prawko

punkers
Kontakt:

prawko

Post autor: punkers »

ej od ilu lat prawko mozna robic teraz bo panowie posłowie namieszali juz jak zwykle ??
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

egzamin musi być dzień po ukończeniu 18
Sonetti17
Kontakt:

Post autor: Sonetti17 »

[quote="Jaca"]egzamin musi być dzień po ukończeniu 18[/quote] Ja czytałem że można zacząć robić 3 miechy przed 18nastką...
bzp
Kontakt:

Post autor: bzp »

Boże ale pierdolicie :-) Na co chcesz to prawko?

Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:
1) 16 lat - dla kategorii A1, B1 lub T,
2) 18 lat - dla kategorii A,B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E,
3) 21 lat - dla kategorii D, D+E, D1 lub D1+E,

1) kategoria A - motocyklem,

2) kategoria A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,

3) kategoria B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

4) kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,

5) kategoria C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

6) kategoria C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

7) kategoria D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

8) kategoria T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,

9) kategoria B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą.
Sonetti17
Kontakt:

Post autor: Sonetti17 »

...i wszystko jasne ;)
punkers
Kontakt:

to ja ciagnikiem rolniczym moge jeździć :))
bzp
Kontakt:

MareKambo
Kontakt:

Post autor: MareKambo »

a jest cos takiego, że można jeżdizć z kimś kto ma prawko (i ten ktoś to jest pasażer) a ja jako kierujący, ale to sie robi jak sie ma np. 17 lat ?
bzp
Kontakt:

Można stary. Przepisy sa po to zeby je lamac. Ja prawka nie mam i jeżdze. Gorzej jak Ci ktos w dupe wjedzie albo kogos potracisz przypadkiem. Jazda bez prawka jak trafisz na spoko gliny to 500 zeta mandat i telefon do starego zeby szybko samochod odebral. A jak sie przykurwia to nie dosc ze Ci wlepia mandat to jeszcze bryke scholuja. Moj wujek jezdzi 4 lata bez prawka bo mu zabrali za punkty a moj stary juz 3 rok bo ma niewazne (musi wymienic). I jest tego zajebiscie duzy plus! Jezdzisz zajebiscie przepisowo. Zero podniety, szpanu, ciskania w deche. Pełna kultura. Zeby tak wszyscy prawka nie mieli.
punkers
Kontakt:

pracownik mojego starszego tez bez prawka jeździ i dziś na egzamin czy coś takiego pojechał samochodem he he
bzp
Kontakt:

No tak :-) To na porzadku dziennym jest. Ja mam dwoch kumpli ktorzy jeszcze bez prawka pomykaja. Ja juz 3 rok ;] Do sklepu, do dentysty, z dziewczyna do kina :D Jestem po kursie ale 2 lata temu mnie ujebali trzy razy na praktycznym, potem wykupilem dodatkowe wskazane 5 godzin i na tym sie skonczylo. Teraz moje papiery leza w urzedzie komunikacji, ale jakos nie moge sie zebrac zeby podjechac. Na egzam tez pojade samochodem. Bo co to za przyjemnosc tluc sie busem a potem tramwajem he? :D
Tribor
Kontakt:

Post autor: Tribor »

trzeba zaczą w tym momecie zeby jak juz ci sie kończy kurs to żebys mial wtedy urodziny
bez......
ODPOWIEDZ