Witam, mam z kolegą dziwny problem, a mianowicie...
Kolega kupił uzywane koło z piastą 475 (tył) i cos mu w nim nie pasowalo i je rozkręcił (najprawdopodobniej pierwszy własciciel tez w nim gmyrał)... i... w po stronie montazu tarczy było 9 kulek łożyskowych, w przeciwnej (miejsce na kasete) też było 9... wszystko ok, tylko jak wyjelismy ośkę to znaleźlismy jeszcze jedną kulkę:D Piasta cos dziwnie chodzi, jak się pokręci kołem to nie "tyka" jak trzeba i chaotycznie jakby popierduje:P Moze ktoś z was wie o co moze chodzic (jedna kulka zaduzo), popierdywanie... i jak się popatrzy na kasetę gdy koło się kręci to jakby ja mikroskopijnie bujało prawo-lewo... miał ktoś z was podobny przypadek?? Napiszcie jesli cos wiecie... wsumie najlepiej to pewnie kupic nowa taka piaste za 90zł i po problemie... ale ten topic jest z czystej ciekawosci... anóż ktoś będzie wiedział jak zniwelować problem...
Pozdro for All!!!!!!!!!!
Piasta Shimano 475 -głupi problem
bujanie jest chyba normalne.. ja tez tak mam..
a co do tej kulki to nie mam pojecia. moze poprzedni własciciel jak grzebał to tam mu gdzieś wpadła.. chociaz to mało prawdopodobe.
a moze było po 10 a wy jedną zgubiliscie:P?
oglnie to nie popieram kupowania uzywanych piast. sam sie kiedyś nadziałem..:|
pierwszy 1. buhaha
pozdro
a co do tej kulki to nie mam pojecia. moze poprzedni własciciel jak grzebał to tam mu gdzieś wpadła.. chociaz to mało prawdopodobe.
a moze było po 10 a wy jedną zgubiliscie:P?
oglnie to nie popieram kupowania uzywanych piast. sam sie kiedyś nadziałem..:|
pierwszy 1. buhaha
pozdro
gg# 5295568 | dobryziom@tlen.pl | pozdro
jak do tych kulek co są po jednej stronie weszłaby jeszcze jedna bez problemu i po skręceniu by sie to kręciło, to ją tamjuz zostawcie i z 2 strony to samo zróbcie, ale z tego co pamiętam to po 9 kulek jest na kazdej stronie...może jak gość coś robił, to mu tam wpadła, a on myślał, że mu zgineła i tam została....a może nie tykać, bo ją przesmarował jakoś tam w środku, czy wd40 narąbał.....
http://dhcyc.pinkbike.com
kaseta moze sie bujać na boki z powodu skrazywienia osi... a kulek powinno być tyle że jak upchniesz na bieżni tak zeby nie miały żadnego luzu, to wyciągasz jedną i jest ok... a chrupać podczas kręcenia może m.in. dlatego że kulki nie są pierwsze swierzosći że tak powiem i są bardziej kwadratowe niż okrągłe. ale wymiana osi i kulek to koszt rzędu 20 pln góra, więc może sie opłaca...
genezy dodatkowej kulki nie potrafie wymyślić,
ale raczej nie powinno jej tam być :P
pozdrawiam
genezy dodatkowej kulki nie potrafie wymyślić,
ale raczej nie powinno jej tam być :P
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl