Polisa posagowa - do starszych :)

motomysz
moderator
Kontakt:

Polisa posagowa - do starszych :)

Post autor: motomysz »

Witam :)

Mam pytaneczekom, mianowicie...

Ostatnio dowiedziałem się ze gdy byłem mały szkrab, bo dokładnie to tuz po urodzeniu starsi moi zaczeli wykupywac mi w PZU tzw. "polisę posagową", po krótce chodzi o to, że przez jakiś czas wpłacają kase a ja gdy osiągam wiek 20 lat to moge ten hajs wypłacić + jakiś tam % of korz.

I teraz moje pytanko, czy ktoś z was miał taką polise i wypłacał juz ta kase ?? I jaka to była kwota ??

Pytam bo:

1) stary za ***** nie wie ile wpłacił ...
2) po drodze była dawaluacja
3) z ksiązeczkami mieszkaniowymi juz państwo cieło w ***** biednych ludzi i za ksiązeczki z pełnym wkładem (ówczesna siła nabywacza pieniądze pozwalała za taka kase kupić mieszkanie) dostawali 90 zł

Z góry dzięki za odpowiedź :)
Renio
Kontakt:

Post autor: Renio »

pierwsze słysze o takim czymś
Może zapytaj u jakiegoś przedstawiciela PZU
team www.CYKLOTUR.com
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

ja miałem coś takiego. Babcia założyła mi polisę 20-kilka lat temu - skończyła się w maju tego roku. Dostałem zawiadomienie że mam do odebrania kasę.
Na polisie, której oryginał powinieneś mieć żeby cokolwiek Ci wypłacili, jest podana pierwotna kwota. U mnie było to chyba 30000 zeta. W PZU po uwzględnieniu inflacji, hiperinflacji, denominacji i innych radosnych zjawisk ekonomicznych, wyliczyli że należy mi się ok 1000 pln. Odebrałem i tyle.

Jakiś czas później trafiłem w tv na program na temat takich własnie polis. Okazało się że PZU robi wszystkich w ch... i że wypłacane sumy nijak się mają do pierwotnych wpłat. Radzili ludziom żeby kierować sprawy do sądów i żeby to sąd rozstrzygał czy dana kwota jest odpowiednia. Dla mnie jest już za późno bo kasę odebrałem, ale Ty spróbuj się rozeznać w tej materii, np u Rzecznika Praw Ubezpieczonych.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
flaming
Kontakt:

Post autor: flaming »

wiem tylko ze średnio wpłaca sie ok 40zł miesięcznie 40x12x20= +/- 10000zł
-->> www.bbklub.podbeskidzie.pl <<--
motomysz
moderator
Kontakt:

Chrabał wielkie dzięki, tez gdzies o tym czytałem ... ze kobiecie wyliczyli 600 zł .. ale nie byłem pewien czy o to chodzi ...

Oczywiście będe dochodził swoich praw.. jestem w taiej sytuacji, że jak byłem młody to stary charował na 2 zmiany na robotach wysokościowych i z racji tego ze miał duzo kasy wykupił mi tez 2 ksiązeczki mieszkaniowie z pełnym wkłądem. A wycenili mi je na 90 i 70 zł ... za co nie wiem jakby sie starać nie idzie kupić mieszkania. Z tym że nie odebrałem kasy i narazie sie nie sądze gdyż nie mam takiej potrzeby i czekam na "precedens" tzn az ktoś wygra taką sprawe i wtedy mój proces będzie trwał miesiąc a nie 3 lata :)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, poszukam teraz o precedensach jeżeli chodzi o polisy posagowe, jak coś znajde to sie będe sądził. Nie dam sie wychujać przez ****** PZU :)
GAAP
Kontakt:

Post autor: GAAP »

tak kantują!! moja siostra miała to załozone i starsi wpłacili chyba juz z 50000zł a dostała 1000zł i starsza sie wkurwiła i zrezygnowała z tego bo sie nieopłaca już lepiej jest przelac kase na konto a nie oddawac jakims kanciażą jak PZU
Colossus
Kontakt:

Post autor: Colossus »

Generalnie zawsze wysylaja ze 600 zeta jest do odebrania,jak pojdziesz do sadu do ok 5000-6000 powinienes dostac.Kumpel tak zrobil i dostal tyle.Rozmawialem z prawnikiem 99% spraw jest wygranych.Do sadu skurwieli i tyle.
And even though I’ve come so far, I know I’ve got so far to go...
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

kilka lat temu i ja dostalem zawiadomienie z pzu, ze nalezy mi sie o ile dobrze pamietam 400zl polisy posagowej. wybralem sie wiec do oddzialu i powiedzialem pani w okienku wprost, ze to chyba zart. po krotkiej rozmowie z kierowniczka kwota wzrosla dwukrotnie, ale ze wciaz byla niesatysfakcjonujaca powiedzialem, ze sprawe rozstrzygnie sad. kiedy pzu dostalo zawiadomienie o rozprawie zaproponowali mi tym razem cos kolo 2000zl. oczywiscie nieodebralem. rozprawa sie odbyla (ze strony pzu oczywiscie nikt nie przyszedl) i przyznano mi o ile dobrze pamietam okolo 4000zl. dobre i to... ale polisa posagowa to sie w zadnym wypadku nie powinno nazywac. niezla kompromitacja pzu...
Kontakt:

zaczynam sie obawaiać kwietnia :)
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

maja jak skantowac to czemu mieliby tego nie zrobic... a kwoty rzedu 5tys zł za 20 lat skladek...smiechu warte... walczcie i to ostro... za dosc uczynienei za probe wyludzenia...

powodzenia
pozdrowienia
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

no wiadomo, ze kazdy chcialby wywalczyc caly neseser stuzlotowek, ale kazda strona ma swoje racje. pzu nie moglo przewidziec szybkiego wzrostu inflacji jaki mial miejsce w latach 80, w dodatku skladki pozostaly niezrewaloryzowane. w tamtych czasach panowal niezly bajzel, nawet w pzu i wszystko tylko z pozoru gralo - za sprawa propagandy. w zaleznosci od wyliczen analitykow zgarnac mozna te kilka tysi max i niestety tyle sie faktycznie nalezy. ale mozna tez liczyc na przychylnosc sadu. motomysz> pamietaj, ze przy zakladaniu sprawy musisz podac kwote, o ktora sie sadzisz i odpowiednio to umotywowac. powodzenia.
Kontakt:

Post autor: flaming »

dajcie znać jak sie sprawa zakończy
-->> www.bbklub.podbeskidzie.pl <<--
pchlaa
Kontakt:

Post autor: pchlaa »

nie czytalem wszystkich wypowiedzi bo mi sie nie chcialo
ja mialem takie dwie, jedna na 18 lat druga na 16 zalozona pozniej
tak jak pisal chrabal, pzu leci sobie w koolki.
pierwsza (18letnia) skonczyla mi sie w tamtym roku. przyszlo pismo do domu ze moge tyle i tyle odebrac. bylo cos ok 1,5tys na reke. po napisaniu odwolania nagle okazalo sie ze dostane 2k zl. wiec roznica jest
teraz skonczyla mi sie druga i z niej moge wyplacic 2k zl. nie mam czasu pisac jakis pism teraz bo szykuje sie wyjazd na dehe wiec zadowole sie tym co mam:D
przede wszystkim musisz miec orygnaly tej polisy, w innym wypadku nic nie dostaniesz;)
sikun jestes...
presses
Kontakt:

Re: Polisa posagowa - do starszych :)

Post autor: presses »

Witam.
Robie stronke o polisach posagowych i mam prosbe do tych ktorzy juz sa po procesach z PZU czy mogli byscie sprawdzic poprawnosc obliczen wykonywanych przez kalkulator na tej stornie ?
Oblicza on ktote jaka powinno wyplacic PZU na podstawie wspolczynnika sredniej pensji w czasie zawierania polisy a w czasie jej zakonczenia.
Dla moich danych wyszlo to samo co zasadzil sad. Ale chcialem sie upewnicz czy to jest tylko przypadek czy tez dziala prawidlowo.
Dzieki z gory wszystkim.
oto link
http://www.polisaposagowa.presses.pl/kalkulator.html

i link do glowej stronki
http://www.polisaposagowa.presses.pl
<a href="http://www.polisaposagowa.presses.pl" alt="polisa">Polisa</a> posagowa

Tam zawarlem informacje co i jak zrobic - po kolei co ja robilem zaczynajac odwolywac sie od decyzji PZU w sprawie polisy posagowej az po koniec procesu.

P.s. tak jak pisalem na poczatku kalkulator jest w wersji testowej

Z gory dzieki za wszelkie uwagi i propozycjie.
Pozdrawiam wszystkich
Presses
KIEŁ16
Kontakt:

Post autor: KIEŁ16 »

moja kuzynka dostala cos takiego :P 2500zl chyba.............. no ale ona sie o to niesadzila bo ojciec jej niezyje... :(
http://crbt.ovh.org/photogallery.php?photo=110 piekny lot na nowym orange

gg:3119933
presses
Kontakt:

Post autor: presses »

KIEŁ16 pisze:............. no ale ona sie o to niesadzila bo ojciec jej niezyje... :(
Bardzo mi przykro z tego powodu ale to ze Jej Ojciec nie zyje nie zneczy ze nie mogla wniesc sprawy do sadu.
A jak dawno to bylo ?

Masz polise ta strona jest dla ciebie
http://www.polisaposagowa.presses.pl
Pozdrawiam
Presses
cyc

Post autor: cyc »

To się chyba nazywa dewaluacja :] A po krótce to jeden wielki przekręt pzu i cały zarząd powinnien za to siedzieć.
motomysz
moderator
Kontakt:

O stary ... dlaczego spoźniłes sie o miesiąc...

4 maja byłem u nich i dostałem 821 zł, napisałem odwołanie i własnie teraz 16 czerwca mija termin odpowiedzi. Niestety pisałem narazie o drodze "polubownej" nie podawałem wyliczen ani nic w tym stylu.

Zobaczymy co odpiszą, napewno dam tu znać, jezeli odpiszą brednie, oczywiscie bede sie odwo lywał jescze raz - tym razem uzywajac Twojego kalkulatora.

Niestety wiekszosc dokumentów maja oni i nie jestem pewien czy dobrze wszystko powpisywałem. Mam nadzieje, ze moje wxzesniejsze odwołanie, nie przekresli mi szansy na dalsze odwołania. Piałem wprost ze sa niepowazni i zeby sami to sobie przeliczyli jescze raz, jesli zrobia to nie po mojej mysli, to wejde na droge sadową i bede sie odwoływał dalej.

Mam nadzieje, ze bedzieny w kontakcie :)
tomaskwiat1
Kontakt:

Post autor: tomaskwiat1 »

Ja także "wywalczyłem" polise posagową. Sprawa wygląda tak jeśli twoi rodzice poszli w latach 90 do PZU podpisac jakies papierki sprawa przegrana. PZU wtedy wszystkich kantowało i cos tam malym druczkiem dopisywali a ludzie prawie wszyscy na to poszli. Ja mialem szczescie, ze moi starzy nic nie podpisywali i moglem walczyc. Polisa wynosila poczatkowo 500zl kiedy napisalem pismo bylo 1200zl. Poszedlem jeszcze raz i powiedzialem ze zobaczymy sie w sadzie na to pani dyrektor, ze jeszcze do prawnika czy cos napisze i zobaczymy. Za dwa dni dostalem 1700zl o wiecej musialbym walczyc w sadzie. Wzialem kase bez zadnego sadu itp. To jest moj przyklad ale jesli twoja polisa byla na dluzszy okres to pisz o duuuzo wiecej. PZU KANTUJE PAMIETAJ I WALCZ DO KONCA. Z teo co wiem PZU czesto przegrywa sprawy w sadzie ale nie jest to regula dowiedz sie wedlug jakiego przelicznika mozesz naliczyc normalna polise tzn. mnie wyszlo 2500zl ale uznalem ze nie warto z tym walic do sadu. Pozdro.
ODPOWIEDZ