Jak odręcić suprt? wasze sposoby?
Jak odręcić suprt? wasze sposoby?
wlasnie mam taki problem mam alu ramke klucz odpowiedni do suporty i na zaden sposób nie chce sie odkrecic a musze to zrobic bo obecny jest do wymiany zlapel mega luzy.moze z macie jakies wypróbowane sposoby jak poradzic sobei z tym problem?
Ja mój totalnie zapieczony i zasyfiony suporcik na kwadrat wydobyłem tak:
- po 2 stronach nakładki na klucz- hmm nie było ich :D
- wiozłem z 1 strony tak długo kręciłem kluczem aż całe te gówniane Alu się zjechało i później wydłubałem resztki tak że można było wybić suport z ramy.
-zapieczone miski – bierzesz brzeszczot i tak długo piłujesz w 3-4 miejscach az zobaczysz gwint, później wydłubujesz poprawiasz gwint, smarujesz i zakładasz nowy.
Jak będziesz wybijać suport pamiętaj ze musisz podłożyć jakiś drewniany klocek jak najbliżej suportu żeby nie pokrzywić ramy albo nie złamać bo czasem są potrzebne naprawdę pożarne szlagi :D
- wiozłem z 1 strony tak długo kręciłem kluczem aż całe te gówniane Alu się zjechało i później wydłubałem resztki tak że można było wybić suport z ramy.
-zapieczone miski – bierzesz brzeszczot i tak długo piłujesz w 3-4 miejscach az zobaczysz gwint, później wydłubujesz poprawiasz gwint, smarujesz i zakładasz nowy.
Jak będziesz wybijać suport pamiętaj ze musisz podłożyć jakiś drewniany klocek jak najbliżej suportu żeby nie pokrzywić ramy albo nie złamać bo czasem są potrzebne naprawdę pożarne szlagi :D
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
-
- Kontakt:
Hahaha, stary, zabiłeś mnie tym postem... Masakra...kyrys pisze:Ja mój totalnie zapieczony i zasyfiony suporcik na kwadrat wydobyłem tak:
Chciałbym to zobaczyć, jak kupujesz nową rame z zapieczonym supportem i zabierasz się do niego z brzeszczotem. To może gumówką od razu, będzie szybciej...
mundy Weż WD-40 czy coś w tym stylu i psiknij w szczelinę między miską i ramą. Poczekaj trochę i psiknij jeszcze raz. Dobierz śrubę taką jak do przykręcania korby, ale dłuższą i jak trzeba, to jakąś dużą podkładkę. Przyłóż klucz i wkręć tą śrubę w oś bupportu, tak żeby trzymał się pewnie i wtedy weź się za kręcenie.
Jesli masz już jakiś dobry oczkowy klucz, to możesz popukać w niego młotkiem zgodnie z kierunkiem odkręcania. Tylko nie wal barbórą na chama, tylko powiedzmy takim 300 - 500g. U mnie kiedyś pomogło, od wibracji gwint puścił.
Zacznij od lewej miski, powinna się dać łatwiej wykręcić.
Powodzenia :)
[S]: kierownica Easton Lo-Rise 635mm na 31,8
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
[K]: D321ew D521 na 36 otw.
GG: 810 574
a ja jestem juz zabezpieczony na takie wypadki, juz dla mnie, ale jak inny rower do serwisu.
rura fi80 1,5m dluga. wd40, cx80, rostloeser czy co tam chcesz psikasz w szczeline jak mowi MadDaBomBer, wkladasz klucz, na niego oczkowy 32(ja tak mam) wkladasz rure na korpus oczkowego, druga osoba trzyma klucz i oczkowy a ty opuszczasz rure. support odkrecony.
jak wkrecasz nowy support posmaruj gwinty smarem ;]
rura fi80 1,5m dluga. wd40, cx80, rostloeser czy co tam chcesz psikasz w szczeline jak mowi MadDaBomBer, wkladasz klucz, na niego oczkowy 32(ja tak mam) wkladasz rure na korpus oczkowego, druga osoba trzyma klucz i oczkowy a ty opuszczasz rure. support odkrecony.
jak wkrecasz nowy support posmaruj gwinty smarem ;]
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
^ Allegro - Zapraszam ^