Tioga czy Nokian
Tioga czy Nokian
Chce kupić oponke. Powtarzam sie ale nie dostałem zadowalającej odpowiedzi :) Zastanawiam sięnad tiogą factory Dh , nokianem nbX i nokianem gazzalodi do aganga. Co wybrać żeby nie żałować?? (dirt,dual i troche streetu)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
[quote="Kafar777"]Poco takie drogie ja wymiatam na Kendzie z tyłu Kolossal D.H. a w przodzie Kinetics i jest zajebiscie :)[/quote]
To widac ze masz blade pojecie skoro mowisz ze Kinetics jest spoko i w ogole zajebiscie ( tak wywnioskowalem z tego cytatu)
POwiem tylko o NBX bo mam je kupilem jeszcze po starej cenie ale te nowe po 110 zł sa grubsze i z innej gumy
opony sa dobre na wilgotnej ziemi , mokrej
na suchej ziemi slizgaja sie
na asfalcie znikają :P
generalnie jestem zadowolony z tych opon aha i mam komplet 2,5 spoko świnie :))))))
To widac ze masz blade pojecie skoro mowisz ze Kinetics jest spoko i w ogole zajebiscie ( tak wywnioskowalem z tego cytatu)
POwiem tylko o NBX bo mam je kupilem jeszcze po starej cenie ale te nowe po 110 zł sa grubsze i z innej gumy
opony sa dobre na wilgotnej ziemi , mokrej
na suchej ziemi slizgaja sie
na asfalcie znikają :P
generalnie jestem zadowolony z tych opon aha i mam komplet 2,5 spoko świnie :))))))
[s]
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
SANTA CRUZ JACKAL
na części
www.skocz.pl/Rower4sale
ja glosuje za nokianami nbx, mam i jestem bardzo zadowolony (2,5cala), maja bardzo male opory toczenia (jak na ta szerokosc) i sa pancerne, pozatym swietnie trzymaja sie wszystkiego (blto-asfalt i pomiedzy) tiogi slyszalem ze lubia sie poslizgac na asfalcie. jezdzilem kiedys na maxxis 2.35 dh , ale sie nie umywaja do nokiana
Local Swinga-Swinga
Kluczowym czynnikiem w jakości opon jest guma, Nokiany są made in Finland, to firma która robi swietne opony zimowe do samochodów, ale równiez opny to motocykli, nie ma lipy, to nie żadne chińskie padło z Jiing Czing. Tak się składa, że zajeździłem 2 sztuki starszego modelu (poprzednik NBX) Fat Hakka DH 2,3. Trzymały świetnie, ścierały równomiernie, nie było problemu z zakładaniem i ściąganiem, nie łapałem na niej snejków, mimo że ważę dużo a poruszam się hardtajlem. Pewnym mankamentem jest masa, to nie są najlżejsze opony. Co do opon Tioga, obecnie mam założoną Factory DH 2,1 na obręczy D521, doskonała opona, trzyma świetnie, może trochę słabiej na mokrym. Pewnie dzięki temu, że ma bardzo miękką mieszankę gumy. Jednak szybkość z jaką się zużywa jest zasmucająca i znacznie wyższa w porównaniu z Nokianem. Opona z przodu, z gustawem po 2 miesiącach jazdy FR jest starta w połowie.
Mój plan na następne opony a jadnocześnie wniosek z powyższych wynurzeń i rada to Nokian Gazzalodi 2,3 - 119 zł, hardkorowy bieżnik, ścierać się będzie wolniej niż Tioga, w sumie nie za droga, bezpieczna i na dłużej starczy
Mój plan na następne opony a jadnocześnie wniosek z powyższych wynurzeń i rada to Nokian Gazzalodi 2,3 - 119 zł, hardkorowy bieżnik, ścierać się będzie wolniej niż Tioga, w sumie nie za droga, bezpieczna i na dłużej starczy