Jaki hamulec do SHERMANa??
Jaki hamulec do SHERMANa??
siemka mam shermana flicka 2005 110/150mm przy agangu i mam dylemat jaki hampel wziosc do niego. na oku mam kilka pozycji :
+avid juicy 7 185mm
+avid juicy 5 185mm
+hayes MAG 8"
+ew hope 4 lub grimeca sys.12
Chodzi mi o to by z jednej strony hamulec mial dobra sile hamowania i dobra lub nawet b.dobra modulacje bezproblemowa gwarancje wymiane czesci i by sie nie psul a z drugiej by sherman mi wytrzymał i nie łapał luzów:)))
Za wszelkie info wielki dzieki i hapi niu jer<LOL>
+avid juicy 7 185mm
+avid juicy 5 185mm
+hayes MAG 8"
+ew hope 4 lub grimeca sys.12
Chodzi mi o to by z jednej strony hamulec mial dobra sile hamowania i dobra lub nawet b.dobra modulacje bezproblemowa gwarancje wymiane czesci i by sie nie psul a z drugiej by sherman mi wytrzymał i nie łapał luzów:)))
Za wszelkie info wielki dzieki i hapi niu jer<LOL>
-
- Kontakt:
+avid juicy 7 185mm - bardzo przyzwoity hamulec, klocki niesą drogie,klamka niełapie luzów
+avid juicy 5 185mm brat juicy 7 :)
+hayes MAG 8" bardzo dobra modulacja,klamka łapie luzy masakryczne, jak dla mnie hayes mało wytrzymały,
+ew hope 4 super mega wyjebany w komos hampel sam takie kupuje zaniedługo, klamka niejest taka wytrzmała jak w avidzie ale ta modulacja,siła heh no i troche wygląd ;p
+grimeca sys.12 <<< niepolecam
czyli hope mono 4 lub juicy 7 ale ja bym był za hope :)
+avid juicy 5 185mm brat juicy 7 :)
+hayes MAG 8" bardzo dobra modulacja,klamka łapie luzy masakryczne, jak dla mnie hayes mało wytrzymały,
+ew hope 4 super mega wyjebany w komos hampel sam takie kupuje zaniedługo, klamka niejest taka wytrzmała jak w avidzie ale ta modulacja,siła heh no i troche wygląd ;p
+grimeca sys.12 <<< niepolecam
czyli hope mono 4 lub juicy 7 ale ja bym był za hope :)
http://crbt.ovh.org/photogallery.php?photo=110 piekny lot na nowym orange
gg:3119933
gg:3119933
no oczywiscie ze hope!! hamulec zajebisty pod kazdym wzgledem... niesamowita modulacja, bardzo duza sila hamowania, bardzo dobrze wyczuwalny, no i jeszcze do tego wytrzymaly! nie sluchajcie tego co KIEŁ mowi, bo hope ma akurat chyba najmocniejsze klamki z posrod wymienionych hamulcow (i nie wymienionych chyba z reszta rowniez :P). kiedys podczas testow banshee dla bikeboardu z bardzo duza predkoscia zatrzymalem sie na drzewie i przywalilem wlasnie klamka! gdyby nie ona, to pewnie mialbym polamane wszystkie palce :/ a zeby bylo smieszniej, to powiem, ze na korpusie nie bylo nawet ryski! lekko nadlamal sie jedynie przewod, ale przy tak mocnym uderzeniu mozna to oczywiscie wybaczyc. reasumujac, jesli masz mozliwosc to bierz hope'a.. ewentualnie mozesz jeszcze zwrocic uwage na maga bo to tez swietny hamulec, ale jednak nie tak dobry jak hope :)
mogę jedynie porównać hayesa i grimece 12 i jednaj wybrałbym grimece ponieważ jest łatwiejsza w serwisowaniu i dostaniesz do niej każdą część osobno jeśli ci bede potrzebna.
no a hayes wiadomo troszke droższe uszczelki i musisz stosować odpowiedni płyn który jest droższy od dota ale to nie jest aż tak ważne.
hayes silny hebel ale grimmeca myśle że troche lepsza. I ma sztywniejsza tarcze.
no a hayes wiadomo troszke droższe uszczelki i musisz stosować odpowiedni płyn który jest droższy od dota ale to nie jest aż tak ważne.
hayes silny hebel ale grimmeca myśle że troche lepsza. I ma sztywniejsza tarcze.
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
-
- Kontakt:
Jesli masz Shermana, to przede wszystkim musi byc hampel z mocowaniem PM. Adaptery do hamulcow IS do Manitou sa w Polsce praktycznie niedostepne (jedynie rowerowy.com twierdzi, ze w styczniu powinny sie pojawic). Poza tym mocowanie PM cholernie ulatwia montaz i regulacje :)
Jak masz mozliwosc takiego okazyjnego kupienia Juicy, to bierz.
Jak masz mozliwosc takiego okazyjnego kupienia Juicy, to bierz.