Wzmaczniacz i kolumny. Jakie ??

Grzesiu
Kontakt:

Wzmaczniacz i kolumny. Jakie ??

Post autor: Grzesiu »

No więc postanowiłem sobie sprawić nowy sprzęcik grający do komputera. Doszłem do wniosku zę nie warto pchać się w seryjne zestawy głośników komputerowych. Lepiej kupić oddzielnie wzmacniacz i dobre głośniki. Mam do wydania jakieś 600zł pasowały by mi 4 głośniki bo sobofer mam w piwnicy dośc dużej mocy i do tego własnie wzmacniacz.. Najlepiej zęby wszystko sie trzymało przy głośnym napierdalaniu muzyką bo nie mam zamiaru wymieniac głosników raz w miesiącu. Najbardziej pasowało by mi tak żeby wzmacniacz był mniej więcej równy mocą do głośników a nie tak jak ma złożone mój starszy że wzmacniacz by pociągną głośniki estradowe a ma do tego podczepione 8 kolumienek które wysiadają na 10 punkcie pokrętła głośności na 20 hyyy No więc mozę macie jakieś propozycje Pozdro. Sprzęt może by ć używany z allegro. Ja sie totalnie na tym nie znam.

z sobofera wziełem jakieś tam literki i cyferki może to w czymś pomoże ale nie wiem

Max power 2x80W
Rated power 2x60W
Impedance 2x8 Omów
Freqwency response 40-140 hz
Jest to sobofer firmy Tonsil
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

no za 600 zl to 4 glosnikow nie kupisz, ale dwa altusy 140 i do tego jakis wzmacniaczyk Unitra, badz diora czy cos w tym stylu i mysle ze subwoofer nie potrzebnym, Jesli masz sasiadow to beda mieli Cie dosc.

http://www.allegro.pl/item121314653_alt ... znie_.html

Najlepiej zebys u kogos zlukal jak to hasa i z czym to sie je, bo to nie sa zabawki.
kadargo
Kontakt:

Post autor: kadargo »

oj za 600 to raczej tylko na kolumny (dwie i to raczej nie hi-end) :(
trek 6500 '05
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

"no za 600 zl to 4 glosnikow nie kupisz, ale dwa altusy 140 i do tego jakis wzmacniaczyk Unitra, badz diora czy cos w tym stylu i mysle ze subwoofer nie potrzebnym, Jesli masz sasiadow to beda mieli Cie dosc"

Exactly :>

Cala wieze NordMende kupilem za 100zl na gieldzie, gra toto wyjebczo - mam wlasnie 2 altusiki i nigdy zadne glosniki do kompa, nawet najwyzsze logitechy tego nie przebija

Owszem czystoscia grania napewno, ale moca dzwieku i glebokoscia basu - nigdy...
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Hope
Kontakt:

Post autor: Hope »

rzezbi
Kontakt:

Post autor: rzezbi »

GrzesiuNie słuchaj ich, kurde unitre kupić weźcie sobie jaj nie róbcie. Za małą kase można kupić coś bardzo starego, jakiegoś klasyka (są piękne) jakiejś audiofilskiej firmy :)
spytaj się ludzi, którzy w tym siedzą bo rady ludzi, którzy znają się na rowerach raczej nie będą obiektywne ...
spytaj np. tu : http://www.audiostereo.pl/forum.html

Hope : co do drugiego Twojego linka to przeczytaj najpierw komentarze ludzi na temat produktów tej firmy ... wcholere pozytywów ale kilka negatywów rozjaśniają całkowicie sytuację ... koleś 2 razy pisze, że ktoś dostał od nich negatywa i w odwecie oni dostali od niego - troche to podejżane, gość się broni i stula głupoty. Wg mnie sprzedaje tani sprzęt byle jak najwięcej i jak najtaniej. Ludzie się cieszą, że mają takie bydle za taką cene i dają pozytywa ale pomyśl czy ktoś kto się zna na sprzęcie kupi takie coś ?
ddex
Kontakt:

rzezbi ej co ty chcesz od unitry Naprawde dobry sprzet, polski, swego czasu eskportowany do wielu krajow (najlepiej taka wersje kupic) i dzwiek masz naprawde wyskoiej jakosci, hi-fi czyli 20-20000Hz, kazdy kto sie na tym zna potwierdzi, że warto.
Nie trzeba nawet altusikow wystarcza takie jak ponizej

http://www.allegro.pl/item120680730_kol ... tacji.html

A co do zapytania o forum audioamatorow to zeczywiscie warto tam zapytac, mysle ze doradza dobrze. Mysle ze mozesz tez na www.elektroda.pl

Rzezbi mieszkasz w Tuchowie? Jaki masz rowerek i gdzie mniej wiecej mieszkasz bo moj kozyn jest z Tuchowa i jestem tam czesto w wakacje i nikogo na biku nie zlukalem ani zadnych fajnych trasek mi nie pokazal tylko z ryglickiej zesmy zjezdzali, no ale to asfalt no to lipa ale 70 daje rade. Ja z reszta tez sie w Tuchowie urodzilem, chociaz nie tak mialo byc:) Ja mam tam dom (a raczej jego czesc) na kolejowej. Wujek spawal okularki te owsiaka. Jak jestes z Tuchowa wiesz o co chodzi.
kadargo
Kontakt:

>>ddex

oczywiscie zapomniales napisac ze sobie jaja robisz :D

>>grzesiu

"rzezbi" ma racje:) poszukaj jakis uzywanych kolumienek Tannoy lub ew. Eltaxa tylko absolutnie nie podlogowek.
jezeli chodzi o wzmak to np taki http://www.allegro.pl/item121311531_pio ... ifier.html
trek 6500 '05
ddex
Kontakt:

kadargono bo nie robie, juz mam dwa i wystarczy ;)
kadargo
Kontakt:

>>ddex

a moze nie masz skoro takie pierdoly piszesz :D
trek 6500 '05
ddex
Kontakt:

kadargo no comments, w tym momencie obraziles MaxDamageDa, któy się ze mną zgadza bo wie co dobre ;)
SzyszeQ
Kontakt:

Post autor: SzyszeQ »

za 600zł to ja bym sie brał do roboty i sam zrobił sobie zestaw grajacy :) a wlasnie wzmacniacz jak chcesz do kolumn to raczej gdzies o 1/2 mocy mniejszy niz maja glosniki :) bo inaczej przy max mocy wzmaka mozesz uszkodzic glosniki :) za 600zł mozesz spokojnie zrobic sobie glosniki :) jak nie boisz sie roboty to mozesz sam zrobic wzmacniacz(gotowe elemety do matarzu) za dosc rozsadna cene a kolumny wychodza dosc tanio tylko wykończenie najdrozsze(okleina itp.) jak bedziesz robił to proponuje ci glosniki na zawieszeniu górnym z gumy :) napewno wytrzymaja mocne napierdalanie :D pozdro :D
kadargo
Kontakt:

>>ddex

po pierwsze nikogo nie obrazilem

a po drugie max sie zna na rowerach:) ale z calym szacunkiem audio niestety jak widac nie jego specjalnosc, twoja tez nie

najwiecej racji ma rzezbi :) wiec poczytaj sobie forum audio co sadza o altusach :D

>>szyszeQ

co ty za pierdoly piszesz. to ze wzmak moze uszkodzic glosniki gdy jest za mocny O_O cos tam slyszales ale nie dokonca. wzmacniacz slaby LATWIEJ uszkodzi glosniki poniewaz znieksztalcenia przy poziomach bliskich maksymalnej mocy sa najbardziej szkodliwe, wiec jezeli masz wzmaka o mocy 2x to co maja glosniki to sluchajac baaaardzo glosno wzmacniacz bedzie pracowal na 50% mocy a co za tym idzie znieksztalcenia nie beda szkodliwe.

wiecej waszych "urban legends" zweryfikujcie sobie na w/w forum
trek 6500 '05
SzyszeQ
Kontakt:

Post autor: SzyszeQ »

kadargo zgadzam sie z toba ale pod warunkiem ze moc wzmacniacza zeczywiscie bedzie o wiele za mała dla glosnika :) ale jezeli bedzie za duza to bedzie sie glosnik dobijał i co za tym idzie łatwiej bedzie go po jakims czasie uszkodzic
kadargo
Kontakt:

>>SzyszeQ

powtorze jeszcze raz

dla zestawow glosnikowych duzo lepsza sytuacja jest gdy wzamcniacz JEST MOCNIEJSZY niz moc nominalna tychze zestawow!

po za tym to TY decydujesz jak glosno sluchasz a nie jestes malpa ktora odkreca galke na full.

naprawde polecam lekture forum audio

audio jest jednym z mich hobby od paru ladnych lat wiec z cala odpowiedzialnoscia wiem co pisze.

a ze wzmacniacz ma byc slabszy to jest "urban legends" z korzeniami w czasach komuny i tak naprawde cholera wie skad sie to wzielo ale TO JEST NIEPRAWDA !!
trek 6500 '05
rzezbi
Kontakt:

kadargojak chce kupić wszystko za 600zł to też kupi ale trzeba się znać na tym troche żeby go ludzie nie wykołowali i nie sprzedali mu gownianego sprzętu za taką cenę, za którą mógł by mieć sprzęt o niebo lepszy. Dlatego warto się popytać na forach żeby skomponować sobie optymalny zestawik ;) Tak samo z rowerami, kupisz rower za 2000zl ale jak dodasz kolejny 1000 to masz juz dużo lepszy :) górnej granicy nigdy nie ma, a jak sie nie ma kasy to się szuka czegoś optymalnego za daną kasę.

ddex raczej Was uświadamia ... ludzie zawsze polecają to co sami mają bo wydaje im się, że jest ok ale jak by usłyszeli sprzęt lepszej klasy to by napewno zmienili zdanie. A co do obrażania to co się zasłaniasz za MaxDamageDA ??? Czy on jest jakimś nadczłowiekiem że się nie myli ? Nawet jak by był najlepszym z najlepszych rowerzystów, i miał 1000 zielonych napisów pod nickiem to w pewnej kwestii akurat nie musi być znawcą i może się mylić.
kadargo
Kontakt:

>>rzezbi

masz racje ale wlasnie probuje przkonac do czytania a nawet pisania na forum audiostereo :D

podalem propozycje wzmaka i marki zestawow glosnikowych (podstawkowych) ktorymi powinien sie zainteresowac.

>>grzesiu

zaloz temat "jaki wzmak i kolumny za 600pln" na http://www.audiostereo.pl/forum.html
trek 6500 '05
ddex
Kontakt:

poddaje sie! skoro sie znacie, przepraszam ze sie odzywalem :( , ale przypuszczenie ze nie mam jaj bylo dosc obrazliwe :|
rzezbi
Kontakt:

ddex pisze:poddaje sie! skoro sie znacie, przepraszam ze sie odzywalem :( , ale przypuszczenie ze nie mam jaj bylo dosc obrazliwe :|
ddex Ty jestes jakims schizofrenikiem czy co :> Gdzie i kto napisal ze nie masz jaj ?
hehe czytaj dokladniej ;)
ODPOWIEDZ