Serwer pod neostradą
Serwer pod neostradą
Czy jest jakaś możliwość założenia serwera na kompie podłączonym do netu przez neostradę?? Wiem że jest zmienne ip ale coś mi się obiło o uszy że się da. Thx 4 hlp.
-
- Kontakt:
da się. Z tym, że to nie jest legalne bo nie można rozdzielać łącza legalnie na neostradzie.
A żeby poradzić sobie z dynamicznym ip wystarczy skrypt, który po każdym restarcie kompa będzie aktualizował DNS'a. Ten skrypt dodatkowo sprawdza co 10 sek czy nie padło łacze i czy ma się połaczyć od nowa i wysłać od nowa ip do DNS'a.
Te skrypty są na necie za darmo tylko trzeba poszukać. Pozdro
Mike007
A żeby poradzić sobie z dynamicznym ip wystarczy skrypt, który po każdym restarcie kompa będzie aktualizował DNS'a. Ten skrypt dodatkowo sprawdza co 10 sek czy nie padło łacze i czy ma się połaczyć od nowa i wysłać od nowa ip do DNS'a.
Te skrypty są na necie za darmo tylko trzeba poszukać. Pozdro
Mike007
-
- Kontakt:
Rozdzielić się nie da, bo nie zezwalają na to, a jest to łatwe do sprawdzenia po nagłowkach pakietów i z tego co wiem, to nie da się za bardzo tego oszukać.
Za to serwer mozna postawic (www czy tam ftp czy nawet pocztowy), problem zmieniającego się IP można łatwo ominąć. Odsyłam na stronę www.no-ip.com .
Za to serwer mozna postawic (www czy tam ftp czy nawet pocztowy), problem zmieniającego się IP można łatwo ominąć. Odsyłam na stronę www.no-ip.com .
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
frirajder.. stawia sie maskarade i po klopocie.. ale sam pomysl dzielenia neo nie jest zbyt udany, lepiej sie zlozyc na dsl'a i juz.
pozatym nie wiem czy chodzilo o wlasny serwis/serwer i problem ze zmiennym ip, co mozna zalatwic nawet jakims glupawym dyn-dns z www.no-ip.com czy wlasnie o dzielenie lacza
pozatym nie wiem czy chodzilo o wlasny serwis/serwer i problem ze zmiennym ip, co mozna zalatwic nawet jakims glupawym dyn-dns z www.no-ip.com czy wlasnie o dzielenie lacza
Ludzie jak nie wiecie to nie gadajcie bzdur
Koshal - jasne tyle ze osoba prywatna za podlaczenie tego cudu telekomunikacji placi bodajze 800zeta i jak chce dzielic net na siebie i 2 sasiadow to chyba jednak nie ma sensu :P
a ty dh_maniak - zdefiniuj co chcesz z tym "serwerem" robic ?
bo domyslam sie ze chodzi o serwer plikow (ftp) i zalatwienie sprawy tego zmieniajacego sie IP, jesli tak to juz powyzej ci pare osob powiedzialo - dyn dns czy inne tego typu códo i po sprawie
Koshal - jasne tyle ze osoba prywatna za podlaczenie tego cudu telekomunikacji placi bodajze 800zeta i jak chce dzielic net na siebie i 2 sasiadow to chyba jednak nie ma sensu :P
a ty dh_maniak - zdefiniuj co chcesz z tym "serwerem" robic ?
bo domyslam sie ze chodzi o serwer plikow (ftp) i zalatwienie sprawy tego zmieniajacego sie IP, jesli tak to juz powyzej ci pare osob powiedzialo - dyn dns czy inne tego typu códo i po sprawie
-
- Kontakt:
Nie ma zadnego problemu z rozdzieleniem neostrady, tak samo nie powinno byc problemu z TPsa. Faktem jest ze zgodnie z umowa nie mozna rozdzielac na wiecej komputerow (bynajmniej w celu zarobkowym) ale wezcie pod uwage taka sytuacje: stawiam jakis stary komputer na linuxie ktory bedzie serwerem zarowno plikow (np ftp, bardz tez serwer www i dziala 24/7) i przy okazji rozdzielal lacze na drugi komputer na ktorym gram i pracuje na codzien w necie-> mysle ze nikt nie bedzie stwarzal tu problemu, nawet kolesie z TPs-y.
Zreszta neo mam rozdzielone na 2 kompy od prawie roku, na obu ciagle sie pracuje w necie, dodatkowo na tym ktory ma podlaczony modem stoi apache wiec mam i serwer www -> oczywiscie sprawa ip zajmuje sie bezplatny serwis no-ip.com. Z serwerem ftp tez nie ma problemu
Zreszta neo mam rozdzielone na 2 kompy od prawie roku, na obu ciagle sie pracuje w necie, dodatkowo na tym ktory ma podlaczony modem stoi apache wiec mam i serwer www -> oczywiscie sprawa ip zajmuje sie bezplatny serwis no-ip.com. Z serwerem ftp tez nie ma problemu
-= SCOTT G-ZERO FX3 (2001) =-
Zmiany: - RS PSYLO XC
- Pedałki VP 133
Zmiany: - RS PSYLO XC
- Pedałki VP 133