z glorki jakos nie chce a dla mnie S bedzie za mała tak mysle.
Spaced
moderator
Kontakt:

Rafcik będzie mała. Willsona do PL powinni ci spokojnie wysłać tylko napisz im wczesniej maila bo automat na stronie nie do konca ogarnia poza uk. Przynajmniej tak było kiedy brałem rame z tamtego sklepu. Jedno jest pewne - do PL wysyłaja ;)

btw. Zawsze mozesz jakiegos cwaniaka znalesc zeby ci ze stanów przemycil willsona, tam jeszcze tansze sa.
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Rafcik pisze:a zeby nie tworzyc nowego tematu, zapytam jeszcze czy jezeli ja mam zamiar kupowac rame nową miedzy Scott Gambler FR 10 2008 z crc do 5k i do 5k Omen Vigo to czym sie róznią te ramy, czym byscie sie sugerowali ? ktora lepsza jesli chodzi o zjazd DH, ktora spełnia wymagania i nie patrząc na firme ktorą byscie polecili ? narazie chce znac wasze opinie ;DD a wiem ze wybor nalezy do mnie :PP
Rafcik miałem okazje porównac gamblera do omena, gambler pracjuje jak normalny 4 zawias, poprawnie ale bez szału. Omen ma zdecydowanie lepsza prace. Z gamblerami jest taki jeszcze problem ze łamią sie mocowania główki do regulacji kątu.

Spaced pisze:Rafcik za 5k to poszukałbym używki albo poczekał az waluty spadną
w zyciu bym nie kupił uzywki za 5k, no chyba ze miałbym za duzo pieniędzy. Nigdy nie wiesz kto na tym jezdził i jak jezdził, mimo dobrego wyglądu. Juz bym wolał dołozyc i kupic cos nowego, ale w zyciu uzywki.
Spaced
moderator
Kontakt:

mlynooo gadanie. Własnie bardzo tanie uzywki to ryzyko bo są stare ale jak masz roczną rame, ktora nie ma zwyczaju pekać to ryzyko jest znacznie mniejsze niz kupic np. zaklepanego sundaya po 4 latach.

A jak wolisz dołozyć to znaczy, ze kasy musisz miec dużo, nie każdy ma.
ODPOWIEDZ