Rodzaje tłumików i ETA ???

JotEm
Kontakt:

Rodzaje tłumików i ETA ???

Post autor: JotEm »

Chcial bym sie dokładnie dowiedzieć na czym polega tłumienie w amortyzatorze. Czym jest otwrata kompiel olejowa i czy rózni sie od otwartych katuszy olejowych ? Czym sa Katusze ? Co to tłumienie hydrauuliczne i Motion control
Oprócz tego jakie sa różnice i do czego stosuje sie poszczególne tłumiki:
1 SSV
2 TPC
3 HSCV
4 SVF
5 SPV

Bardzo ważnym jest wiedzieć dla mnie na czym polega blokada ETA ? Pozwala to ustalic skok czyli jak chce pojechac na street to ustawiam sobie 100mm skoku a jak polatac po lesie 130mm i dziala to z taka samą płynnościa ?
Chodzi o to czy jak ustawie 100mm to nie staje się nagle tak sztywny że prawie nie pracuje ?
Wiem że to sporo pytań ale będę bardzo wdzieczn za odpowiedzi i mysle ze przyda to sie wielu osba na forum.
JotEm
Kontakt:

Post autor: JotEm »

Jak cos to nie mozecie odpowiadać na niektóre z tych pytań :) Dla mnie anjwazniejsza jest to o ETA.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=41&art=121

wszystko jasno i wyraznie...

z doświadczeń różnych bikerów;

NIE SKACZ Z WŁĄCZONYM SYSTEMEM ETA!!! - sypią się!

Ogólnie rzecz biorąc ETA ma za zadanie zablokowac Ci amor np. przy podjazdach, aby nie pompował...
www.feel-free.pl
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

katusze to zapewne cierpi Twoj rower pod Tobą
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

lol
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

SSV najprostszy z systemu tlumikow marcoka. ogolnei zadna rewelacja.

TPC jedne z najwyzszych modeli tlumikow manitou jak chodza nei wiem bo nei jezdzilem

HSCV w 04 i 05 (chyba) najwyzszy stopien zaawansowania w tlumikach marzocchi. byly np w monsterach i 888rc, nie wiem jak chodzi bo nei ejzdzilem.

SVF tu ci sie cos pomylilo bo czegos takeigo nei ma. moze chodzilo ci o SSVF? ulepszone SSV dzieki plywajacemu tlokowi ktory przy szybkich udezeniach nie pozwala na "latwe" dobicie amorka. mam juniorka z SSVF i chodzi CYCUŚ :D

SPV w maniotu, chodzui o to zzeby nie bujalo przy podjezdzaniu. jak chodza amork iz tym czyms to nei wime ale dobrze ustawiony damper z tym tlumienie wogole nie buja przy podjazdach.

(w niektorych rzeczach moge sie mylic)
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

sasquatchdo 2005 HSCV było 'najbardziej zaawansowane' - potem przyszły systemy RC2X blablabla... ale jak dla mnie HSCV mimo, że ma paroletnią konstrukcje bije na głowe inne systemy z innych 'ogólnodtostępnych' firm - pisze 'ogólnodostępnych' bo licze sie z tym, ze np. Max wyskoczy dla porównania z amorkami Avy bądź Stratos'a, które nie są już tak łatwo dostepne, a wg. opini mają lepszą prace od innych amorków:-)
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ