Pomysł na super, i tanie hamulce ?
Pomysł na super, i tanie hamulce ?
Cześć,
tak sobie myśle (pewnie ktoś już wpadł na ten pomysł) ,że można by sprobówać przerobić hamulec z motoru na do roweru. Jak wiadomo w motorach są zajebiscie mocne hamulce, przynajmniej w nowwszych :) a cena takiego uzywanego hamulca rzadko przekracza 100zł. Myśle sobie że przerobie hamulec nawet nie od ścigacza, tylko malutki brembo :) od skutera żeby pasował do roweru.
Oto przykładowe linki do takich hamulców :
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=56721568
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57413707
Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle ? I mam jedno pytanie do osób które sie znają - czy klamka od rowerowego hamulca będzie pasowała do takiego ? (inna grubośc przewodu ale to chyba nie powinno być problemem). Jedynym problemem według mnie byłaby tarcza hamulcowa - rowerowa za cieńka, a motocyklowa duża, i nie ma jak przykrecic. Napiszcie co o tym sądzicie.
tak sobie myśle (pewnie ktoś już wpadł na ten pomysł) ,że można by sprobówać przerobić hamulec z motoru na do roweru. Jak wiadomo w motorach są zajebiscie mocne hamulce, przynajmniej w nowwszych :) a cena takiego uzywanego hamulca rzadko przekracza 100zł. Myśle sobie że przerobie hamulec nawet nie od ścigacza, tylko malutki brembo :) od skutera żeby pasował do roweru.
Oto przykładowe linki do takich hamulców :
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=56721568
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57413707
Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle ? I mam jedno pytanie do osób które sie znają - czy klamka od rowerowego hamulca będzie pasowała do takiego ? (inna grubośc przewodu ale to chyba nie powinno być problemem). Jedynym problemem według mnie byłaby tarcza hamulcowa - rowerowa za cieńka, a motocyklowa duża, i nie ma jak przykrecic. Napiszcie co o tym sądzicie.
shit pomysł masz ciekawy, do zacisku wystarczylo by dorobic adapteri juz, z klamka tez nie ma problemy walniesz jakiś reduktor i juz bedzie pasowac
najgorzej bedzie z tarcza:/ moze rowerowa by stykla tylko musial bys miec bardzo wysokie klcki( duzo okladziny), tarcza od motorynki chyba nie bedzie pasować, wogole to na ile śrob ona jest przykrecana?????
najgorzej bedzie z tarcza:/ moze rowerowa by stykla tylko musial bys miec bardzo wysokie klcki( duzo okladziny), tarcza od motorynki chyba nie bedzie pasować, wogole to na ile śrob ona jest przykrecana?????
No więc cześć :P
W motorynce to nie ma tarczy tylko bębnowe hamulce.
Dareko : z tarcza rowerową nie dało by rady, albo była by za cieńka, albo by ją pogieło :)
Więc sądze że problemem będzie albo dorobienie tarczy albo dopasowanie :)
Powiem wam co z tego wyjdzie, pozdrawiam
W motorynce to nie ma tarczy tylko bębnowe hamulce.
Dareko : z tarcza rowerową nie dało by rady, albo była by za cieńka, albo by ją pogieło :)
Więc sądze że problemem będzie albo dorobienie tarczy albo dopasowanie :)
Powiem wam co z tego wyjdzie, pozdrawiam
Kupie połamane bombery, części do nich, pisać na gg...
hmm no nie wiem ..... może te hamulce nie sa jakieś świetne ale jechałem skuterkiem Aprilia SR 50 właśnie z którego są te hamulce ( dokladnei ten brembo za 120zł) i tarcza miała jakieś 120mm i bez problemu robisz stoppie z predkosci okolo 30-40 km/h a taki skuter wazy ok 80 kg a nie max 20 jak rower.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Widzialem w skuterku tarcze (cos kolo 160mm) ktora mozglaby sie nadac do Twojego pomyslu. Skladala sie ona jakby z 2 okregow. Ten wlasciwy z czescia cierna i mniejszy w ktorym byly otwory na sruby. Oba okregi byly polaczone "szprychami" jak normalna tarcza. Nie wiem jaki ta byl rozstaw srub ale ze bez problemu moznaby nawiercic nowe otwory.
Wiem ze byl to skuter Piaggo (chyba tak sie to pisze :-) ) ale nie podam modelu.
Tarcze skuterowe sa pewnie podobne w konstrukcji wiec trzebaby poszukac. Moze bedzie sie dalo nawiercic. Sa one grubsze od rowerowych ale duzo ciensze od motocyklowych. Dlatego (na oko) mysle ze mogloby takie rozwiazanie zdac egzamin w rowerku. Jesli oczywiscie nie zalezy Ci na wadze.
Brembo tez robi hample rowerowe (w Magazynie rowerowym widzialem) i sa podobno slabsze od Gustawow a kosztuja po 1000 euro za sztuke! LOL
Ciekawe kto to kupi. I zastanawiam sie po co MR takie cos testuje a normalnych SH 525 i tej klasy nie.
Ok pozdro i powodzenia w poszukiwaniu tarczy.
Wiem ze byl to skuter Piaggo (chyba tak sie to pisze :-) ) ale nie podam modelu.
Tarcze skuterowe sa pewnie podobne w konstrukcji wiec trzebaby poszukac. Moze bedzie sie dalo nawiercic. Sa one grubsze od rowerowych ale duzo ciensze od motocyklowych. Dlatego (na oko) mysle ze mogloby takie rozwiazanie zdac egzamin w rowerku. Jesli oczywiscie nie zalezy Ci na wadze.
Brembo tez robi hample rowerowe (w Magazynie rowerowym widzialem) i sa podobno slabsze od Gustawow a kosztuja po 1000 euro za sztuke! LOL
Ciekawe kto to kupi. I zastanawiam sie po co MR takie cos testuje a normalnych SH 525 i tej klasy nie.
Ok pozdro i powodzenia w poszukiwaniu tarczy.