Pytanie o systemy zawieszen w rowerze

Qba_Kona
Kontakt:

Pytanie o systemy zawieszen w rowerze

Post autor: Qba_Kona »

Ostatnio smigajac na roweku kolegi (Giant AC) zauwarzylem ze tylna zawiecha gubi przyczepnosc na trasce na ktorej ja moim (Faithem) nie mam z tym problemow. I z tad moje pytanie: czy wszystkie jedno zawiasy tak maja czy to jest kwestia wyregulowania dampera pod siebie?? Czy moze wazna jest linai po jakiej porusza sie zawieszenie?? Producenci tacy jak Orange czy Kona ciagle produkuja jedno zawiasy i chyba ta zawiecha sie tam sprawdza i nie odstaje zabardzo od Maestro i VPP??
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Ac to 4 zawias , podejrzewam ze kwestai dampera a dokladnie tlumienia , mowisz ze gubi przyczepnosc , jak kolega ma na min tlumienie lub w ogole rowerek bedzie wrecz podskakiwal i bedzie bujalo u rzucalo ( wjedz np w dziure jakas a wyrzuci cie do gory )

A druga sprawa to ze sa lepsze zawieszenia ktore lepiej dzialaja poprostu i rowerek bardziej sie klei na wszelkich nierownosciach do drogi.
www.mm-foto.pl
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

to tez kwesia admpera i sprezyny do niego wlozonej, jak wpakujesz do swojego faitha powiedzmy 700 czy 800 to tez nie bedzie ci tak pieknie wszystkiego wybieral...
http://bodzio.pinkbike.com/
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

bo ac niema lepiej wybierać nieróności, ten system ma tylko zapobiegać pompowaniu, a jeśli chodzi o pracę to głównie zależy od dampera
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

kona nie robi zadnego jedno zawiasa..
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

i kony i AC to jednozawiasowce a dodatkowe ramiona wahacza maja za zadanie jedynie zmienic przelozenie sil dzialajacych na damper zmieniajac tym samym harakteystyke zawieszenia. 4ro zawiasowce to ramy w ktorych dodatkowa os obrotu znajduje sie pomiedzy glowna osia obrotu i osia kola. wady i zalety poszczegolnych systemow to temat rzeka wszystkie maja swoje zalety i wady chodz musze przyznac ze wszystkie ramy z wirtualnym punktem obrotu chodza rewelacyjnie i pewnie stad roznica miedzy faithem a AC twojego qmpla po prostu przesiadles sie z ramy lepszej na (nieco ;)) gorsza
=PoisoN=
Kontakt:

Post autor: =PoisoN= »

kona nie robi tez czterozawiasowców.....a temu co robi zdecydowanie blizej do jednozawiasa.
Porównanie fatha z ac to troche lipa przeciez te ramy to raczej konstrukcje o rozbieznym przeznaczeniu... faith to dh/fr maszynka z 8 calowym skokiem wiec nie ma bata musi łykać... ac ma 150mm i słuzy raczej do agresywnego enduro i pewnei twoj kolega ma gowniany damper rock shita, no i ac to nie jest czterozawiaswookie85
marcinm
Kontakt:

Post autor: marcinm »

jakto bez osi obrotu ? :| bez osi obrotu to sa softaile, morati np czy inne takie smiszne
kali
Kontakt:

Post autor: kali »

muras i =PoisoN= chyba wyczerpali temat. A ja od siebie dodam, że utrata przyczepności w rowerach bez "ogniwa Horsta Leitnera" następuje na skutek hamowania tylnim hamulcem. Zwróćcie uwagę jak pracuje zawieszenie w waszych Konach, Giantach AC itp. przy wciśniętym tylnim hamulcu. Dlatego, żeby wykluczyć wpływ hamowania na pracę zawieszenia, w wyższych modelach jednozawiasowców często montuje się pływający zacisk hamulca.
[url=http://www.pinkbike.com/photo/841400/]ja[/url]
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Był o tym temat. Zrezta mojego autorstwa.

"Rodzaje zawieszenia by Motomysz" chyb tak sie nazywał. Proponuje odszukac i poczytac bo niektórzy tu pietrdoły piszą.

amen
Qba_Kona
Kontakt:

Post autor: Qba_Kona »

kali pisze:w wyższych modelach jednozawiasowców często montuje się pływający zacisk hamulca.
Faith tez sie delikatnie usztywnia. Nie tak jak AC ktore zaczyna podskakiwac ale usztywnienie jest odczuwalne!! Czyli Taki Stab Supreme z plywajacym zaciskiem hamulca moze miec taka sama efektywnosc w pracy zawieszenia jak np Giant Glory z Maestro?? Czy jednak liczy sie linia po jakiej porusza sie os kola?? (maestro linia pionowa a jedno zawiasy po łuku!!)
mikael
Kontakt:

z całym szacunkiem ale jesli keidys przyznalisci eracej artykułowi motomysza to teraz mu kompletnie zparzeczacie:D bo np nie jestem w stanie pojac jak ktos klasyfikuje rame taka jak stinky tak samo jak akita- to jest waszym zdaniem jedno zawias jedno i drugie? sorry ale nie jestem w stanie sie z tym zgodzic. Ktos tu sie wymadrza, moze ma cien racji ale ta jego "racja" wykracza poza uznane standardy i to producentow, i konsumentow. Howgh
=PoisoN=
Kontakt:

z tego co mi sie wydaje takie kony i inne dh stolce powinno sie nazywac wielozawiasami... wiadomo chyba ze musi byc ogniwo horsta zeby był 4 zawias.. zreszta kogo to obchodzi jezdzi to jezdzic!!
kali
Kontakt:

Post autor: kali »

mikael, biorąc pod uwagę liczbę punktów obrotu, zawieszenia takie, jak w AC, czy Stinky rzeczywiście są czterozawiasowcami.
Zauważ jednak, że w tych konstrukcjach koło porusza się dokładnie po takim samym torze, jak w zwykłych jednozawiasach. Pozostałe ogniwa, jak już wsopmniano, mają na celu zminimalizowanie sił (czy momentów - nie wiem, słaby byłem z fizyki) skręcających działająch na amortyzator oraz ustawienie odpowiedniej charakterystyki pracy zawieszenia.
Czterozawiasowcem przyjęło się nazywać system, gdzie drugi punkt obrotu znajduje się przed hakiem koła. Jest to tzw. "ogniwo Horsta Leitnera" od nazwiska pomysłodawcy. O ile się nie mylę, koleś pracował dla KTM'a, później założył nie istniejącą już firmę produkującą rowery AMP.
W czterozawiasowcu z ogniwem Horsta koło porusza się po lini zbliżonej do pionowej. Patent ten w tej chwili jest, zdaje się, własnością firmy Specialized. Między innymi dlatego firmy takie jaki Santa Cruz, czy Giant opracowują systemy z wirtualnym punktem obrotu. Działają podobnie lub lepiej, a nie ma problemów z prawami patentowymi.
[url=http://www.pinkbike.com/photo/841400/]ja[/url]
mikael
Kontakt:

http://www.konaworld.com/shopping_cart/ ... rentid=253
Twoim zdaniem w stinky nie ma punktu obrotu przed hakiem koła?
=PoisoN=
Kontakt:

LoooooK O.
Kontakt:

Post autor: LoooooK O. »

Akurat zawiecha Kony nie jest tym, co dziala najlepiej. Wrecz powiem, ze dziala srednio, zarowno jesli chodzi o Stinky czy Stinky Supreme. Ten drugi dziala w sumie nawet OK, ale szarpie za korby i usztywnia sie nieznacznie przy hamowaniu, nawet pomimo zastosowania plywajacego zacisku.

Klasyfikujac zawieszenie roweru bierze sie obecnie pod uwage nie liczbe ogniw czy osi obrotu, ale tor, po jakim porusza sie kolo. Wszystkie systemy, w ktorych os kola porusza sie po wycinku obwodu kola to jednozawiasy, nie wylaczajac z tej grupy systemow wielozawiasowych np. Motolink lub takich, jakie stosuje Kona czy Banshee oraz system McPhersona, obecnie juz na wymarciu. Czterozawiasy juz zostaly omowione, problem jest za to z VPP. Pamietam ,ze jak Karpiel wypuscil swojego Disco Volante, to nikt nie mial problemu z nazywaniem tego "systemem z wirtualna osia obrotu", tudziez virtual pivot point. Kolo roku 2001/2002 Santa sobie wymyslila, ze tylko ich system jest prawdziwym VPP i opatentowala swoj wynalazek. Tak sie przesympatycznie sklada, ze patent ich obejmuje tylko kierunek obrotu ogniw zawieszenia w przeciwnych kierunkach (gorne - do przodu, dolne - do tylu). Coz, marketing Santy zrobil swoje i teraz wszyscy twierdza, ze VPP to tylko Santa Cruz ma, a ja nie zamierzam z tym walczyc :) Niech bedzie, bo to przeciez tylko nazwa.

Ale oczywiscie, jak to bywa w wypadku kazdej klasyfikacji, mozna sobie wziac pod uwage po prostu ilosc punktow obrotu zawieszenia i robic wlasne, moze nieco mniej uzasadnione, systematyki.
specjalized
Kontakt:

Post autor: specjalized »

mikael pisze:kona nie robi zadnego jedno zawiasa..
otóż kona robi jednozawias ...pod względem ruchu osi koła to czysty jednozawias
www.sap.end.pl - "JEAN FRANCOIS GOTUJE BURRITO"
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB
ODPOWIEDZ