Jaki osprzęt wybrać???
-
- Kontakt:
Jaki osprzęt wybrać???
Mam wielki problem: nosze sie z zakupem roweru i nie wiem jaki mam osprzęt wybrać. Czy Shimano Acera, Alivio czy Deore. Pomózcie mi!!!!
Nie jestem wyczynowcem i rowerek służyłby mi do jazdy po mieście i czasami do wypadów za miasto.
Nie jestem wyczynowcem i rowerek służyłby mi do jazdy po mieście i czasami do wypadów za miasto.
Masz Acere wiec polecasz, a Alivio takie sobie...? Alivio jest wyzsza grupa. A co do wyboru to z doświadczenia wiem, że zawsze lepiej zainwestować trochę wiecej zł, mniej problemów jest pozniej. Oczywiscie bierz Deore, tylko nie wiem co chesz kupić, ale unikaj vków Deore, straszne gówno, lapią gigantyczne luzy. Jak Ci nie starczy to bierz Alivio i na końcu Acere.
Generalnie to Deorki sa najdrozsze i teoretycznie najlepsze. Mam rower na prawie calym osprzecie deora i jest giets :)
Ale napisze po kolei:
przerzutka tyl - spox, jak ja dobrze wyregulujesz to chodzi wysmienicie
przerzutka przod- to samo co tyl
manetki - calkiem dobrze, lekkie i ładnie sie zmienia. wada to to ze nie ma numerkow ale mi to nie jest potrzebne ....
hampelki- nie mam ale mowia ze tez spoko.
Ale napisze po kolei:
przerzutka tyl - spox, jak ja dobrze wyregulujesz to chodzi wysmienicie
przerzutka przod- to samo co tyl
manetki - calkiem dobrze, lekkie i ładnie sie zmienia. wada to to ze nie ma numerkow ale mi to nie jest potrzebne ....
hampelki- nie mam ale mowia ze tez spoko.
o(^_^)o
nie rozumiem... :-/ dlaczego deore? deore to jest przecież alivio z jedną inną blaszką za 50zł więcej. ja mam alivio 2 lata i działa super, raz mi sie wbił wuzek między kątownik a deske - wyciągnąłem i działa dalej super. to jest genialna przerzutka. jeżeli wkręci ci sie patyk w przerzutke to każda pójdzie w pył więc po co lepsza? noi alivio lepiej wygląda :D
-
- Kontakt:
PRZECOEZ PN CHCE OS[RZĘD DO JAZDY PO MIEŚCIE(STREET) I CZASAMI WYPADY ZA MIASTO (LEKKIE DH)
WIĘC CZEMU NI PORADZICIE MU SENSOWNIE...
TO TROCHCE TRUDNO ZE SOBĄ ZGRAĆ .. JA BYM WZIOŁ
PRZEŻYTKA TYŁ XT Z KRYTKIM WUZKIEM
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
Z PRZPDU PIASTE TO CO NA TYŁ
MANETKE NP. DORE (EW. GRIPA SRAMA)
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE
Memento Mori
-
- Kontakt:
Z tymi v-kami Deore to prawda. Moje trafił szlag po 2 miesach. Teraz jeżdże na tarczach "Alivio" i jest git. Oryginalne klocki kosztuja 32 zeta. więc te heble bym polecał (130 zł tarcza+zacisk). Przerzutka tył - wystarczy Alivio. Piasta przód Deore pod tarcze, tył LX, a przerzutka przód Acera. Będzie Spox.
Ride-Sex-Eat-Ride-Sex-Eat-Ride-Sex-Eat....
http://www.northshore.friko.pl
http://www.northshore.friko.pl
Ja wybralbym alivio! Deore to tylko chwyt reklamowy, jest drozszy od alivio a prezentuje ta sama klase,napewno nie jest ani trwalszy ani nie ma lepszej pracy.Wiem cos o tym z wlasneo doswiadcenia i do tego kumpel ma sklep rowerowy i wiem jak to wyglada w praktyce.Uwazam ze roznica miedzy acera a alivio jest duza ale roznica miedzy alivio a deore jest bardzo mala.Jezeli kto kolwiek uwaza ze deore to niewiadomo jak dobry osprzet to polewka,to jest poprostu najwyzsza klasa rekreacyjna a alivio jej nie odbiega za to jest tansze.Ja obecnie jezdze na szoszosej przezutce shimano tiagra z krotkim wozkiem i jestem bardzo zadowolony,jest cala metalowa i ma mocna sprezyne do tego krotki wozek i dobra precyzja.Ale z tych 3 co podales to bierz alivio!
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
osprzęt
Na tył weź Shimano sora za 80 zeta (o niebo lepsza niż jakaś acera), korbę deore, a reszta to jakoś się dogra :)
przezutka
dla poczatkujacego Acerke lub Alivio. Pozdro
[quote="79654827508"]PRZECOEZ PN CHCE OS[RZĘD DO JAZDY PO MIEŚCIE(STREET) I CZASAMI WYPADY ZA MIASTO (LEKKIE DH)
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE[/quote]
sorry stary ale jesli wg Ciebei lekki dh to jazda po nie_asfalcie to bez komentarza :)) Do takiej jazdy jak napisal jesli wszystko z jednej grupy to bym alivio chyba polecil a jesli nie zalezy na wszystkim z jednej grupy to tak jak napisal Dex wg mnie bedzie najlepiej i wcale nie najdrozej
PIASRE TYŁ SCHINANO 525
KASETE SRAMA 5.0
BLAT I KORBA BMX
A HAMPELKI JAKIE UWAŻASZ... TO OSOBNE PYTANIE[/quote]
sorry stary ale jesli wg Ciebei lekki dh to jazda po nie_asfalcie to bez komentarza :)) Do takiej jazdy jak napisal jesli wszystko z jednej grupy to bym alivio chyba polecil a jesli nie zalezy na wszystkim z jednej grupy to tak jak napisal Dex wg mnie bedzie najlepiej i wcale nie najdrozej
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=241042