Problem z piastą hope 2 pro

bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...nie wiem jaka jest różnica w szerokości 8 czy 9...nigdy mnie to nie interesowało więc?co do kaset to masz slx-a na alu pająku...zresztą po co "bić pianę"...mi było szkoda piasty i napęd miałem pod 9...sprawdz ten hak może?
Radix
remas94
Kontakt:

Post autor: remas94 »

Jak dla mnie w 9 po prostu węższy łańcuch musi być i mniejsze odstępy między blatami by wszystko zmieścić. Gdybym miał kasy jak lodu to nawet bym nie zakładam postu i nie bił piany a co do haka to nie wiem jakiego dzwona musiałbym walnąć by go skrzywić, ani ja nie widzę by był choć minimalnie krzywy ani nie widzał tego Mariusz od nas z km bike.
karii111
Kontakt:

Re: Problem z piastą hope 2 pro

Post autor: karii111 »

remas94 pisze: a co do haka to nie wiem jakiego dzwona musiałbym walnąć by go skrzywić, ani ja nie widzę by był choć minimalnie krzywy ani nie widzał tego Mariusz od nas z km bike.
Przecież do tego nie potrzeba jakiejś wielkiej siły wystarczy tylko trafić w nieodpowiednie miejsce. Ja miałem dokładnie takie same objawy jak ty i na oko nie było widać że był krzywy a jednak byl^^
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

bamix71 pisze:...nie wiem jaka jest różnica w szerokości 8 czy 9...nigdy mnie to nie interesowało więc?co do kaset to masz slx-a na alu pająku...zresztą po co "bić pianę"...mi było szkoda piasty i napęd miałem pod 9...
Więc po co robisz zamęt? Napisałem już, że na takie bębenki pasuje tak samo kaseta 8 jak i 9, i nie ma dla nich dwóch typów bębenków... A szkoda piasty na napęd na 8? O czym w ogóle piszesz?
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

Las3k_91 Ldz....nie robię żadnego zamętu...szkoda bębna ale pod stalowy pająk...pisałem to do Remka bo koło było moje więc po co sam się spinasz???mi było szkoda piasty więc jezdziłem na Xt i tyle ;)
Luuuzzzzzzzzzz..............to tylko temat a nie jakaś batalia...
Radix
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Miałem taki sam problem w bardzo podobnym zestawieniu...
Jeśli przeskakuje łańcuch na kasecie to mamy 3 drogi do rozwiązania:
1 - któryś element lub elementy są pozbawione sztywności lub coś jest za słabo skręcone. Poruszaj kołem na boki łapiąc za ramę, kasetą na boki w rękach i przerzutką też. Jeśli tu wszystko jest okej to idziemy dalej...
2 - coś jest źle skręcone... na przykład, co tam robi taka duża podkładka tuż przy haku na zdjęciu? Poza tym nakrętka osi jest założona odwrotnie, kołnierzem dociskowym na zewnątrz -> to może powodować nieprawidłowy docisk.
Co do skrzywienia haka - często miałem sytuację, gdy patrząc od tyłu było wszystko w linii prostej ale hak był obrócony (sic!) patrząc od góry!
3 - żużycie któregoś komponentu lub zły dobór... sprawdź czy kaseta i łańcuch są w tym samym systemie, np Hyperglide.

Poza tym jest jeszcze mała ciekawostka, która sprawdza się prawie zawsze w przypadku 8-ek. Mianowicie większość systemów 8-rz ma mniejszą precyzję działania niż 9 i 10. Na przerzutce powinna być taka oddzielna śrubka regulująca napięcie łańcucha (w praktyce przybliża ona lub oddala górne kółeczko przerzutki od kasety - w Shimano jest to dobrze widoczne, nie wiem jak w Sramie). U Ciebie widzę, że między górnym kółkiem a kasetą w miejscu styku łańcucha jest aż 2,5 ogniwka. Zmniejsz naciąg przerzutki obracając w lewo, a ta odległość może się zredukować nawet dwukrotnie. Biegi zaczną działać dużo precyzyjniej.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

wygląda na to, że zjebała Ci się linia łańcucha... ale to niemożliwe, że od zmiany z 10x135 na 12x135
a tak offtop: ile zapłaciłeś za conversion kit 10x135 --> 12x135 do hope'a?
remas94
Kontakt:

Post autor: remas94 »

Jaką konwersję ? Zamieniłem haki z wersji 10x135 na 12x135 dokupując koło od użytkownika bamix71. Wyszło mnie 450zł za koło na obręczy dt swiss fr 6.1d i 180zł za haki ids
ODPOWIEDZ