Smarowanie amora.

podnietek
Kontakt:

Smarowanie amora.

Post autor: podnietek »

Jakich smarów uzywacie??? Pytanie nie dotyczny posiadaczy kapieli olejowej, czyli pewnie wiekszosci. Gdzie cos dobrego w kr kupic i po ludzkiej cenie?? Mam sxe (nie six!!!!) starenkiego, golenie z tflonem. I czy czasem ktos w kr (azory np) ma smarowniczke microlube do manitou?? W servisach wolaja po 20-25zl za skorzystanie jak masz swoj smar :((( a tak to powiedzmy dwa piwka i jakos bysmy sie dogadali:]
pasqd
Kontakt:

Post autor: pasqd »

Do smarowania goleni gornych dobry jest ponoc finish line czerwony. bebechy smaruje ŁT43 i dziala miodnie. Taki ŁT kosztuje moze z 10 zl a puszka jest kilogramowa wiec na kilka sezonow starczy.
www.mushroomhead.prv.pl
.::GG[4839750]::.
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

a ja wlalem miedzy golenie a tuleje slizgowe po strzykawce oleju takiego samego jak mam w ladze i zajebioza :D no tylko trzeba miec dobre uszczelki bo bedzie zygac
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

a u mnie najlepiej sprawdza sie mieszanka monilitu (smar do przegubow) i troszeczke gestego oleju hydraulicznego.
podnietek
Kontakt:

No wszystko dobrze, ale smary do lozysk i przegobow zawieraja lit, a ten rozpierdalla teflon. Nie przejmujecie sie tym?? Bebechy tzn sprezyne i elastomer? No i jaki olej wlac do tlumikow?
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

zalezy jaki kto ma amor do hujnego to mozna lac wszystko
ja do swojego tylko orginalny leje
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
sck
Kontakt:

monilit nie zawiera litu. jesli juz to dwusiarczek molibdenu. wiem, ze teoretycznie nie powinno sie uzywac smarow zawierajacych metale, jednak nie zauwazylem u siebie jakis sladow na teflonie (mam delte hl, a tam tego teflonu tyle co kanarek nasmarkal). nie slyszalem tez o przypadku wytarcia teflonu przez ten smar. z moich obserwacji wynika, ze najwiecej szkod wyrzadza goleniom przyklejajacy sie brud. stosowalem wiele roznych smarow, ale monilit sprawuje sie zdecydowanie najlepiej. a jak go jeszcze przyprawie troszke olejem to amor wybiera kafelki chodnikowe. jeszcze do tego progresywne sprezyny i jest miodzio! najgorszy smar jaki testowalem to lt43.
_Outsider
Lokalizacja: Kielce, a w weekendy Wolbrom tudzież Kraków... światowy człowiek jestem:P
Kontakt:

Post autor: _Outsider »

hmmm.. ja z doświadczenia polecam zajebisty smar produkcji czeskiej (niestety dostępny tylko u pepików)... wazelinowy z teflonem (czy jakoś tak).. moje stare Hi-5 po nasmarowaniu tymże specyfikiem chodziło wyśmienicie:) Teraz mam dostęp za free do finish-line jakiegoś z teflonem do amorków (znajomy ma serwis) to smaruje tym... ale ten smar z czech jest naprawdę super (tubka wystarcza na sezon, a kosztuje w przeliczeniu jakieś 8zł). Kupiłem go w Cieszynie w Domino sport (niestety jak byłem ostatnio to niemieli bo akurat się skończył, ale koleś mówił że jest normalnie w ciągłej sprzedaży).
Rozyeb Team Wolbrom | Extreme-Bike shop Wolbrom
sck
Kontakt:

ja ostatnio z teflonem to mialem jazde. przesmarowalem amora czyms takim (nie wiem nawet dokladnie co to bylo) i po pewnym czasie ten teflon zaczal przyklejac sie do tulei slizgowych (cos jak nagary na cylindrach silnikow). ale zamiast pomoc to szkodzil, bo tuleje byly przez to ciasniej spasowane z lagami i amor chodzil mulowato. zeskrobanie tego syfu dopiero pomoglo. ale ta outsiderowa wazelinke chetnie bym wyprobowal.
HellboY_
Kontakt:

Post autor: HellboY_ »

no to ja juz wiem czemu mi sie caly teflon starl z amorta :( teraz to wyglada jak hu.. polowa goleni zdarta a polowa cala
(wziolem pierwszy lepszy smar jaki mialem w domu)
http://tiny.pl/h9dh - Mój rower
http://tiny.pl/slr - Moje aukcje
HellboY_
Kontakt:

Post autor: HellboY_ »

no to ja juz wiem czemu mi sie caly teflon starl z amorta :( teraz to wyglada jak hu.. polowa goleni zdarta a polowa cala
(wziolem pierwszy lepszy smar jaki mialem w domu)
http://tiny.pl/h9dh - Mój rower
http://tiny.pl/slr - Moje aukcje
Goldi
Kontakt:

Post autor: Goldi »

a co radzicie do RST GilaT4?? jakis taki zeby go nie zamulilo. Podajcie cos takiego do bebechow i na zewnatrz. pozdro
podnietek
Kontakt:

ponawiam pytanie co do smarowniczki microlube. Wiem, ze sie ktos musial wykosztowac, ale musimy sobie pomagac:)
podnietek
Kontakt:

outsider, nie wiesz czasem jak dokladnie nazywa sie ten smar od pepikow?? bo kumpel z cieszyna moze by sie zainteresowal.
_Outsider
Lokalizacja: Kielce, a w weekendy Wolbrom tudzież Kraków... światowy człowiek jestem:P
Kontakt:

Post autor: _Outsider »

hmm.. ten smar nie ma konkretnej nazwy... nazywa sie poprostu "smar wazelinowy z dodatkiem teflonu" czy siakoś tak (tylko po czesku).. jest w takiej białej metalowej tubce (jak dawnej pasty do zębów). i pisze "wyrob cesky":-)
Rozyeb Team Wolbrom | Extreme-Bike shop Wolbrom
Pudel
Kontakt:

Post autor: Pudel »

hey
mam dokładnie ten sam problem z tym smarem;/. Który wybrać do nasmarowania delty hl?? Lepiej żeby nie był z czech bo to troche za daleko:D
podnietek
Kontakt:

Ktos kiedys podawal linka do strony z pdf'ami serwisu amorow manitou (sxr, sx100, sxe). Czy ktos moze zna ta sron, bo nijak nie moge znalezc. Dzieki z gory.
callaway
Kontakt:

Post autor: callaway »

Do amorków elastomerowych można drogą eksperymentu pakować cokolwiek. Ja smarowałem kiedyś olejem do pił łańcuchowych. Mam x-verta(może coś podobnego do sxe? ma to tłumik tpc albo fluid flow?) z resztą mała różnica bo olej i tak i tak nie uczestniczy w smarowaniu, to kupiłem sobie judy butter, tyle że paczuszka za 30 zł wystarczy może na to żeby 2 razy posmarować. Nie używałem microlube, tylko rozebrałem całego amora, bo i tak trzeba go było wyczyścić.
da1
Kontakt:

Post autor: da1 »

Motorex jest polecany przez Answera.
http://www.answerproducts.com/serviceguides.asp
ODPOWIEDZ