Alternatywa dla GoPro HD

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Moje zdanie jest takie:

*jeżeli szukamy kamery do wykonywania ujęc "onboard" ( z kasku, klatki piersiowej itp. jak wiemy GO PRO daje nam duży wybór akcesoriów montażowych dzięki którym zamocujemy sobie kamerę gdziekolwiek zechcemy, nawet na dupie... ( oczywiście jeżeli komuś to jest potrzebne ). W przypadku wykonywania tylko i wyłącznie takich ujęć wg. mnie lepiej jest wybrać GO PRO ( pomimo minimalnie gorszej jakości ). Ponadto GO PRO jest tak wytrzymałe, że wyzionie ducha jedynie po bliskim spotkaniu trzeciego stopnia z czołgiem Abrams... W innych przypadkach i wypadkach wymieniamy obudowę na nową i jedziemy dalej...

*natomiast jeżeli szukamy uniwersalnej kamery, którą nagra nam ładnie zarówno ze statywu jak i z ręki ponadto, gdy raz na ruski rok będziemy chcieć nagrać film z kierownicy itp. wtedy warto jest wybrać playsporta, dodatkowymi plusami są minimalnie lepsza jakość ( względem GO PRO HD ) i cena- w kieszeni zostaje nam ponad 800zł a to już nie mało...
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

jakość jakością, ale z kierownicy obraz też będzie się trząsł niestety przy takiej a nie innej ogniskowej.
A co do ręki i statywu to się zgodzę, do tego ją reklamują i do tego na pewno się nadaje.
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

real photo ekraniku do Go Pro :

Obrazek

i link do fajnego fan page(?) Go pro : http://goprocamera.tumblr.com/
mitoza-mejoza
Kontakt:

Post autor: mitoza-mejoza »

http://allegro.pl/easypix-dv5211-hd-min ... 39677.html

http://allegro.pl/mini-kamera-md100-128 ... 68718.html

http://allegro.pl/mini-kamera-hd-1280x7 ... 58085.html

Co o tym sądzicie ? wszystkie HD ( wg. sprzedającego ) tylko cena niektórych dość niska i nie wiem co o tym sądzić.

Mam też obiekcje czy łatwo będzie zamontować coś takiego . ( jedna z tych kamer jest ,,ręczna" ale na tyle ,,chuda" ze mogłaby mieć rację bytu z boku kasku
Heksa_chloro_cykloheksan
wymiot8
Kontakt:

Post autor: wymiot8 »

mitoza-mejoza po pierwsze te kamerki robią tylko 30 klatek na s, a po drugie nie maja szerokokatnego obiektywu wiec efekt bedzie bardzo mierny.
mitoza-mejoza
Kontakt:

Hmmm konkluzja chyba bedzie taka, że zakupię Hero 960 ... tańsze ale nagrywa w HD. W sumie najbardziej mi zależy na tym aby film był 16:9 a wtedy i tak mamy do dyspozycji 30 klatek o ile dobrze pamiętam
Heksa_chloro_cykloheksan
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

jasiek_krk o! :O :) no wreszcie :)
Tylko teraz (zanim cokolwiek przeczytam) co to daje i jak tego użyć na kasku?
pozdro

frango
jasiek_krk
Kontakt:

frango pisze:co to daje i jak tego użyć na kasku?
Dobre pytanie... otóż nie wiadomo :twisted: , tzn tak: możesz mieć ekranik przy sobie i podpiąć go żeby sprawdzić co nagrałeś, lub użyć go jako live view tego co narywasz.

Tyle że nie mieści się pod obudowę więc musisz go używać bez niej ( no chyba że zrobią taką która mieści ekranik, ale nic o tym nie słyszałem ) No i na pewno żre baterię. Co prawda mają zrobic powiększenie baterii ( coś jak do laptopów ) ale nie możesz używać ( tak sie domyślam sądząc z konstrukcji ) powiększenia i ekraniku jednocześnie.

tak więc ciężko powiedzieć po co :P Mnie interesuje bardziej obudowa z płaską soczewką ( do robienia ujęć pod wodą, ale i na powierzchni w miejscach gdzie nie potrzeba fish eye'a )

Na razie są dostępne samoróbki na bazie oryginalnej obudowy ale są za +/- 100$ ew można kupić nakładkę nie niszczącą obudowy standardowej ale to też robota fanatyków a nie oryginalne akcesoria. A wystarczyło by żeby Go Pro do zestawu "lens replacment kit" ( za 19$ ) dołożyło płaski kawałek plastiku :wink:
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Dzięki za info :)
Obawiałem się, że jeździć z tym się za bardzo nie da.
Ale, gdyby zrobili zestaw ekranik + powiększona obudowa za rozsądne pieniądze, to czemu nie? ;)

Ja muszę kończyć tyczkę do kasku :)
pozdro

frango
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

mitoza-mejoza

http://allegro.pl/easypix-dv5211-hd-min ... 39677.html

http://allegro.pl/mini-kamera-md100-128 ... 68718.html

http://allegro.pl/mini-kamera-hd-1280x7 ... 58085.html

Co o tym sądzicie ? wszystkie HD ( wg. sprzedającego ) tylko cena niektórych dość niska i nie wiem co o tym sądzić.

Mam też obiekcje czy łatwo będzie zamontować coś takiego . ( jedna z tych kamer jest ,,ręczna" ale na tyle ,,chuda" ze mogłaby mieć rację bytu z boku kasku
Ludzie, lepiej omijajcie to gówno ( podane przez mitozę-mijozę kamery ) z daleka!
Uwaga! Nie liczy się to czy kamera będzie mieć napisane HD- bo na taki bajer producenci tanich kamer próbują nas złapać, tym co się liczy jest jakość ogniskowej i matrycy (jej czułość na światło). Przykład- toshiba camileo P10 - koszstuje około 300zł i nagrywa w Full HD (1920x1080) , a w rzeczywistości nagrywa słabo, nawet b.słabo, wieczorem to już totalna porażka- nic nie widać+ grube ziarno.
Prawda jest taka, że znośne kamery zaczynają się od ok. 550-600zł, poniżej tego niczego przyzwoitego nie kupimy...
Godną polecenia kamerą jest Kodak Playsport ( cena 485-650 zł w zależności od sklepu- np. w sieci Electro World kupimy ją najtaniej). W przedziale 650-850zł znajdzie się jeszcze kilka dobrze nagrywających modeli, za ok. 850 zł da się kupić Toshibę X100 , która stanowi pełnowartościową konkurencje dla droższych kamer Full HD znanych producentów np. Sony-HDR-CX115E , za którą musimy posmarować ok. 1200-1400zł.

Z drugiej strony, jeżeli ktoś dysponuje bardzo ograniczonym budżetem i koniecznie musi kupić kamerę, zamierza nagrywać z ręki bądź statywu- np. po to aby nagrać kumpla na streecie czy wypad do lasu- jest alternatywa -na allegro jest kilka sztuk kompaktowej kamery Flip Mino HD - nagrywającej w rozdzielczości 1280x720 i jakości HD, do kupienia w granicach 200zł - powodem niskiej ceny jest, to że kamera jest dodawana jako gratis przy przedłużaniu umowy w neostradzie, więc wiele osób sprzedaje ją za groszę. Kamerę taką posiadam i mogę również polecić- trzyma jakość HD nawet przy gorszych warunkach oświetleniowych ( pochmurne niebo ) , z tym że przy słabym sztucznym świetle pokojowym ( żyrandol ) jest już tak sobie, ale chyba nikt z was nie będzie jeździł rowerem po domu...Plusem Flip'a jest wbudowana pamięć 4GB, co starcza na godzinę filmowania, nie ponosimy kolejnych kosztów na zakup karty pamięci. Flip nie nadaje się zbytnio do filmowania z kasku, jest to przyzwoita kamerka do kręcenia z ręki lub statywu.
Mam nadzieję, że mój post trochę rozjaśni w temacie i pomoże co niektórym. Pozdrower
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Mogę już zdać wam krótki raport z użytkowania kamery Kodak Playsport- kamerkę kupiłem we wtorek 4-go i od tego czasu wykonałem nią kilkadziesiąt ujęć w różnych warunkach oświetleniowych. Kamera nawet przy bardzo pochmurnym niebie trzyma jakość HD ( wczoraj kręciłem przy słońcu ledwo przebijającym się przez chmury ) i jakość filmów jest świetna, a przy pełnym słońcu filmy wychodzą przepięknie. Kamera podczas nagrywania z ręki nie trzęsie, natomiast aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia jak nagrywa zamontowana na rowerze... Tryb HD 720p 60fps zrywa gacie z wrażenia i pozwala na rejestrację szczegółów. Dodatkowo mamy tryb Full HD, z którego nie korzystam, bo ma 30fps i węższy kąt ( no cóż, za 500zł nie można mieć wszystkiego ) , ale jakość w 720p jest tak świetna, że naprawdę nie ma potrzeby włączania najwyższego trybu. Kamera wygląda solidnie, aczkolwiek nie jest duża- wymiarami jest jak iPHONE, na pewno jest w stanie znieść mechanicznie więcej niż standardowa kamera. Do kamery dorobiłem sobie pierścień mocujący pozwalający zamontować dodatkowe akcesoria takie jak filtry, konwerter szerokokątny, fish eye itp. Gdy kręcę z ręki lub statywu to mam założony szeroki kąt 0,5 Cokin'a - a gdy chce nakręcić jakieś bardziej dynamiczne ujęcie w czasie jazdy i istnieje niebezpieczeństwo że konwerter mógłby się uszkodzić, w trzy sekundy go zdejmuje i zostaje mi wytrzymała kamerka w fabrycznej wersji. Oczywistym jest, że modyfikując kamerę naruszyłem warunki gwarancji ( a jest jej bodajże rok ) , ale mam to gdzieś, różnica na + jest ogromna. Jedynym czego możnaby chcieć więcej o kamery jest opcja zoomu optycznego- niestety kamera dysponuje tylko zoomem cyfrowym 4x, choć co Mnie zdziwiło- nawet przy maksymalnym czterokrotnym zbliżeniu cyfrowym, spadek jakości jest niewielki. Do kamery musimy dokupić jeszcze kartę pamięci- absolutne minimum to 4GB- wystarcza na 46min nagrywania w FULL HD 1080p, 46min nagrywania w HD 720p 60fps, 66min nagrywania w HD 720p 30fps, 105min nagrywania w WVGA, wsadzając większe karty ( aż do 32GB ) czas nagrywania zwiększa się analogicznie.

Podsumowując: za 500zł otrzymujemy świetnie nagrywającą, bezkonkurencyjną w tym przedziale cenowym kamerę, która zniesie trudy użytkowania jej w sporcie. Słowem- polecam!
Załączniki
Picture 5.jpg
Picture 5.jpg (50.72 KiB) Przejrzano 5574 razy
Picture 6.jpg
Picture 6.jpg (70.59 KiB) Przejrzano 5574 razy
Picture 7.jpg
Picture 7.jpg (71.78 KiB) Przejrzano 5574 razy
Picture 8.jpg
Picture 8.jpg (55.56 KiB) Przejrzano 5574 razy
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Fajny patent z tym wyswietlaczem do GoPro - szkoda tylko,że ze wszystkimi akcesoriami taki set kosztuje majątek :(. Mam pytanko co do kamerki Flip Mino HD - wszędzie jest napisane,że ma 30fps,a na stronie producenta jest napisane "Video: 16:9 widescreen, HD 720p (1280 x 720) at 60 frames per seconds (fps) progressive scan". O co chodzi,bo się w ogóle na tym nie znam?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

nopainnogame pisze:Mam pytanko co do kamerki Flip Mino HD - wszędzie jest napisane,że ma 30fps,a na stronie producenta jest napisane "Video: 16:9 widescreen, HD 720p (1280 x 720) at 60 frames per seconds (fps) progressive scan". O co chodzi,bo się w ogóle na tym nie znam?
Opis na stronie producenta dotyczy najświeższej, trzeciej generacji kamery ( kosztuje ok. 230 baksów ), która ma 8gb pamięci i nagrywa w HD1280x720p, 60fps. Egzemplarze chodzące na allegro po 150-200zł to druga generacja, troszeczkę słabsza - 4gb pamięci i nagrywają w HD1280x720p, 30 fps.
jasiek_krk
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta pisze:dorobiłem sobie pierścień mocujący pozwalający zamontować dodatkowe akcesoria takie jak filtry
powiesz coś więcej? z czego wykonałeś, jakie mocowanie ( klej? ) itp..
kamil4772

Post autor: kamil4772 »

Wujek_cieta_riposta, znasz zwykle kamery z szerokokątnym obiektywem?
wertuje rynek i w zasadzie wszystko ma absurdalne ogniskowe typu 50mm, interesuje mnie coś poniżej 36mm z dobrą optyką. Przyjmijmy, że jedynym kryterium jest ogniskowa.

mógłbyś mi dorobić dostawkę do kodaka? filtry i fish bierzesz z aparatów?

swoją drogą jaką ogniskową ma go pro?

P.S Kodak ma
# 48 mm @ 1080p
# 36 mm @ 720p
mitoza-mejoza
Kontakt:

Kodak wydaje się być ciekawym wynalazkiem tylko teraz mam takie pytanie : czy istnieje jakiś pewny sposób aby tą kamerkę zamontować na kasku ?
Heksa_chloro_cykloheksan
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

mitoza mejoza napisał:
"Kodak wydaje się być ciekawym wynalazkiem tylko teraz mam takie pytanie : czy istnieje jakiś pewny sposób aby tą kamerkę zamontować na kasku ?"

http://allegro.pl/przyssawka-z-glowica- ... 73506.html

http://allegro.pl/hama-statyw-z-przyssa ... 24150.html

Ale nie mam zielonego pojęcia jak będzie z wibracjami i trzęsieniem w czasie jazdy w przypadku Kodaka.

kamil4772 napisał:
"filtry i fish bierzesz z aparatów? "

To szeroki kąt dla kamer cyfrowych, na standardowy gwint 37mm ( wewnętrzny, w który się go wkręca ) , natomiast zewnętrzny gwint konwertera ma 46mm.

Wybaczcie chłopaki i dziewczyny, ale na resztę waszych postów odpowiem jutro, teraz jestem na etapie dylematu czy mam zamordować mój komputer i monitor za pomocą klawiatury czy też oszczędzić im życia- otóż po napisaniu posta na pół strony A4, odpowiedzeniu na wszystkie wasze pytania, w tym napisaniu instrukcji wykonania adaptera do kodaka, pomyliłem okna i zamknąłem to, w którym edytowałem mój post. :evil: . Tak więc życzę miłego wieczoru i do usłyszenia jutro, bo teraz jestem tak wpieniony że aż Mnie nosi, bo nie mam ochoty pisać tego wszystkiego od nowa. Pozdrawiam
kamil4772

Post autor: kamil4772 »

Wujek_cieta_riposta, Możesz wrzucić sampla na youtube, albo przynajmniej zdjęcie z szerokiego kątu jestem ciekaw jak to będzie wyglądać
edit//znalazlem http://www.youtube.com/watch?v=SYvi4jdKP1A
u Ciebie podobnie?

każdego to spotyka, zawsze jak pisze coś dłuższego co jakiś czas robie ctrl+c

znalazłem, że go pro ma aż:
Kąt widzenia obiektywu HD: 127° / SD: 170°

Czyli po przeliczeniu dla formatu 35mm wychodzi około 22mm dla HD i 18-20mm dla SD
mitoza-mejoza
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta pisze:Ale nie mam zielonego pojęcia jak będzie z wibracjami i trzęsieniem w czasie jazdy w przypadku Kodaka.
Co do wstrząsów dobrze by było jakby ktoś wrzucił nawet krótki materiał na YT

No dobra , mamy przyssawkę ale czy przy dużych prędkościach nie bedzie zmieniać swojego położenia ? o to się właśnie boję ....
Heksa_chloro_cykloheksan
ODPOWIEDZ