Ograniczenia techniczne przy barspinie ?

GunloK__
Kontakt:

Ograniczenia techniczne przy barspinie ?

Post autor: GunloK__ »

Kilka dni temu wpadlem na pomysl, ze moglym sie nauczyc barspina. Mysle sobie, ze sciagne tylko przednia v-ke i po problemie. Zylem chwile z ta swiadomoscia, az skusilo mnie obrocenie sobie kiery tak na sucho, jeszcze z przednim hamulcem. Jakie moje zdziwienie bylo ze dochodzac do 180' kolo haczy mi o but! Baaa zeby tylko, korby ustawione poziomo to opona chaczy mi o pedal!!! No i dolek mnie zlapal, bo raczej nie naucze sie tego. Zastanawia mnie powod, dlaczego tak jest. Mozliwe, ze to widelec za krotki, ale na razie nie moge tego sprawdzic.

Moj setup:
kola 26''
DC Amstaff
z2 BAM 80

Czy to jest przez widelec ?
johny
Kontakt:

Post autor: johny »

jeśli juz to moze widelec zagiełes pod rame :P, poprostu moze jest wygięty :]
a najlepszym pomysłem jest puszczenie linek nad kierownica, wtedy mozesz kręcic nawet 2 obroty (ja tak moge, z tylnim chamulcem i przednim - przepuścilem go przez stery), swojego czasu mialem przezutke i dało sie obracac kierą
pozdro
my movies --> http://johnyproductions.pinkbike.com/channel/Johny-Productions/
sun.
Kontakt:

Post autor: sun. »

tez tak mam,ale to nie problem,wystarczy iz przy wykrecaniu barspina bedzies ustawial w innej pozycjy korby czyli lekko do gory to ramie ktore chazy z pedalem i po sprawie.pzodor600
www.lostinmedia.pl
www.tapeclothing.com
GunloK__
Kontakt:

johny GT zastanow sie co by bylo gdyby widelec byl wgiety pod rame. Na moje oko mialbym wiecej miejsca a nie mniej.

Suntour No wlasnie tego nie jestem pewien, czy tak sie da w ogole. Sadze ze trzymajac nogami siodelka bede mial malo miejsca na manewry nogami.
Poczekam na wypowiedz jakichs doswiadczonych barspinowcow.
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Ale dziwnie fogle...

Kumpel ma amstaffa i ta rama wydaje mi sie cholernie dluga...

Ale lipa ;/
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
lankru
Kontakt:

Post autor: lankru »

GunloK__hmm... masz wygiety amortyzator najprawdopodobniej na koronie
mialem podobny problem kiedy, jakis rok temu uderzylem rowerem prosto w drzewo, cala rura sterowa wtedy sie pogiela wiec ja wymienilem, myslalem ze wszystko jest ok, bo amorek byl prawie nowka ale zauwazylem ze przy mocnym skrecaniu zachaczam kolem o but, do pedala nie siegalo

myslae ze bez zmiany amorka sie nie obedzie, tak jak max napisal, amstaff jest dluga rama, zreszta kumpel ma i z takim problemem to jeszcze sie nie spotkal w swojej ramie

a skad masz amorek wogole?
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
hofmen
Kontakt:

Post autor: hofmen »

jaaa pierdoleee . moze poprostu jest za krotka gorna rura,za gruba opona,wysoka obrecz itp, duzo rozmiar buta, dlugie ramie korby, to wszystko sie naklada. Mialem w banshee 21,5 tt + sztywny widel funn -455mm od miski do osi + 24" dm 24 +kenda krad, do tego korba felt 175mm i czesto przy tailwhipie bylo sluchac obcieranie geja o opone, kurwa wielka mi filozofia. N_A_PIERDALAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!
TwoFourPlayer
OBRECZ BFR 24"x48h-90zl,Kolo tyl 24" piasta dmr revolver -260zl
marcinm
Kontakt:

Post autor: marcinm »

amstaff jest cudownie dlugi i dlatego tak wygodnie na nim pomykac. a tylny trojkat ma krotki !

w moim z rst 89 skoku spokojnie sie da krecic, tylko but musi byc ustawniony odpowiednio. w kazdym razie miejsce jest
lankru
Kontakt:

hofmenno ale kurde ja nie wiem jaki producent robi rame w ktorej po zalozeniu amorka badz twardego widelca i grubej opony na kolo to bedzie zaczepiac o pedal
hofmenrozkmin to na spokojnie bo nie chodzi o to zeby sie klocic
a Tobie GunloK__ polecam zadzwonienie do duncona i sie spytanie czego to moze byc wina, moglbys tez pokazac jakies fotki
KuMiK
Kontakt:

Post autor: KuMiK »

jak się stoi na pięcie to tak jest :P No ale o pedał nie powinno..Amstaff nie wydaje mi sie taką bardzo długą ramką... może ten amorek jest zgięty do przodu - gdy przekręcasz go o 180 stopni koło chowa się jeszcze bardziej pod ramę :/

Ja często zahaczałem przy X-upie ( drag14", 26"Gazza) ... dlatego zacząłem go kręcić w lewą stronę a nie prawą :P ( prawą nogę mam z przodu ) i nie ma problemu.
[]_ ([]) []_
Kontakt:

Post autor: []_ ([]) []_ »

ja sie nauczylem ostatnio
i tez hacze, ale jak tryzmam buta troszke bardziej z tylu, pedal (korbe) mam wyzejto nic nie haczy, wiec sie nie przejmuj
http://www.jokejoke.prv.pl/
lankru
Kontakt:

kurde no jakie problemy :D
fuck :D
GunloK__
Kontakt:

lankru qrde pomyslta troche! jak amorek jest zgiety pod rame, to po obroceniu o 180'' mialbym go dalej od buta a nie blizej! Zrobie dzis foty, pomierze korbe, wysokosc opony i sie zobaczy. Opona to Ninja DH czy jak jej tam.
elnariel
Kontakt:

Post autor: elnariel »

johny GT zastanow sie co by bylo gdyby widelec byl wgiety pod rame. Na moje oko mialbym wiecej miejsca a nie mniej.

<- to weź jeszcze raz to przemyśl lepiej, a później przemyśl to jeszcze raz. Jak skończysz to jeszcze sie troche zastanów.
Kiera wtp (bmx) i borla 670mm (mtb) do opchnięcia
lankru
Kontakt:

GunloK__ owszem, masz racje, no ale tak czy inaczej wydaje mi sie, ze masz amorek krzywy na koronie, ja jak mialem wygiety, to nie bylo tego widac ale jak krecilem 90` to zaczepialem o but
vandall
Kontakt:

Post autor: vandall »

ja pierd*** ludzie troche pomyslunku! koles by napewno zobaczyl jak by mial na tyle wygiety amor ze by mu to cokolwiek zmienialo przy barspinie.poprostu w wielu ramach-:point,dragstar,itd.konstruktor wymyslil ze zrobi kosztem braku mozliwosci zrobienia barspina krutszy przedni trujkat co polepszy geo ramy do tego do czego jest przeznaczona-w4x nie robi sie trikow.Masz rozwiazanie:wstaw kolka24',zmien rame,staraj sie ukosnie trzymac korby w locie(bo pionowo sie chyba nie da),nie rob barspina.
Laczek
Kontakt:

Post autor: Laczek »

Ja na A-gangu PM z kołami na Doubletrackach , djem2005 i oponami High Roller , mogę kręcić kierą bez problemu . Fakt że mam dużo pancerzy ale jednego da się zrobić
Laczek
Kontakt:

Post autor: Laczek »

A-gang jest dość krótki i można kręcić spokojnie
lankru
Kontakt:

ja mam jumpa, mostek bmx czyli krotki i tez nie mam problemow :)
ODPOWIEDZ