Jaki osprzęt wybrać???

konskidiabel
Kontakt:

Jaki osprzęt wybrać???

Post autor: konskidiabel »

Mam wielki problem: nosze sie z zakupem roweru i nie wiem jaki mam osprzęt wybrać. Czy Shimano Acera, Alivio czy Deore. Pomózcie mi!!!!
Nie jestem wyczynowcem i rowerek służyłby mi do jazdy po mieście i czasami do wypadów za miasto.
evilbiker
Kontakt:

Post autor: evilbiker »

deore jest już dobre a alivio Ci do takiej jazdy w zupełności wystarczy...
http://tiny.pl/1h2
just fuck it.
Virek
Kontakt:

Post autor: Virek »

Shimano XTR albo Sram XO :P
a na serio to DEORE, a ja sam mam ACERE wiec ACERE tesz polecam ^^
ALIVIO wg. mnie takie se.

pozdro.
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=262957
Miniak
Kontakt:

Post autor: Miniak »

Masz Acere wiec polecasz, a Alivio takie sobie...? Alivio jest wyzsza grupa. A co do wyboru to z doświadczenia wiem, że zawsze lepiej zainwestować trochę wiecej zł, mniej problemów jest pozniej. Oczywiscie bierz Deore, tylko nie wiem co chesz kupić, ale unikaj vków Deore, straszne gówno, lapią gigantyczne luzy. Jak Ci nie starczy to bierz Alivio i na końcu Acere.
Remagen
Kontakt:

Post autor: Remagen »

Najlepiej bierz deore.Zależy jak u ciebie z kasą. Acera szybciej Ci się sypnie i będziesz musiał znowu zmieniać. Choć jak ma służyć do spokojnej jazdy to i acera styknie.
Dex
Kontakt:

Post autor: Dex »

Do takiej jazdy to:
przeżutki Acera (tył z dużym kułkiem)
hamulece Acera albo Deore bo alivio nie polecam :P sam mam Acere i jest wypas
kaseta Alivio
manetki Alivio
kobra Acera albo Alivio
piasta tył Deore, przód Alivio

Myśle że taki osprzęt bedzie bardzo dobry. :)
KFR
Kontakt:

Post autor: KFR »

wedlug mnie vki deore sa dobre. mam juz je od dluzszego czasu i nie maja duzych luzów. a jesli masz kase to bierz caly osprzet deore
zbiq
Kontakt:

Post autor: zbiq »

Generalnie to Deorki sa najdrozsze i teoretycznie najlepsze. Mam rower na prawie calym osprzecie deora i jest giets :)

Ale napisze po kolei:
przerzutka tyl - spox, jak ja dobrze wyregulujesz to chodzi wysmienicie
przerzutka przod- to samo co tyl
manetki - calkiem dobrze, lekkie i ładnie sie zmienia. wada to to ze nie ma numerkow ale mi to nie jest potrzebne ....
hampelki- nie mam ale mowia ze tez spoko.
o(^_^)o
FuGiS
Kontakt:

Post autor: FuGiS »

nie rozumiem... :-/ dlaczego deore? deore to jest przecież alivio z jedną inną blaszką za 50zł więcej. ja mam alivio 2 lata i działa super, raz mi sie wbił wuzek między kątownik a deske - wyciągnąłem i działa dalej super. to jest genialna przerzutka. jeżeli wkręci ci sie patyk w przerzutke to każda pójdzie w pył więc po co lepsza? noi alivio lepiej wygląda :D
krabol
Kontakt:

Post autor: krabol »

nie bierzesz acery najnizej to alivio a deore to wypas, napisz na gg to ci cosik taniej zalatwie!!!!
nowy sklep internetowy
www.netbike.pl
dopiero sie budujemy :)
79654827508
Kontakt:

Post autor: 79654827508 »

PRZECOEZ PN CHCE OS[RZĘD DO JAZDY PO MIEŚCIE(STREET) I CZASAMI WYPADY ZA MIASTO (LEKKIE DH)
WIĘC CZEMU NI PORADZICIE MU SENSOWNIE...
TO TROCHCE TRUDNO ZE SOBĄ ZGRAĆ .. JA BYM WZIOŁ
PRZEŻYTKA TYŁ XT Z KRYTKIM WUZKIEM
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
Z PRZPDU PIASTE TO CO NA TYŁ
MANETKE NP. DORE (EW. GRIPA SRAMA)
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE
Memento Mori
budka
Kontakt:

Post autor: budka »

ja teraz w starym rowerze mam osprzet deore i bardzo polecam, jest bardzo fajny, spokojnie starcza do jazdy po miesice i wypadach jak i do szalenstw, jest spox. teraz mi sie przednia przerzutka zjebala ale to dlatego, ze linka mi pekla, a tak to jest zajebiste:)
DangerousMike
Kontakt:

Post autor: DangerousMike »

Z tymi v-kami Deore to prawda. Moje trafił szlag po 2 miesach. Teraz jeżdże na tarczach "Alivio" i jest git. Oryginalne klocki kosztuja 32 zeta. więc te heble bym polecał (130 zł tarcza+zacisk). Przerzutka tył - wystarczy Alivio. Piasta przód Deore pod tarcze, tył LX, a przerzutka przód Acera. Będzie Spox.
Ride-Sex-Eat-Ride-Sex-Eat-Ride-Sex-Eat....
http://www.northshore.friko.pl
foghorn
Kontakt:

Post autor: foghorn »

Ja wybralbym alivio! Deore to tylko chwyt reklamowy, jest drozszy od alivio a prezentuje ta sama klase,napewno nie jest ani trwalszy ani nie ma lepszej pracy.Wiem cos o tym z wlasneo doswiadcenia i do tego kumpel ma sklep rowerowy i wiem jak to wyglada w praktyce.Uwazam ze roznica miedzy acera a alivio jest duza ale roznica miedzy alivio a deore jest bardzo mala.Jezeli kto kolwiek uwaza ze deore to niewiadomo jak dobry osprzet to polewka,to jest poprostu najwyzsza klasa rekreacyjna a alivio jej nie odbiega za to jest tansze.Ja obecnie jezdze na szoszosej przezutce shimano tiagra z krotkim wozkiem i jestem bardzo zadowolony,jest cala metalowa i ma mocna sprezyne do tego krotki wozek i dobra precyzja.Ale z tych 3 co podales to bierz alivio!
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
mozartt
Kontakt:

osprzęt

Post autor: mozartt »

Na tył weź Shimano sora za 80 zeta (o niebo lepsza niż jakaś acera), korbę deore, a reszta to jakoś się dogra :)
MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

jak masz 9 z tyłu to deore :P
ogólnie to co lepsze będize lepsze :P więc raczej deore, jeśli nei to alivio ale acery to nie bardzo, sam miałem i jak wjechałem w błoto to sie poprotsu zacieła.
Wojtekdh
Kontakt:

przezutka

Post autor: Wojtekdh »

dla poczatkujacego Acerke lub Alivio. Pozdro
dh_maniak
Kontakt:

Post autor: dh_maniak »

Wojtkadh sie nie słuchaj. Ja go znam. Jeżdzi na sztywnym makrokeszu do szkołu i myśli że z niego downhillowiec. Na miasto w zupełności wystarczy Altus ale lepiej zainwestować w Deore albo Alivio.
Jay
Kontakt:

Post autor: Jay »

[quote="79654827508"]PRZECOEZ PN CHCE OS[RZĘD DO JAZDY PO MIEŚCIE(STREET) I CZASAMI WYPADY ZA MIASTO (LEKKIE DH)
WIĘC CZEMU NI PORADZICIE MU SENSOWNIE...
TO TROCHCE TRUDNO ZE SOBĄ ZGRAĆ .. JA BYM WZIOŁ
PRZEŻYTKA TYŁ XT Z KRYTKIM WUZKIEM
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
Z PRZPDU PIASTE TO CO NA TYŁ
MANETKE NP. DORE (EW. GRIPA SRAMA)
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE[/quote]

sorry stary ale jesli wg Ciebei lekki dh to jazda po nie_asfalcie to bez komentarza :)) Do takiej jazdy jak napisal jesli wszystko z jednej grupy to bym alivio chyba polecil a jesli nie zalezy na wszystkim z jednej grupy to tak jak napisal Dex wg mnie bedzie najlepiej i wcale nie najdrozej
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=241042
ODPOWIEDZ