Uszkodzenie bębenka w tylnej piaście
Uszkodzenie bębenka w tylnej piaście
Witam!
chcialem sie zapytac, czy mial ktos z Was podobna sytuacje i co mozna z tym zrobic...
Mianowicie od jakiegos czasu podczas jazdy slysze taki charakterystyczny stukot dochodzacy z tylnej piasty. stukot pojawia sie gdy korba jest ulozona pod odpowiednim kątem i naciskam pedal. odkrecilem kolo i sprawdzalem bembenek i to rzeczywiscie z nim jest cos nie tak... da sie cos z tym zrobic, czy czeka mnie nowa piasta??
chcialem sie zapytac, czy mial ktos z Was podobna sytuacje i co mozna z tym zrobic...
Mianowicie od jakiegos czasu podczas jazdy slysze taki charakterystyczny stukot dochodzacy z tylnej piasty. stukot pojawia sie gdy korba jest ulozona pod odpowiednim kątem i naciskam pedal. odkrecilem kolo i sprawdzalem bembenek i to rzeczywiscie z nim jest cos nie tak... da sie cos z tym zrobic, czy czeka mnie nowa piasta??
w tych grimecach są benbenki tkaie same jak w piastach CODA i w nich sa montowane zwykłe pieski tkaie jak w najzwyklejszych wolnobiegach :) pobaw się w rozkręcanie bębenka musisz zrobić z bardzo mocnego płaskownika klucz :) ale to zajbiście mocny płaskownik musi być ;) i odkręcasz taki dekielek :) bodajrze jest tam lewy gwint :) i w środku wyjmujesz pieski :) a jeżeli ci raz chodzi a raz nie to nie wina piesków tlyko spręzynki :) albo jeden piesek ci poleciał wtedy idziesz do sklepu i kupujesz :) u mnie sa po 3 zł :) i spoko składasz piaste :) nie dawaj smaru na pieski tylko najlepiej jakiś olej bo jak smarem posklejasz to będziesz miał freecostera :D
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
A jak to rozebrać? Bo jak wyjąłem łożyko od strony nie-bębenka i oś to w okolicy gdzie bębenek się zaczyna ukazało się w środku coś na kształt dużego gniazda na imbus (jakoś 12-14mm). Domyślam się, że to służy do odkręcenia bębna, ale w którą stronę? W tą w którą bęben się kręci (czyli tak jak odkręcam kasetę) czy w tą w którą łańcuch ciągnie bęben? Bo nie chcę ryzykować masakrycznego dokręcania w nie tę stronę co trzeba...
pozdro 4 all
pozdro 4 all
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
GG:8899894
Tomeeek a masz single speeda? bo jesli nie to ustawienie korb w pewnej pozycji nie powinno robic zadnej roznicy, tym bardziej ze zalezy to od przelozenia.
jesli faktycznie jest to zalezne od stalego kata ustawienia korb i masz singla to jest to prawdopodobnie zwiazane z wyrobionymi lozyskami i napinaniem sie lancucha w jednym miejscu (niestety bardzo czesto zebatki nie pokrywaja sie idealnie z osia obrotu korby przez co lancuch raz sie napina raz poluznia). w takim wypadku wypadaloby zalac piaste WD40, ewentualnie rozebrac ale to chyba nie bedzie takie proste. mozesz tez sprawdzic czy na bebnie nie ma luzu
jesli faktycznie jest to zalezne od stalego kata ustawienia korb i masz singla to jest to prawdopodobnie zwiazane z wyrobionymi lozyskami i napinaniem sie lancucha w jednym miejscu (niestety bardzo czesto zebatki nie pokrywaja sie idealnie z osia obrotu korby przez co lancuch raz sie napina raz poluznia). w takim wypadku wypadaloby zalac piaste WD40, ewentualnie rozebrac ale to chyba nie bedzie takie proste. mozesz tez sprawdzic czy na bebnie nie ma luzu
www.trialshop.pl
http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/wielotr.html tu chyba powinno byc jak to sie rozkreca. Ja tez mam w novateku podobny problem, juz raz sie calkiem rozlecialo to oddalem na gware, zrobili mi i teraz znowu zaczyna czasami przeskakiwac bebenek. Jakies slabe te piasty:/
http://www.chaser.nazwa.pl/galeria - wejdz i dodaj swoje zdjecie :)
-
- Kontakt:
tez mam problem z moją piastą ... a mianowicie potrzebuje nowy bębenek :)
do novateca na 3 zapadki ... ma ktos jakis pomysł gdzie kupic ?
pozatym mój bębenek trzyma sie na .... osi :D czyli jak odkręce os to bębenek luzem ... :/ , wypadało by to przykręcic ... ale niewiem jak :D
EDIT :
teraz cos waznego ...
mam w domu piaste SHIMANO LX nie pod tarcze ... czy dało by sie wykręcic bębenek i przełozyc do mojego novateca ??
bo niemam na czym jezdzic ... a wolałbym przełozyc i niewydawac kasy na nowe kolo ( NOVATEC 3 ZAPADKI )
do novateca na 3 zapadki ... ma ktos jakis pomysł gdzie kupic ?
pozatym mój bębenek trzyma sie na .... osi :D czyli jak odkręce os to bębenek luzem ... :/ , wypadało by to przykręcic ... ale niewiem jak :D
EDIT :
teraz cos waznego ...
mam w domu piaste SHIMANO LX nie pod tarcze ... czy dało by sie wykręcic bębenek i przełozyc do mojego novateca ??
bo niemam na czym jezdzic ... a wolałbym przełozyc i niewydawac kasy na nowe kolo ( NOVATEC 3 ZAPADKI )
F*CK MTB ..
-
- Kontakt: