180'ka ... jak sie tego gówna nauczyc :)
-
- Kontakt:
ostatnio sie nauczyłem 180 robie na 2 sposoby z2 kól wychodzi mi ładnie i pełne 180, i z baniaka ale mam tak 170 nie dociąnięte. tylko zonk, bo wszystko robie zwykle w lewo a 180 w prawo.. musze spróbować w lewo, może wyjdzie lepiej:D
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Manitou Travis
24 cale
http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
PawianBiker co w lewo a co w prawo? bo nie czaje o co chodzi:D
Lysy965na hopie chyba sie nie robi 180, znaczy mozna ale z reguly chyba nikt nie robi, ja lubie sobie robic jak jest hmm... jakis taki podjazd na plaskie i z tego zrobic 180, fajna opcja :)
Lysy965na hopie chyba sie nie robi 180, znaczy mozna ale z reguly chyba nikt nie robi, ja lubie sobie robic jak jest hmm... jakis taki podjazd na plaskie i z tego zrobic 180, fajna opcja :)
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
co do 180 to proponuję robić 360 z tire tapem... spadasz na tylne koło po zrobieniu 180(ja zaczynam płasko, chyba szyubszy obrót niż z baniaka) i utrzymać odwróconą głowę to rower dokręci do 360. na początku wychodzi 270, robię toprzy małej prędkości ale spoko sprawa bo od razu wraca się jadąć prosto. jeszcze trochę trzeba nogami tył roweru podwinąć w bok żeby nie zatrzymać się tylko utrzymać rotację.
A manual to chyba im niżej tym lepiej
A manual to chyba im niżej tym lepiej
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=565504
PawianBiker To raczej dziwne żebys sie nauczył w druga strone niż powinieneś, tzn. jeżeli już robisz np. zaje.biscie w tą strone co trzeba to wtedy mozesz próbować opposite 1-8 ale tak odrazu jak sie nie potrafi w ta co należy to raczej dziwne. Tak wogóle to napisz dokładnie jakie triki robisz w przeciwna strone niż 1-8 bo mnie to zastanawia, normalnie jest tak że jak masz lewą noge z przodu do kręcisz w prawą str.Ja np. z2 kół to nawet mi sie niechce próbować i tracić czasu bo to strasznie dziwne uczucie robic odwrotnie ale np. z bunnego jak chwile porobie to da rade w granicach 180* wykrecić chociaż tez sie niemozliwe wydawało, tyle że bałbym sie chyba dosyć szybko jechac bo tak sie to dziko robi że sie mozne łatwo wyglebić bo czesto sie spada jakieś 110* a nie 180*.
lankru No to dobrze zejuż ci zaczyna wychodzić, a co do wheelie to jak nie trzenowałes to na cięzkim przełożeniu nie bedzie ci łatwo, jak sie uczysz to jest latwiej na lżejszym a potem mozna na najcięzszym bez problemu chociaż najlepiej jak pamietam jeżdziło mi sie na 32-20 o ile pamietam czyli chyba 4 bieg, było akurat bo jechało sie ile wlezie nie za szybko nie za wolno w sam raz. Teraz też mam singla i robi mi sie tak samo tyle że praktycznie już tego nie robie, wole jezeli już manuala hehe
lankru No to dobrze zejuż ci zaczyna wychodzić, a co do wheelie to jak nie trzenowałes to na cięzkim przełożeniu nie bedzie ci łatwo, jak sie uczysz to jest latwiej na lżejszym a potem mozna na najcięzszym bez problemu chociaż najlepiej jak pamietam jeżdziło mi sie na 32-20 o ile pamietam czyli chyba 4 bieg, było akurat bo jechało sie ile wlezie nie za szybko nie za wolno w sam raz. Teraz też mam singla i robi mi sie tak samo tyle że praktycznie już tego nie robie, wole jezeli już manuala hehe
adibest heheh nie no zgadzam sie z Toba, na lzejszym biegu latwiej jest sie nauczyc wheelie
co do manuala to juz jest nawet,nawet dobrze :D ogolem to strasznie sie zajaralem tym trikiem i ostatnio podlapalem na jednym filmiku(ruskistreetfajter, zreszta ten film mnie roz.jebal) jak on latwo podnosi do gory przod na twardym widelcu i do tego, tak jak pisales adi, robi pionowego manuala
juz pozycja do manuala wychodzi mi prawie za kazdym razem, teraz tylko musze popracowac nad tym, zeby zaczac lapac hamulec, nie zmieniajac przy tym pozycji do manuala a nie przechylac sie mocno do przod:)
mysle, ze za jakis czas juz to opanuje i potem bede juz tylko to szlifowal
peysdzis to sproboje, zreszta zaraz ide na rower wiec na pewno sprawdze :D
co do manuala to juz jest nawet,nawet dobrze :D ogolem to strasznie sie zajaralem tym trikiem i ostatnio podlapalem na jednym filmiku(ruskistreetfajter, zreszta ten film mnie roz.jebal) jak on latwo podnosi do gory przod na twardym widelcu i do tego, tak jak pisales adi, robi pionowego manuala
juz pozycja do manuala wychodzi mi prawie za kazdym razem, teraz tylko musze popracowac nad tym, zeby zaczac lapac hamulec, nie zmieniajac przy tym pozycji do manuala a nie przechylac sie mocno do przod:)
mysle, ze za jakis czas juz to opanuje i potem bede juz tylko to szlifowal
peysdzis to sproboje, zreszta zaraz ide na rower wiec na pewno sprawdze :D
peys Nom 3-6 jest fajne, ale lepiej jest robic zamiast 180 to ze 210 i dokrecać bo łatwiej niz całe 180 dokrecić zreszta to tez zależy od predkości i rotacji która z tego wynika.Mniej wysiłku jest jak sie z baniaka 360 robi ale Mfajniej z 2kółek naraz dla mnie.
A jeszcze fajniej jest robić 3-6 bez dokrecania tzn. raczej z bunnego bo z dwóch kólek na płaskiej ulicy to chyba nie da rady tak machnac żeby całe wyszło conajwyżej 270. W każdym razie z bunnego tak ze sie ciągnie przód ile wlezie (w granicach 180*) i próbuje potem tył zarzucic o drugie 180. Na ixie to jest nie takie trudne ale na 26" już tak łatwo nie jest.
A jeszcze fajniej jest robić 3-6 bez dokrecania tzn. raczej z bunnego bo z dwóch kólek na płaskiej ulicy to chyba nie da rady tak machnac żeby całe wyszło conajwyżej 270. W każdym razie z bunnego tak ze sie ciągnie przód ile wlezie (w granicach 180*) i próbuje potem tył zarzucic o drugie 180. Na ixie to jest nie takie trudne ale na 26" już tak łatwo nie jest.
lankru, co do hebla, to ci radze troszke go na poczatku slabiej ustawic, zeby po prostu mniej hamowal a nie taka zyletka ( chyba ze juz tak masz :-) )
pamietam tyz ze gdy zaczynalem kminic hamulec jako pomoc w balansie to hamowalem tak maxymalnie krociotko ale pulsacyjnie, 2-4 zacisniecia klamki + ew. wypchniecie kolanami i dalej...a teraz juz wcale albo raz lekko i plynnie :-) ( na tarczy mech. )
a co do pozycji ?? sami nie wiem :D, jak chce zjechac z kilku malych schodkow na manuala dalej to dupe za rower, a jak na plaskim to bardziej pion :D:D ( ale mam tez ramke 16' )
pamietam tyz ze gdy zaczynalem kminic hamulec jako pomoc w balansie to hamowalem tak maxymalnie krociotko ale pulsacyjnie, 2-4 zacisniecia klamki + ew. wypchniecie kolanami i dalej...a teraz juz wcale albo raz lekko i plynnie :-) ( na tarczy mech. )
a co do pozycji ?? sami nie wiem :D, jak chce zjechac z kilku malych schodkow na manuala dalej to dupe za rower, a jak na plaskim to bardziej pion :D:D ( ale mam tez ramke 16' )
ten koleś pode mną to ***** :D:D
myszek nie no juz mi cos tam swita w glowie
wczesniej miale straszny problem bo balem sie ze polece na plecy a teraz juz jakos to mija, przy nauce abubaki nauczylem sie chyba zeskakiwac z pedalow jak lece na plecy :P
co do hamulca to mam go ustawionego tak hmm.... no srednio, nie jest to zyleta, ale tez nie jest to tak strasznie slabo ustawione
w kazdym badz razie teraz caly czas proboje uzywac tego hamulca bo odruchowo, nie wiem czemu jak juz mam dobra pozycje, ale caly czas ciagnie mnie do tylu to zamiast wcisnac klamke to pochylam sie do przodu o:O
no ale juz jest lepiej niz wczesniej, prace nad hamulcem tez zalapie za jakis czas
wczesniej miale straszny problem bo balem sie ze polece na plecy a teraz juz jakos to mija, przy nauce abubaki nauczylem sie chyba zeskakiwac z pedalow jak lece na plecy :P
co do hamulca to mam go ustawionego tak hmm.... no srednio, nie jest to zyleta, ale tez nie jest to tak strasznie slabo ustawione
w kazdym badz razie teraz caly czas proboje uzywac tego hamulca bo odruchowo, nie wiem czemu jak juz mam dobra pozycje, ale caly czas ciagnie mnie do tylu to zamiast wcisnac klamke to pochylam sie do przodu o:O
no ale juz jest lepiej niz wczesniej, prace nad hamulcem tez zalapie za jakis czas
a moze ktos z was zna jakis sposob na nauke dobrej 180 z baniaka? sie uczyliscie na plaskim czy moze na jakis malych hopkach, takich ze sie spada na plaskie
z checia dowiedzialbym sie w jaki sposob sie nauczyliscie bo cos ostatnio mi nie chce wychodzic:/
z checia dowiedzialbym sie w jaki sposob sie nauczyliscie bo cos ostatnio mi nie chce wychodzic:/
Dzięki za założenie tego tematu, bo dzięki Tobie nauczyłem się 180 w ciągu paru minut. Ale jeśli chodzi o to jak to zrobić: to musisz jechać powoli, ale nie za wolno, w pewnym momencie mocno skręcasz kierę w tę strone, w którą chcesz się obrócić, jednocześnie skręcając kierę mocno podrywasz przód do góry i ciągniesz tył. Najważniejsze jest w tym, żeby dobrze skręcić kierownicą i obrócić się całym ciałem. Dodatkowo nie możesz się badź jechać szybciej niż podpowiada Ci rozsądek. Bo jak ja się uczyłem to zuważyłem, że gdy jadę za wolno to 180 nie da się zrobić.