Bałagan w dziale giełda

proban
Kontakt:

Post autor: proban »

Na forum gitarowym sevenstring.pl aby wystawić cokolwiek na giełdę użytkownik musi posiadać minimum 50 napisanych postów na forum (posty w dziale offtopic się nie liczą), a podbijanie ogłoszeń też jest zabronione. Myślę, że warto byłoby takie coś zastosować, żeby ludzie nie robili nowych kont gdy już podbijanie będzie zablokowane, a przedmiotu nadal nie uda się sprzedać. Mogłoby to też w jakimś tam niewielkim stopniu ograniczyć oszustwo na forum.

Popieram też pomysł, by do opisu sprzedawanego przedmiotu dołączenie zdjęcia lub linku do galerii było obowiązkowe.
wyrocznia6
Kontakt:

Post autor: wyrocznia6 »

proban pisze:Na forum gitarowym sevenstring.pl aby wystawić cokolwiek na giełdę użytkownik musi posiadać minimum 50 napisanych postów na forum (posty w dziale offtopic się nie liczą), a podbijanie ogłoszeń też jest zabronione. Myślę, że warto byłoby takie coś zastosować, żeby ludzie nie robili nowych kont gdy już podbijanie będzie zablokowane, a przedmiotu nadal nie uda się sprzedać. Mogłoby to też w jakimś tam niewielkim stopniu ograniczyć oszustwo na forum.

Popieram też pomysł, by do opisu sprzedawanego przedmiotu dołączenie zdjęcia lub linku do galerii było obowiązkowe.
Też chciałem rzucic porownaniem do sevenstringa, ale myslalem, ze tutaj nikt go nie zna :D

Limit postów to również dobra opcja i jak wyżej foty+cena. Do kogo pisac w tej sprawie petycje?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Do nikoma. Powodzenia. :mrgreen:
Z gówna bata nie ukręcisz.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

No można by to kurna ogarnąć, bo człowiek chce zobaczyć swój temat,a tam już są takie jaja,że ludzie po 30min swoje tematy podbijają ...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

niestety użytkownicy dhz w większości myślą, że tylko piersze 5 tematów ma szanse na jakieś sprzedaże. Ja byłbym za całkowitym zakazem "upowania", chyba że po jakimś tygodniu, dwóch żeby odświeżyć swój temat gdzieś z samego dołu, ewentualnie wspominana opcja kasacji tematu po jakimś czasie i zakładania go od nowa.
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

Wiecie wszystko ma sens jak sie teog pilnuje i przestrzega zasad.
A mian jak nie było tak nie ma, cały czas brak zdjeć i ceny wystarczy zerknąć na nowe ogłoszenia...takie ogłoszenia powinny być z miejsca kasowane!
Myślę że raz w tygodniu wystarczy a po np. 3 tygodniach kasowany i jeśli dany towar sie nie sprzeda należy go wystawić ponownie.
Co do bezpieczeństwa to żelazną zasadą jak wyżej powinien być dokładny opis, cena i dwie opcje wysyłki, po wpłacie na konto ale tylko wtedy gdy robimy zakup przez all...(przecież nikt nie bedzie wałków na forum rozpatrywał) lub w przypadku forum przesyłka pobraniowa po przedpłacie za wysyłkę bo zdażały sie już wypadki że ktoś tam nie odebrał paczki.
Można to dopisać do reulaminu działu giełdy, co prawda nie wykluczy to maxymalnie liczby oszóstw ale ograniczy w znacznym stopniu.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

elton29 Ogłoszenia są z miejsca kasowane, jak tylko zobaczy je któryś moderator. Uwierz mi, że każdy forum ogarnia z doskoku, to nie jest niczyja praca ani obowiązek, dlatego nie spodziewaj się każdego moderatora 24/7.

Co do tego o czym piszesz (dwie opcje wysyłki) to raczej bez sensu - sprzedawca z kupującym między sobą ustalą szczegóły,każdy ma trochę zdrowego rozsądku i oceni co jest dla niego lepsze lub bezpieczniejsze.
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

Nie, no luzik kumam to tylko sam widzisz te tematy "zostałem oszukany..."
W większości uczestnicza w takich wałka młodzi ludzie deliktnie mówiąc nie do końca zdyscyplinowani.
Zapodałem pomysł, ktoś ma lepszy niech napisze.
proban
Kontakt:

Post autor: proban »

Mój komentarz (pierwszy na tej stronie) <-- takie jest moje zdanie w tym temacie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

proban pisze:Mój komentarz (pierwszy na tej stronie) <-- takie jest moje zdanie w tym temacie.
No to już wiemy, fajnie, że nam przypomniałeś...
Z gówna bata nie ukręcisz.
stomatolog
Kontakt:

Post autor: stomatolog »

Na jednym forum spotkałem się z wtyczką, przyciskiem "UP" który się odświeża sam po tygodniu, to było by dobre rozwiązanie + zakaz podbijania pod groźbą temp bana.

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ