wyscig narciarz kontra rowerzysta
wyscig narciarz kontra rowerzysta
tak mi dzisiaj przyszlo do mojej durnej lepetyny zeby sie tak poscigac z kumplem...
tyle ze ja na dualu a on na nartach i mysle z jakiejs gory (np klimczok-ze szczytu do podnurza)...
powiedzcie mi do jakiej predkosci rozpedzic sie moze narciarz po ubitym sniegu (kolega nie ejst poczatkujacym wiec raczej nie pojedzie plugiem) wiem ze zalezy to od wielu czynnikow (np nart) ale mam szanse na rowerze?
tyle ze ja na dualu a on na nartach i mysle z jakiejs gory (np klimczok-ze szczytu do podnurza)...
powiedzcie mi do jakiej predkosci rozpedzic sie moze narciarz po ubitym sniegu (kolega nie ejst poczatkujacym wiec raczej nie pojedzie plugiem) wiem ze zalezy to od wielu czynnikow (np nart) ale mam szanse na rowerze?
słyszałem raz o kolesiu co szalał na DH w zimie,mało tego ze wszystkich wyprzedzał to jeszcze ostro dokręcał..niepamiętam na jakim to wyciągu było bo ze 2lata temu mówił mi to kumpel który wtedy tam na nartach jezdził.ja sam też jezdziłem na szczawie ale przed zamknięciem i narciazy już niebylo,tylko obsługa wyciągu pukała sobie w głowe jak byłem na dole:)usłyszałem jak ktoś mówi "wariat"i tyle mnie widzieli*HC RULEZ*
ja mysle że z narciarzem szanse masz ale małe bo na nartach ktoś kto dobrze jeździ napewno się wyprzdzi po ubitym śniegu :( ale przez las to on szans nie ma rowerem w zimie np w szczyrku na trasie czarnej (FIS) na rowerze nie rozpędzisz się szybciej niż 60 do 70 k/h a na nartach da się nawet do 80 lub 90 więc możesz spróbować ja się kiedyś ścigałem ale ja wygrałem bo miałem narty pościgaj się z kolesiami na snowboardzie z nimi wygrasz :)
tylko kuzwa ost jak jechalem po asfalcie to przy 75 km/h jak sie puscilem samochpdu to rower wpada mi w trganie kiera w rezonans :/
napewno jest to wina tego ze mam lekka centre z przodu...
tak bylo na prostce na asfalcie a na ubitym sniegu z gorki bedzie tak samo??
no i chyba to ja mam wieksze szanse na ubitym sniegu niz w puchu bo narty szerokie nie zapadna sie a ja bede strasznie zmulac sie:/
napewno jest to wina tego ze mam lekka centre z przodu...
tak bylo na prostce na asfalcie a na ubitym sniegu z gorki bedzie tak samo??
no i chyba to ja mam wieksze szanse na ubitym sniegu niz w puchu bo narty szerokie nie zapadna sie a ja bede strasznie zmulac sie:/
rower niestety na sniegu ma mała przyczepnośc nawet z oponami z kolcami a np narty lub snowboard to są do tego stworzone i raczej nie wygrasz. pozatym jak najedziesz na mulde to rower może się wyrwać z pod kątroli na na nartach tylko nogi ugunasz i na kreche prujesz dalej.
mogłes pomysle w lato i se założyć ze ty na rowerze a on ma martach tyle ze bez sniego to by problemu nie było :p
mogłes pomysle w lato i se założyć ze ty na rowerze a on ma martach tyle ze bez sniego to by problemu nie było :p
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
kyrysmuldy można na bike tłumić :]
siwy-84
kolce **** dzadzą na stoku... na lodzie tak... ale nie na stok... na stok wąskie opony np. maxxis **** nie pamiętam jaki (ten na mokre :) ) 2,1 szerokości...
Na sypki śnieg to jak najszersze... to chyba jasne
M I C H A Ł
Jeżeli ten twój kolega to naprawdę dobry narciarz to szans nie masz :) Ale próbować zawsze można...
siwy-84
kolce **** dzadzą na stoku... na lodzie tak... ale nie na stok... na stok wąskie opony np. maxxis **** nie pamiętam jaki (ten na mokre :) ) 2,1 szerokości...
Na sypki śnieg to jak najszersze... to chyba jasne
M I C H A Ł
Jeżeli ten twój kolega to naprawdę dobry narciarz to szans nie masz :) Ale próbować zawsze można...
Zależy od nachylenia i śniegu... sypki śnieg= lipa, ale się pojedzie...wtedy jednak narciarz ma większe szanse...jak śnieg ubity to różnie, biker może wygrać...jak nachylenie nieduże to wygra na bank. Jak duże to niewiem...u nas się ścigali ze stoku pod dużym nachyleniem, ale śniegy był sypki i ludzie na drodze, więc biker przegrał, ale...kto wie :D Na rowerze można dokręcać, a na nartach nie :P
http://dhcyc.pinkbike.com
M I C H A Ł
Kiera wpada w drgania bo za samochodem jedziesz w tunelu tworzonym przez samochod, wyjezdzajac z "cienia" powietrze zaczyna normalnie cie oplywac, a wiadomo rowery mtb jak i ludzie nie sa zbyt aerodynamiczni.
Ogladales najszybszy przejazd na rowerze czy innym pojezdzie napedzanym sila ludzkich miesni?
Samochod ktory go ciagnie ma za soba cos takiego jak ciagniki (TIR`y) na dachu - wlasnie po to zeby stworzyc zawodnikowi tunel.
Narciarz cie nieeezle wyprzedzi - nie ma szans.
Poza tym bezpieczniej na nartach, bo jak cos ci wychodzi spod kontroli to kladziesz na krawedz i wychodzisz duzym lukiem. A na rowerze?
Kiera wpada w drgania bo za samochodem jedziesz w tunelu tworzonym przez samochod, wyjezdzajac z "cienia" powietrze zaczyna normalnie cie oplywac, a wiadomo rowery mtb jak i ludzie nie sa zbyt aerodynamiczni.
Ogladales najszybszy przejazd na rowerze czy innym pojezdzie napedzanym sila ludzkich miesni?
Samochod ktory go ciagnie ma za soba cos takiego jak ciagniki (TIR`y) na dachu - wlasnie po to zeby stworzyc zawodnikowi tunel.
Narciarz cie nieeezle wyprzedzi - nie ma szans.
Poza tym bezpieczniej na nartach, bo jak cos ci wychodzi spod kontroli to kladziesz na krawedz i wychodzisz duzym lukiem. A na rowerze?