Piasta Shimano 475 -głupi problem

yasiuuu
Kontakt:

Piasta Shimano 475 -głupi problem

Post autor: yasiuuu »

Witam, mam z kolegą dziwny problem, a mianowicie...
Kolega kupił uzywane koło z piastą 475 (tył) i cos mu w nim nie pasowalo i je rozkręcił (najprawdopodobniej pierwszy własciciel tez w nim gmyrał)... i... w po stronie montazu tarczy było 9 kulek łożyskowych, w przeciwnej (miejsce na kasete) też było 9... wszystko ok, tylko jak wyjelismy ośkę to znaleźlismy jeszcze jedną kulkę:D Piasta cos dziwnie chodzi, jak się pokręci kołem to nie "tyka" jak trzeba i chaotycznie jakby popierduje:P Moze ktoś z was wie o co moze chodzic (jedna kulka zaduzo), popierdywanie... i jak się popatrzy na kasetę gdy koło się kręci to jakby ja mikroskopijnie bujało prawo-lewo... miał ktoś z was podobny przypadek?? Napiszcie jesli cos wiecie... wsumie najlepiej to pewnie kupic nowa taka piaste za 90zł i po problemie... ale ten topic jest z czystej ciekawosci... anóż ktoś będzie wiedział jak zniwelować problem...

Pozdro for All!!!!!!!!!!
dobryziom
Kontakt:

Post autor: dobryziom »

bujanie jest chyba normalne.. ja tez tak mam..
a co do tej kulki to nie mam pojecia. moze poprzedni własciciel jak grzebał to tam mu gdzieś wpadła.. chociaz to mało prawdopodobe.
a moze było po 10 a wy jedną zgubiliscie:P?
oglnie to nie popieram kupowania uzywanych piast. sam sie kiedyś nadziałem..:|

pierwszy 1. buhaha
pozdro
gg# 5295568 | dobryziom@tlen.pl | pozdro
ed3ride
Kontakt:

Post autor: ed3ride »

no w mojej piascie tez wystepuja jakeis dziwne dzwieki jak zakrece kolem ale to moze normalne dla tych piast :P
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

jak do tych kulek co są po jednej stronie weszłaby jeszcze jedna bez problemu i po skręceniu by sie to kręciło, to ją tamjuz zostawcie i z 2 strony to samo zróbcie, ale z tego co pamiętam to po 9 kulek jest na kazdej stronie...może jak gość coś robił, to mu tam wpadła, a on myślał, że mu zgineła i tam została....a może nie tykać, bo ją przesmarował jakoś tam w środku, czy wd40 narąbał.....
http://dhcyc.pinkbike.com
mat-
Kontakt:

Post autor: mat- »

tylko niech Ci nie przyjdzie na mysl glupi pomysl zeby kupowac nowke taka sama :) moja nie dosc ze ma luzy na boki to oczywiscie nie tyka bo ten model chyba tak ma...a tak btw uzywanie wd40 to kiepski pomysl do serwisu piast poniewaz on wyplukuje smar ktory jest tam niezbedny
prosty
Kontakt:

Post autor: prosty »

kaseta moze sie bujać na boki z powodu skrazywienia osi... a kulek powinno być tyle że jak upchniesz na bieżni tak zeby nie miały żadnego luzu, to wyciągasz jedną i jest ok... a chrupać podczas kręcenia może m.in. dlatego że kulki nie są pierwsze swierzosći że tak powiem i są bardziej kwadratowe niż okrągłe. ale wymiana osi i kulek to koszt rzędu 20 pln góra, więc może sie opłaca...
genezy dodatkowej kulki nie potrafie wymyślić,
ale raczej nie powinno jej tam być :P
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl
ODPOWIEDZ