Szprychy dt champion .. Pytanko na końcu posta :)

Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Jeżeli ze stali austenitycznej to na pewno takie które zostały w znacznym stopniu ciągnione na zimno.
Myślę że szprycy ze zwykłej średniowęglowej stali nie będą gorsze od tych z austenitycznej.

Spróbujcie sobie wygiąć rękami zwykłą szprychę ze średniowęglonej stali i szprychę DT.
DT się gnie znacznie łatwiej bo to jest taka stal.
Ona ma bardzo dużą wytrzymałość na rozciąganie ale bardzo niską granice plastyczności.
Ta stal jest jednofazowa i nic prócz granic ziaren nie blokuje dyslokacji, na dodatek ma komórkę ze znacznie gęściej upakowanymi atomami co dodatkowo obniża jej twardość.
Stal austnityczna to plastelina wśród stali, jest super ciągliwa.

Ja teraz sobie chyba kupie szprychy aluminiowe i zobaczę jak się będą sprawować.
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

Bogumil pisze:@Spaced
Zaplot niema nic do rzeczy.
Nawet najlepiej zaplecione koło nic nie da jak masz granice plastyczności 190MPa.
Zobacz jaki przekrój ma szprycha a jakie siły przenosi.
Ja z DT nie jestem zadowolony bo co miesiąc muszę naciągać a koła mam zaplecione dobrze.

To bardziej zależy od stopnia odkształcenia na zimno.
Jak szprycy ze stali autentystycznej delikatnie przyciągają magnes to znaczy że mają znacznie podniesioną granice plastyczności bo doszło do powstania martenzytu na skutek odkształcenia.

Bogumił. Jedyne osoby, które znam które maja taki problem z championami to osoby z zaplecionymi kołami. Wiem, ze przysypiałeś w szkole ale co Ci się wydaje bardziej prawdopodobne:

a) Powód jest taki sam jak u 99.999% wszystkich, którym puszcza naciąg w championach
b) Jesteś wyjątkową jednostką jedną na milion.

Na prawde mnie zadziwia, że to już kolejny temat, w którym narzekasz na problemy z rowerem, które zdarzają się tylko tobie i przy mocnych glebach. Zaczynam podejrzewać, że po prostu nie dbasz o rower i nie umiesz go ustawić i potem masz problemy, a nie że szprychy są słabe. Jakoś mi championy nie pusciły nawet po mocnych niedolotach. Ale to pewnie przypadek
ODPOWIEDZ