[Składanie] Funbike AM/FR

=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

BlackHornet pisze:Myślę bardziej o HT bo chciałbym zacząć od bike'a z dobrym osprzęcie, którego nie będę musiał zmieniać przez pewien czas oprócz, ewentualnie ramy. Wydaje się się to lepsza opcja niż full na niskim osprzęcie lub skatowanym.
i slusznie myslisz, wiec dzialaj dalej :)
BlackHornet
Kontakt:

Post autor: BlackHornet »

i slusznie myslisz, wiec dzialaj dalej :)
Noo, to działam :) Skoro kwestia ramy jest rozwiązana, może pomożecie mi z doborem części. Myślę, że zaczniemy od amora. Myślałem nad obniżonymi 66 (lub bardziej 55), RS Revelation (http://allegro.pl/rock-shox-revelation- ... 53998.html) albo RS lyrikiem.
=disbrainer=
Kontakt:

masz do wyboru jeszcze Sektora i mnostwo foxow. chociaz ten Revelation z linka zajebisty. jednak przy wyborze amora mysl perspektywicznie o ramie, tzn jaki skok w niej planujesz, by potem set nie mial glupiej dysproporcji skoku. jesli np taki Reign, to akurat byloby idealnie, problematyczna moze byc jednak sterowka.
BlackHornet
Kontakt:

Odpowiadałby mi skok 150-160mm. Hornet to ogarnie a na poźniejszym, ewentualnym fullu nie będzie problemu.
A 55 dałyby radę? Bo poważnie się nad nimi zastanawiam.
=disbrainer=
Kontakt:

nie siedze w nowych marcokach, wiec Ci nie do radze w kwestii 55. a ktory rocznik masz na mysli? bo z tego co wiem, to ma duze znaczenie.
BlackHornet
Kontakt:

http://allegro.pl/marzocchi-55-micro-ti ... 20144.html
Taki na przykład, 2010 :)
Dasz mi może jakiegoś maila czy numer gg do siebie? Bo widzę, że w większości sami piszemy więc można trochę ułatwić kontakt.
BlackHornet
Kontakt:

Nad lyrikiem też myślałem, ale to jest jednak troche droga opcja, nie wiem czy warto.
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Mam u siebie piątki i nie mogę złego słowa powiedzieć ale jakbym kupował wideł to brałbym coś w stylu liryka z racji wagi ,no i jeśli chcesz coś podjeżdżać na tym rowerze to koniecznie regulacją skoku bo przy 160 wierzga jak dziki:) Revelation chyba trochę za delikatny do FR.
U mnie jest 160 bo taki mi amor został jak sprzedałem ramę kony.
BlackHornet
Kontakt:

Eh, fakt, największym minusem tych piątek jest brak regulacji :) Liryk fajny, ale drogi i pewnie jeszcze droższy w utrzymaniu. Przerzutka...x-7 czy x-9? Jest duża róznica? Bo ceny się troche różnią? Hample? o Avidach słyszałem słabe opinie, może shimano slx?
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Zacznijmy od podstaw.

Za 5k kupisz fulla.

Jeżeli nie szukasz religijnych doznań pokroju 'lepszego czucia podłoża' czy też 'czystego mtb' czy innych tego rodzaju, to full jest zawsze lepszy od sztywniaka.

Patrząc na wymagania, opisujesz rower do typowego enduro, czyli 'jeździmy prawie deha, ale podjeżdżamy, chyba, że nikt nie widzi, to podprowadzamy' ;)

Rowerki tego typu mają kanonicznie ok 140-160 skoku ( są ludzie którzy jeźdzą na więcej, są ludzie którzy jeżdzą na mniejszym ), kąty główki ok 66-68*.

Z popularnych ram do tego rodzaju jazdy jest ( bez żadnej sensownej kolejności czy tam jakości ) Giant Reign, Poison Currare, Merida OneFiveO, Spec Enduro, Spec Pitch oraz całe setki podobnych, mniej popularnych marek. Nic tylko znajdź konkretne ramy.

Ewentualnie wpadnij na emtb.pl to Ci ludziki pomogą ;)
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Patrząc na wymagania, opisujesz rower do typowego enduro, czyli 'jeździmy prawie deha, ale podjeżdżamy, chyba, że nikt nie widzi, to podprowadzamy'
temat sugeruje coś z goła innego:)

Piątki regulacje mają ale mają też wagę no i cenę w wyższych modelach.
Jeśli chodzi o hamulce to moim zdaniem zależy to od Twojej wagi i umiejętności.
BlackHornet
Kontakt:

Jeżeli nie szukasz religijnych doznań pokroju 'lepszego czucia podłoża' czy też 'czystego mtb' czy innych tego rodzaju, to full jest zawsze lepszy od sztywniaka.

Patrząc na wymagania, opisujesz rower do typowego enduro, czyli 'jeździmy prawie deha, ale podjeżdżamy, chyba, że nikt nie widzi, to podprowadzamy' ;)
Padłem :) Enduro mi najbardziej pasuje, ale tego podjazdu będzie trochę więcej, bo jednak na nizinach mieszkam :) A po tym wszystkich postach do fulla zaczynam się przekonywać.
A na EMTB faktycznie chyba wpadnę :twisted:
Piątki regulacje mają ale mają też wagę no i cenę w wyższych modelach.
Jeśli chodzi o hamulce to moim zdaniem zależy to od Twojej wagi i umiejętności.
Waga niewielka, umiejętności nie potrafię ocenić :)
W manguście mam jakieś tanie hydrauliczne promaxy 160 i bardzo się zagrzewają przy ostrzejszych odcinkach, ale to raczej nie jest żadne odniesienie.

Edit: Jeśli chodzi o styl jazdy to seria filmów "Ultramontane" chyba najbardzie oddaje moje preferencje.
=disbrainer=
Kontakt:

BlackHornet pisze:Jeśli chodzi o styl jazdy to seria filmów "Ultramontane" chyba najbardzie oddaje moje preferencje.
czyli jak dla mnie rama 150mm a amor 160 z mozliwoscia obnizenia. tak to widze jesli chodzi o fulla. z tych linkow ktore podales, to liryka sam bym bral gdybym potrzebowal, wlasnie z racji regulacji skoku.
co do hampli, to nie znajdziesz tutaj miarodajnej opinii, bo kazdy bedzie Ci zachwalal to na czym sam jedzi. jezdzi beda mowic ze lepsze shimano, inni ze avid, a inni jeszcze ze cos innego. u mnie akurat "caly dom" jezdzi na avidach, ale akurat to dla mnie tylko i wylacznie wygoda w serwisowaniu.
to samo z napedem - moge polecic Ci to co akurat mi siadlo i z czego jestem w terenie zadowolony (przykladowe linki):
-kaseta PG-990 225pln (11-32 lub 11-34) http://allegro.pl/sram-pg-990-11-34z-re ... 49368.html
-przerzutka tyl Sram X-9 (sredni wozek) 265pln http://allegro.pl/przerzutka-tylna-sram ... 50757.html
-przerzutka przod Shimano SLX - od 65 do ponad 100, zalezy jakie mocowanie
-lancuch Wipperman Connex 908 100pln http://allegro.pl/wippermann-connex-908 ... 64577.html
-korba SLX nowa 464pln http://allegro.pl/shimano-slx-fc-m665-1 ... 54831.html ale jest to zupelnie orientacyjna cena, bo spokojnie mozesz szukac samych ramion a zebatki, rockring, suport poszukac osobno.
-manetki X-7 199pln http://allegro.pl/3x9-manetki-sram-x-7- ... 60189.html

caly naped przy najdrozszych opcjach ktore zaproponowalem wychodzi 1353pln. do tego np ten liryk za 1800 i wychodzi Ci 3153pln na kola, hample, kiere, mostek, sztyce, siodlo, pedaly. to wszystko jest mocno orientacyjne, bo mozesz o wiele latwiej trafic na kompletny rower ktory zamknie sie w Twoim budzecie, a szacunkowo liczac, to skladajac po czesciach moze nie starczyc Ci na rame full'a. no i pytaj o uzywki, bo mozna dobre okazje wyrwac.

sprawdz sobie rowniez to: http://allegro.pl/commencal-meta-55-nie ... 58600.html
BlackHornet
Kontakt:

caly naped przy najdrozszych opcjach ktore zaproponowalem wychodzi 1353pln. do tego np ten liryk za 1800 i wychodzi Ci 3153pln na kola, hample, kiere, mostek, sztyce, siodlo, pedaly
Nie wiem czy pomyliłeś się czy źle odczytałem twój post, ale przy tych częściach napęd + amor wychodzi 3153pln. Więc na resztę części zostaje mi 1847pln. Nie ma szans żebym za taką kasę kupił fulla i resztę części.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Bo ten napęd to przesada przy takim budżecie ;)
=disbrainer=
Kontakt:

boogiel pisze:Bo ten napęd to przesada przy takim budżecie
wiem - zmierzam do tego, ze lepiej wg mnie na poczatek zlozyc ht z dobrym amorem i napedem niz na sile skladac fulla z reszta czesci po kosztach. z reszta takie jest tylko moje zdanie, nie zamierzam nikogo do niego przekonywac. mowie na podstawie wlasnych doswiadczen. i tak najbardziej oplacaloby sie wyhaczyc caly rower uzywke jesli juz fulla.

PS. podalem przyklady czesci ktore wg mnie maja dobry stosunek jakosci do wagi a nie koniecznie do ceny. jesli ktos ma lepsze propozycje to czemu praktycznie tyko swoje posty tu widze?
dudek182
Kontakt:

Post autor: dudek182 »

Właśnie części które podał Disbrainer to to samo co ja chciałem zaproponować. Właśnie sam składam rower na takich podzespołach i chce się zmieścić w 3500zł (oszczędziłem na amorku). Więc z 5 tyś. złożysz na liryku.

Hamulce slx na 2012 z tarczami deore xt jeszcze weź pod uwagę.

Napinacz simple 90zł.

Zobacz sobie rewelacyjny film Enduro ME (polski)
BlackHornet
Kontakt:

Właśnie części które podał Disbrainer to to samo co ja chciałem zaproponować. Właśnie sam składam rower na takich podzespołach i chce się zmieścić w 3500zł (oszczędziłem na amorku). Więc z 5 tyś. złożysz na liryku.

Hamulce slx na 2012 z tarczami deore xt jeszcze weź pod uwagę.

Napinacz simple 90zł.

Zobacz sobie rewelacyjny film Enduro ME (polski)
dudek182 Mógłbyś mi powiedzieć na jakiej ramie składasz rower? ewentualnie jakieś zdjęcia?

Moje zdanie jest bardzo zbliżone do zdania disbrainera po zakupie mongoose tyaxa, w którym chyba jednyną częścią do której nie miałem żadnych zastrzeżeń była przerzutka sram x5 na tyle :)

PS: Film naprawę świetny!!
PS2: http://www.youtube.com/watch?v=XHhLGn_w ... ture=share Film z góry Kamieńsk, w podobnym terenie ten rower spędzi dużą część swojego życia.
ODPOWIEDZ