Sztyca nie chce wyjsc!

MAcko
Kontakt:

Sztyca nie chce wyjsc!

Post autor: MAcko »

A mianowicie zapiekła (chyba) mi sie sztyca w ramie! rama to ns bitch czyli cr-mo, sztyca to zoom z alu! Macie jakies sosoby aby poradzic sobie z tym? Bo nie moge nawet na milimetr ruszyc sztycy!

Próbowałem juz wszelkiego rodzaju odrdzewiaczami, młotkiem tez waliłem :p
nic nie pomaga

z góry dzieki
Pozdro
[url=http://www.nsxteam.frame.pl/]nsXteam - dirt, street. Rowerowe Olecko i Ełk[/url]
kyrys
Kontakt:

Post autor: kyrys »

No musisz wytargać nie ma innej rady, obkręcić siodełko i "wykręcić" sztyce albo niech ktoś trzyma rower a ty ciągni do góry cos musi ruszyć, nie ma rzeczy niemożliwych, a jeżeli wcisłeć większa sztyce na hama i alu ma to do siebie ze czasem "pęcznieje" jak to kiedys słyszałem dlatego czasem się zapiekają miski w suporcie to masz problem stary :D i nie wiem jak go rozwiązać.
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
Yogi
Kontakt:

Post autor: Yogi »

alu wchodzi w reakcje ze stala i ma sie kupe ;)

kiedys zakupilem do samochodu lansenrskie nakretki na wentyle pozniej trzebabylo jechac do wulkanizatora zeby wymienil caly wentyl bo nie szło tego odkrecic nawet 2 parami kombinerek

generalnie masz PRZE JE BA NE !

tak to jest jak sie kupuje gówno a nie sztyce.
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

w najgorszym wypadku zniszczy czytaj przewierc wiertarka sztyce (duze wiertlo) mowisz ze to zoom wiec to kwestia 20-40zl max wiec mysle ze na taka strate sobie mozesz pozwolic a rama wazniejsza, po rozwierceniu sztyca POWINNA zmniejszyc napiecie wywierane na stalwa rame ale nei gwarantuje czy taki zabieg da cokolwiek, narazie proboj np ojejem, maslem ztopionym czyms TLUSTYM proboj plynem do mycia naczym polewac powinno cos dac, jak nei moglem odkrecic korby to lalem woda z mydlem i sie udalo wiec proboj
tabek
Kontakt:

Post autor: tabek »

a z buta probowales?
SzyszeQ
Kontakt:

Post autor: SzyszeQ »

ja mam doskonala propoycje najpierw nagrzejn rame zeby sie rozszezyla a potem wyciagnij sztyce tylko jest malyzonk z lakierem a jak nie to ******* sztyce ratoj rame i ja rozetnij isajd :D
KOXX
Kontakt:

Post autor: KOXX »

hehehe w moim Streetlegalu też tak było :D. spróbuj zdrapać lakier ze sztycy i polać jakimś olejkiem. póki lakier u mnie sie troche nie zdarł, to sie prawie nie ruszało, nawet silni koledzy nie dali rady jej wyciągnąć :D
http://www.pinkbike.com/photo/1254584/
normalnie o tej porze wożę się na dworze
knypal
Kontakt:

Post autor: knypal »

qrwa a czy sztyca aomeby borli tez sie moze zapiec w bitchu bo bede mial teraz bitcha ???
www.miniurl.pl/ns_bitch-1989
"By wypełnić swoje życie nie wystarczy być żywym"
bikermac
Kontakt:

Post autor: bikermac »

Ja p[ierdole ale macie pomysły...
1. Wsadź rame sztycą do mega pierdolnego imadła i satarj się obracać cała rama (tylko za przedni trókąt, zębyś nie pkrzywił wideł:)) masz wtedy dużą dźwignię.(dźwignia---siła)
2. odkręc suport i w mufie suportu powinna być mała dziurka do której wlej troche podgrzanej coca coli i zostaw na jakiś czas.(ważne zęby podgrzać cole wtedy lepiej penetruje)
3. Przewiercasz sztyce w taki sposób aby wsadzić do niej pręt z boku i starasz się wykręcić ją.
jak coś to pisz na priva. pozdro Maciek
tadzio-krk
Kontakt:

Post autor: tadzio-krk »

dokladnie mialem pisac to samo co napisal w 1 i 2 pkt. bikermac aj esli mozesz albo masz sztyce bez tego uzadzonka do ktorego przykrecasz predy od siodla i mozesz tak jaklby wlac cos do ramy to wlej podgrzanej coli i zatkaj czyms ja tak raz zrobilem z kumpla sztyca =)
bikermac
Kontakt:

Post autor: bikermac »

z tym trzecim to w ostateczności:)
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

nic gorącego nie wkładaj do środka, tu trzeba zastosować patent jaki się stosuje do łożysk.
wystaw ramę na dwór, niech "skruszeje" tzn żeby się mocno schłodziła, następnie weź ją do domu i podgrzej suszarką/opalarką, jednocześnie wal gumowym młotkiem od góry żeby się obruszało.
Powodzenia
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

nic gorącego nie wkładaj do środka, tu trzeba zastosować patent jaki się stosuje do łożysk.
wystaw ramę na dwór, niech "skruszeje" tzn żeby się mocno schłodziła, następnie weź ją do domu i podgrzej suszarką/opalarką, jednocześnie wal gumowym młotkiem od góry żeby się obruszało.
Powodzenia

P.S.
patentu z kręceniem też nie stosuj bo może się sztyca w ramie ukręcić i będzie kłopocik
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
mdfkkkka
Kontakt:

Post autor: mdfkkkka »

ijakims smarem posmaruj sztyce alu zanim wlozysz do stalowej ramy
Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane
mAcieKz
Kontakt:

Post autor: mAcieKz »

koniecznie zastosuj jakiś smar i lepiej alu nie rozwiercaj bo jak pójdzie w dwa kwałki sztyca do będzie ZONK, że hoho :|
www.roztocze.yoyo.pl
ak47

Post autor: ak47 »

wszyscy prawie piszą o wyrywaniu sztycy na chama. A przecież wystarczy stara sprawdzona metoda - wystarczy parę razy polać miejsce styku szyty z ramą NAFTĄ. Nafta jest cholernie penetrująca(tylko bez głupich skojarzeń) i powinna pomóc. Jest lepsza niż oleje i płyny do mycia naczyń, gdyż nie zwilżą one całej powierzchni styku w rurze.
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Hmm tez tak mialem. Przez kilka dni polewalem sztyce wd 40 i skakalem po siodelku w koncu puscilo...
Ssij pento
forest guma
Kontakt:

Post autor: forest guma »

Przyj...

;)
są ciekawsze rzeczy niż czytanie podpisów...
RyyS
Kontakt:

Post autor: RyyS »

MAcko - a po co chcesz ja ruszac? jak bezpieczne rozwiazania nie pomoga to moze zostaw ja w spokoju... jesli masz na dobrej wysokosci to spoko :] a jak sprzedajesz to ze sztyca :P
ODPOWIEDZ