66rc3, 66rc2x, totem, lyrik, 36 float rc2 ???

zarzycki_adam
Kontakt:

Post autor: zarzycki_adam »

dziękuje
Czekam na dalsze opinie co do wersji totema którą lepiej wybrać :wink:
Może ktoś porównać te wersje?
zarzycki_adam
Kontakt:

No to jak to jest z tymi wersjami, ma ktoś porównanie?? :wink:
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Mialem Totema Solo Air pod 1,5"
- swietny wyglad ale przy ramach cr-mo moze wygladac zbyt poteznie
- fajna praca przy srednich i wiekszych nierownosciach
- jak kazdy widelec powietrzny gorzej sobie radzi na najmniejszych nierownosciach
- duze mozliwosci regulacji i dopasowania pod siebie, pompka zajmuje malo miejsca w plecaku i zawsze mozna sobie zmienic cisnienie zmieniajac charakterystyke widelca
- Floodgate ktory przydaje sie gdy chcemy zablokowac amor
- fajna waga jak na tej klasy widelec z taka budowa i skokiem

Mialem Fox'a 36 Talasa RC2 110-150 2005
- sztywnosc waga i dzialanie to najwieksze zalety
- mniejszy zakres regulacji niz w totemie (przydalaby sie blokada skoku)
- zmniejszanie skoku pokretlem stosunkowo malo wygodne podczas jazdy
-wg mnie najbardziej uniwersalny widelec wraz z Lirykiem sposrod wymienionych
- stosukowo niski jak na ten skok 150mm FOX = 130mm Marzoka

Mialem i mam 66 rc 2005 170mm
-duza sztywnosc mimo sporego skoku
-mega wysoki widelec psujacy geo w wiekszosci ram czyt robiacy choppera
-prosty tani niezawodny system tlumienia
-przyzwoita regulacja i mozliwosc dopasowania wideleca pod siebie niestety mocno odbiegajacej od tych w modelach wyzej
- troche ciezki

66 mimo iz posiadaja juz 4 lata wg mnie staly sie widelcem kultowym. Ich nastepcy nie zapracowali sobie na to miano. Dla mnie 66 to widelec specyficzny i wyjatkowy. Moze dzieje sie tak za sprawa tego ze jest wysoki. ale ... No ilekroc gdy zjezdzalem z ze stoku z duzym nachyleniem badz ze stromych schodow nigdy nie balem sie ze fikne przez kiere... Takie nieprzyjemne uczucie towarzyszylo mi czesto w FOXie i zdazylo sie w Totemie. Tam gdzie praca i skok innych amorkow sie konczy tam 66 pokazuja pazurki. Oczywiscie to moje osobiste odczucia...

Co do innych 66 mialem okazje na nich sie przejechac ale zbyt krotko zeby moc sie jakos wypowiedziec... Poza tym nie byly ustawione pod moja wage wiec zbedne gadanie. Dodam tylko ze zanim w PL weszly na dobre widelce z RC3 ja posiadalem te tlumiki w Customowym widelecu Marzoka 4X do Slopa tuningowanego przez Nemesis Project i 110mm zabijalo praca mase amorkow z wiekszym skokiem

W tym sezionie przerzucam sie na stricte AM / Enduro i w planach Fox 36 / Lyrik Air / Am 1
n0 ridE n0 fUN
zarzycki_adam
Kontakt:

No więc wychodzi na to że wersja coil z mission control będzie bardziej "miętka"?
A i jeszcze jedno, czy coil też ma Floodgate (oczywiście tu cały czas jest mowa o widelcach na 2009r)?
I czy w jakikolwiek sposób da sie porównać sztywność, wytrzymałość i pracę lyrika do 66 ?? :wink:
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

1. Kazda wersja sprezynowa bedzie w sposob bardziej kulturalny wybierala najmniejsze nierownosci
2. Tak wszystkie maja
3. Lyrik jest bardziej wszechstronnym widelcem glownie dzieki blokadzie i mozliwsoci doboru skoku a takze wadze. Jesli chodzi o wytrzymalosc i sztywnosc ... z jednej strony grubsze golenie w 66stkach a z drugiej mniejszy skok w Lyriku. Kwestia sporona.
4. Tak naprawde zalezy do czego potrzebujesz wideleca... Czym w twoim rozumieniu jest FR, ile chcesz wywalic kasy i czy musisz miec tyle bajerow...
5. Osobiscie majac do wywalenia ok 2,2 na widelec do sztywnej ramy pomyslalbym o zmianie ramy na fulla, ale to moje odczucie. Poza tym wiele sie moze zmienic zarowno pod wzgledem cen jak i rzeczy na rynku do czasu Twojego zakupu. Ogolnie temat totalnie nie na czasie...
n0 ridE n0 fUN
dedekFR1
Kontakt:

Post autor: dedekFR1 »

http://www.bigbike.opole.pl/pokaz.php?kid=10 a w tym sklepie co z amorkami marzocchi? Piszę że towar na zamówienie, cena do negocjacji więc jakby mieli to masz możliwość kupna 66 rc2x nowych i w tej kasie co masz do wydania.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

dedekFR1 tak ale on chce to kupic na przyszla ZIME !!!!
n0 ridE n0 fUN
zarzycki_adam
Kontakt:

Tzn na tą najbliższą zimę albo przed latem bo i tak może być(bardzo prawdopodobne że przed latem ;]) :wink:
Ja chciałbym amorka z świetną pracą i żeby mi służył długo. Dlatego zastanawiam się albo nad totemem coilem albo jeszcze wchodzi w grę lyrik (jest tam wersja z u-turnem ale bez tłumików powietrznych??). Właściwie sądzę że lyrik i totem przy wersji bez tłumików powietrznych mają tę samą pracę, oczywiście waga lyrika jest w 100% zadowalająca, ale nadal nie mam konkretó co do sztywności lyrika- chyba mało osób na nim jeździ.
W takim razie czekam na opinie odnośnie lyrika?
Bo w takim razie albo lyrik albo totem (66rc2x odkładam na bok ;]).

3,143k4r2 w moim rozumieniu Fr to techniczna trasa, jakieś duże chopy, jakieś dropy, bandy, step down itd. (tzn mógłbym czasami wpaść na jakiegoś większego dirta ale nie koniecznie )

Pozdro all :twisted:
tobo
Kontakt:

Post autor: tobo »

3,143k4r2 pisze:1. Kazda wersja sprezynowa bedzie w sposob bardziej kulturalny wybierala najmniejsze nierownosci
nieprawda. miałem kilka widelców spręzynowych i powietrznych w tym uznawane za wzorowe co do kultury pracy starszy z1 mcr, czy 66 rc2x i ich czułość nie jest lepsza niź powietrznych foxa floata 32 rl, revelationa czy manitou minute 09 którego używam od dwoch dni w zimowych warunakch (a podobno manitou to muły). myślę ze charakterystyka powietrzniaków w dalszej fazie ugięcia nie kazdemu musi się podobać ale akurat co do czułości to nie mam żadnych zastrzeżen w stosunku do powietrzniaków. a aspekt czułości jest dla mnie ważniejszy niż inne aspekty pracy widelca, gdyby było w tym względzie żle z powietrzniakami które miałem to na pewno pozostałbym przy spręzynie stalowej.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

tobo Kwestia czulosci i plynnosci pracy powietrznych amorow zalezy od cisnienia panujacego w komorach. Norma ze jesli napompujesz go mniej to bedzie chodzil lepiej przy mniejszych nierownosciach. To tak samo jakbys wsadzil miekksza sprezyne by miec maselko lub ultwa twarda by wybierala tylko tylko najwieksze nierownosci. Wg mnie praca sprezynowych widelcow oraz damperow jest bardziej kulturalna niz powietrznych, ale i tak wole te 2gie
n0 ridE n0 fUN
zarzycki_adam
Kontakt:

Czyli wychodzi na to że powietrze jest lepsze ze względu na to że możesz sobie ustawić totalne masełko, albo napompować żeby chodził jak duro.
No i ta waga :lol: o 200g lżejszy od sprężyny(mówię tu o totemie SoloAir).
tobo
Kontakt:

niezmiennie twierdzę ze kultura pracy na małych nierównościach takich widelców jak fox float 32 rl, rs revelation czy manitou minute jest taka sama jak spręzynówek. ustawiałem i na twardo i na miękko (choć wole raczej ciut za miękko niż za twardo) oba typy i akurat w kwestii drobnicy nie odczuwam róznicy w pracy. zaznaczam że jest to moje subiektywne odczucie, osoby która komfort stawia na pierwzym miejscu w ocenie możliwosci amortyzacji.
tobo
Kontakt:

Czyli wychodzi na to że powietrze jest lepsze ze względu na to że możesz sobie ustawić totalne masełko, albo napompować żeby chodził jak duro.
No i ta waga o 200g lżejszy od sprężyny(mówię tu o totemie SoloAir).
w przypadku totema solo air nie jest tak całkowicie gdyż spręzyny tego widelca (powietrzna pozytywna i negatywna) są sprzęgnięte ze sobą i negatywna reguluje się automatycznie. wg osoób ktore mają stycznośc z rock shoxami z powietrzną spręzyną dual air i solo air ta pierwsza daje lepsze pole manewru co do ustawień parametrów pracy sprezyny pod uzytkownika. powodów zastosowania systemu solo air w lyriku i totenie zamiast dual air nie znam. na pewno jest to czyms podyktowane, wątpię by solo air bylo doskonalszym systemem skoro oba systemy są stosowane w najwyzszych modelach amorów rs tylko roznych linii (dual air: sid, reba, revelation, pike, solo air recon, tora, lyrik i totem)
zarzycki_adam
Kontakt:

czyli lepszy dual air bo już nie rozumiem?
przecież on się różni tylko regulowanym skokiem, czy nie?
tobo
Kontakt:

nie rozumiemy się.
totem i lyrik mają spręzynę powietrzną typu solo air czyli taką którą pompujesz przez jeden zawór a komora negatywna automatycznie ustawia swoje ciśnienie w stosunku do komory pozytywnej. nie masz wpływu na to jakie ciśnienie jest w negatywnej.
w systemie dual air ty decydujesz jakie jest ciśnienie w pozytywnej a jakie w negatywnej bo obie komory mają osobne zawory i ciśnienie regulujesz niezależnie. daje to dużo większy zakres regulacji twardości.
to jednak teoretyczne rozważania bo nie ma totema z dual airem. :)
napisałem ci powyzsze informacje tylko ze wzgledu na twoje pytanie o mozliwosci ustawienia masło - duro :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

tobo kultura tak ale charakterystyke amorów coil i air bedziesz miec zupelnie inna i tutaj juz nie ustawisz sobie tego.
tobo
Kontakt:

wiem - odniosłem sie jedynie do stwierdzenia dotyczącego pracy "na dużej częstotliwości" :). tu wg mnie bardzo trudno dziś rozpoznać który widelec jest lepszy.
zarzycki_adam
Kontakt:

Czyli lyrik z u-turnem ma taką samą pracę co totem coil??
Chyba się zdecyduje na tego totema coil- będzie lepiej chodził i prawdopodobnie lepiej wybierał nierówności. Lyrik stwierdziłem że odpada bo chce kupić sobie kiedyś fulla i obrazu będę miał amorka pod niego.
A i czy zwykłą wersje coil totema da się pompować tak jak na przykład 66, i jak tak to czy dodają do wersji coil pompkę??

Z góry dzięki za odpowiedź, i za wypowiedzi :wink:
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

rany człowieku, czytać nie umiesz ? Google strajkuje ? Strona rockshoxa też ?

Coila się nie pompuje i wiedział byś to gdybyś tylko wszedł i przeczytał instrukcję do niego. Czy to naprawdę takie skomplikowane ? 5 min i już byś wiedział.

Bez obrazy ale kup sobie duro bo nie ustawisz totema z takim podejściem.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
ODPOWIEDZ