Wolna Dyskusja Użytkowników

Lotek16
Kontakt:

Post autor: Lotek16 »

Kurde.: / nwm jest mała wyrwa na jaku ale to nie to, ale serio dokrecilem i dupa. Mogło by to być przez luźne szprychy?
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

I co myślicie? Co to może być z tą dźwignią hamulca?
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Zmień klamkę, do Shimano nie ma dostępnych membran i uszczelek
immortal-like-a-god
Kontakt:

Post autor: immortal-like-a-god »

A konkretnie to z którego miejsca cieknie w tej klamce ?
z okolic uszczelki dźwigni czy z okolic zbiorniczka, sprawdź czy membranę masz suchą po zdjęciu pokrywy.
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Pany szukam hebla na przód w cenie podobnej do Juicy 5, ale jakościowo lepszej formie. Jakiś Shimano BR, Maguir, Heyes?
:*
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Dlaczego tede kurwą jest?
Banan Zwyczajny
Kontakt:

Post autor: Banan Zwyczajny »

Sokół pisze:Dlaczego tede kurwą jest?
Czy ja wiem? Masz jeszcze te plecaki PROSTO za 400? Moja mama ma już hajs.
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

buehehehe
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Sokół
Kontakt:

Re:

Post autor: Sokół »

Banan Zwyczajny pisze:
Sokół pisze:Dlaczego tede kurwą jest?
Czy ja wiem? Masz jeszcze te plecaki PROSTO za 400? Moja mama ma już hajs.
Pono chyba jeszcze ma jakieś
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Żeby nie zakładać tematu. Szukam damperów do fr/enduro z możliwością całkowitej blokady skoku. Co się znajdzie i w jakich cenach?

Drugie pytanie.
Ramka do 1k typu Scott Voltage FR, Transition Bottelrocket, Ns Soda, Santa Cruz Nomad.
Znajdzie się coś?
:*
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

może Tośka, Reign starszy? Z damperów z całkowitą blokadą to DHX Air lub któryś z Monarchów.
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

no dobra specialiści :D Wyjasnijcie mi dlaczego nowe hample montowane śa bez śrób mimośrodowych jak kiedys ?
W tej chwili wiekszośc wyglada tak
http://www.pinkbike.com/photo/11240948/
a stare konstrukcjie montowane są tak.
http://rowerowy.com/sklep/czesci/hamulc ... d-elixir-r ( zobaczcie miniaturke )
Moim zdaniem taki typ mocowania jest bardzo pracyzyjny bo klocki idealnie mozna ustawic w stosunku do tarczy nawet jesli adapter bedzie miał przesuniecie o jakies dziesiatki milimetra. Wtedy klocki ida idealnie symetrycznie w stosunku do tarczy. Nie ukrywajmy ,ale odlewy goleni, czy wspawane mocowania adapterow w ramach nie sa robione do kilku dziesiatych
milimetra.
Co o tym myslicie ? Dlaczego z tego zrezygnowano ?.

Banan Zwyczajny
Kontakt:

Post autor: Banan Zwyczajny »

Nie odpowiem ci. Niestety. Ale coś od siebie dam. Śruba mimośrodowa wygląda tak:
Obrazek
Tobie chodzi o śrubę z podkładkami kulistymi i stożkowymi :D
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

To też jakiś rodzaj mimośrodu :) Nie ma co sie klucić o pierdoły jak wiemy o co chodzi :D

Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Cieknie mi jeszcze na mocowaniu przewodu (na razie zalepiłem kropelką (partyzantka) i na stożku wytrzymał. Jeszcze jedno czemu mimo temu że odpowietrzałem takim sposobem jaki podaliście klamka dalej jest gumowa i hamulec zamienia się w abs?

A tak całkiem poza tematem czy grzyb jadalny zrośnięty z trującym jest nadal jadalny?
Załączniki
Bez tytułu.png
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Da__FreaK - tylko Avid korzystał z tego rodzaju "patentu" i dalej go stosuje ;) wszystkie inne firmy od zawsze mają zacisk na adapter. Z jednej strony można lepiej i precyzyjniej ustawić Avida - ale z drugiej strony jak się zastanowić... po co to mają? Bo mogą sobie pozwolić na tańszą, mniej dokładną produkcję. Płaskie powierzchnie nie muszą być idealnie gładkie i równoległe, bo można to wykalibrować podkładkami. Z doświadczenia jednak wiem, że podkładki te są prawie jednorazowe. Jak raz się zaciśnie, i chce się przeregulować zacisk, to one na upartego ustawiają się w starej pozycji przez wzajemne wyżłobienia. Trzeba je mieszać między sobą (wypukłe z wklęsłymi). Od kiedy mam Hope i nie muszę korzystać z tych podkładek - jestem uradowany.
immortal-like-a-god
Kontakt:

Re:

Post autor: immortal-like-a-god »

Da__FreaK pisze:no dobra specialiści :D Wyjasnijcie mi dlaczego nowe hample montowane śa bez śrób mimośrodowych jak kiedys ?
W tej chwili wiekszośc wyglada tak
http://www.pinkbike.com/photo/11240948/
a stare konstrukcjie montowane są tak.
http://rowerowy.com/sklep/czesci/hamulc ... d-elixir-r ( zobaczcie miniaturke )
Kup sobie cztery klocki V-breake i gratis dostaniesz komplet nowych podkładek, takie same ma Avid

A jak już porównujesz co lepsze to wróć do International standard, raz ustawiasz i masz spokój nawet po wyciągnięciu koła nie trzeba ponownie ustawiać zacisku. Kto ma ten wie, no chyba że nie ma cieniutkich podkładek dystansowych to ma problem.
Nieznajomy1596 pisze:Cieknie mi jeszcze na mocowaniu przewodu (na razie zalepiłem kropelką (partyzantka) i na stożku wytrzymał. Jeszcze jedno czemu mimo temu że odpowietrzałem takim sposobem jaki podaliście klamka dalej jest gumowa i hamulec zamienia się w abs?

w pokrywce jest odpowietrzenie jeżeli po zalewaniu/odpowietrzania przykrywałeś zbiorniczek olej mógł dostał się między pokrywkę a membranę i przy zaciskaniu membrana wypycha olej przez dziurkę w pokrywie.
Klamka gumowa bo może złapał powietrze przez luzy przewodu.
baryłka jest jednorazowa jak wkręcisz przewód to nie można go wykręcać a jak już koniecznie musisz odkręcić to musisz wymienić baryłkę na nową.
Puncu
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Puncu »

immortal-like-a-god pisze:
Kup sobie cztery klocki V-breake i gratis dostaniesz komplet nowych podkładek, takie same ma Avid

A jak już porównujesz co lepsze to wróć do International standard, raz ustawiasz i masz spokój nawet po wyciągnięciu koła nie trzeba ponownie ustawiać zacisku. Kto ma ten wie, no chyba że nie ma cieniutkich podkładek dystansowych to ma problem.
.
Ja mam Hope na IS i mam podkładki te co avid :D Tylko dlatego że miałem za daleko zacisk od mocowania w ladze :P

Poza tym w starych hamulcach jak sobie nie wyregulujesz tłoczków to będzie Ci krzywo zaciskało tarcze, przekrzywiało. Avid nie mógł sobie z tym poradzić i dał podkładki.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

dajcie spokoj z tym IS... :) Dzieki tym podkladkom ktore stosuje avid mozna dobrze ustawic hebel. Raz naprawde mi sie to przydalo jak mialem krzywo przyspawane mocowanie hebla w ramie Prodigy 9,81
Pure Freeride
ODPOWIEDZ