problem z zalaniem hebla !!!!
problem z zalaniem hebla !!!!
elo. dzisiaj zabralem sie za odpowietrznie mojego hfx-9 ( korzystajac z instrukcji na hcfr ) , ze spuszcaniem starego oleju poszlo mi doscy szybko, pozniej chcialem wlac nowy olej i wlalem dota do malej buteleczki, nalozylem na nia wezyk a drugi koniec na zawor na zacisku. i chcialem scisnac butelke zeby tloczyc olej. a tu dupa: wogole nie moge nacisnac tej butelki zeby tloczyc olej. is kutek jest taki ze nie moge go zalac. a wieci co moge robic zle??
no widzisz ja tez miałem problem. Mam ten sam hamulec. Jest zapowietrzony ale tylko troche. Jezeli klamke mam ustwiona pionowo to dziala bo plyn sie przelewa do tloczka i smiga, a jak ustawie klamke tak jak ma (poziomo) to hamulec nie hamuje. Płyn chyba zapałnia małą cześć zbiornika. Wydaje mi sie ze rtzeba najpierw to poluzowac kluczykiem. Dołanczam się do pytania.
każda pogoda jest dobra na rower ...
-
- Kontakt:
tomeks Boże człowieku Tobie cały czas coś się psuje, coś chcesz robić, przerabiać a jak widać kompletnie się na tym nie znasz.
Tematów o zalanych klockach, tarczach i odpowietrzaniu było tyle że mógłbyś sobie poszukać..(ale nie zablokuje tematu bo podobno słabo z wyszukiwarką)
Może dawaj sprzęt do serwisu.. Chyba taniej wyjdziesz płacąc za usługe niż za nowe klocki, a jak poprosisz pokażą Ci na pewno jak się odpowietrza prawidłowo hamulec..
Tematów o zalanych klockach, tarczach i odpowietrzaniu było tyle że mógłbyś sobie poszukać..(ale nie zablokuje tematu bo podobno słabo z wyszukiwarką)
Może dawaj sprzęt do serwisu.. Chyba taniej wyjdziesz płacąc za usługe niż za nowe klocki, a jak poprosisz pokażą Ci na pewno jak się odpowietrza prawidłowo hamulec..
taaaaa, tylko ja temat o Twoim Hayesiku widzę conajmniej piąty...;/tomeks pisze:konex kurde zlapalem luzy na pedalach lub bebenek mi sie popsul to znaczy ze caly czas cos psuje?
a co do hamulcow to pierwszy raz mam hydrauliki wiec nie znam sie na tym dobrze. wole sam naprawiac rower niz dawac do serwisu w ktorym znaja sie jeszcze mniej ode mnie!!!
Oddałbyś komuś żeby Ci zrobił raz a dobrze, bo przez internet Ci go nikt nie naprawi..
P.S. Problem w tym że Ty się wogóle nie znasz..
Wiem co moze być problemem...butelka jest SZKLANA ;D
Jeżeli się da, to spróbuj przepuścić powietrze przez układ (nie wiem jak, bo nie miałe tego hampla w życiu, ale ja bym tak robił) i jezeli przelatuje przez cały, tzn że nikt nie wie co mozę być problemem. Jezeli nie przelatuje, to problemem coś napewno jest, tylko co...
Jeżeli się da, to spróbuj przepuścić powietrze przez układ (nie wiem jak, bo nie miałe tego hampla w życiu, ale ja bym tak robił) i jezeli przelatuje przez cały, tzn że nikt nie wie co mozę być problemem. Jezeli nie przelatuje, to problemem coś napewno jest, tylko co...
http://dhcyc.pinkbike.com
a wiecie moze gdzie mozna dostac koncowke pasujuca do tej dziurki w zbiorniczku wyrownawczym? do tej fokladnie http://www.hcfr.pl/images/news/hayes_hf ... mer_15.JPG
Nicky9 nie chodzi mi o to zawleczke!! chodzi mi o taka koncowke ktora jest dodawana do hebli. a jest ona po o to zeby, podloczyc do niej werzyk i jak tloczysz olej od zacisku to on przechodzi przez uklad az do zbiorniczka wyrownawczego i pod koniec widzisz czy masz tam jeszcze jakies bable powietrza.
a taka uszczelke ze zbiorniczka wyrownawczego mozna gdzies dostac? bo ta co mam teraz to juz nie trzyma tego wieczka
a taka uszczelke ze zbiorniczka wyrownawczego mozna gdzies dostac? bo ta co mam teraz to juz nie trzyma tego wieczka
Chyba nie widziałem dop na pytanie więc zrób tak
zamiast buleleczki kup strzykawke napełnij ja dotem nałóz wężyk na strzykawke i odpowierdznik w zacisku odkręć troche go i możesz pompować. i podstawowa sprawa to odkręć w klamce śróbke która zamyka zbiotniczek ineczej możesz cisnąć w nieskńczoność. wstrzykując od dołu powietrze pójdzie na góre i tym otworkiem sie wydoostanie. jak zacznie ciec płyn bez bombelków to zakręć odpowietrznik i i wkręc śróbke w klamce i gotowe
Można to robić też od góry ale tak jest łatwiej
zamiast buleleczki kup strzykawke napełnij ja dotem nałóz wężyk na strzykawke i odpowierdznik w zacisku odkręć troche go i możesz pompować. i podstawowa sprawa to odkręć w klamce śróbke która zamyka zbiotniczek ineczej możesz cisnąć w nieskńczoność. wstrzykując od dołu powietrze pójdzie na góre i tym otworkiem sie wydoostanie. jak zacznie ciec płyn bez bombelków to zakręć odpowietrznik i i wkręc śróbke w klamce i gotowe
Można to robić też od góry ale tak jest łatwiej
tomeks > ja rowniez polecilbym Ci udanie sie do serwisu, chociazby po porade i zaprezentowanie przez doswiadczona osobe na zywo jak sie zalewa hydrauliki. ta wiedza na pewno Ci sie przyda. z Twojego opisu dzialania wnioskuje, ze nie masz pojecia o budowie ukladu hamulcowego (twoja proba wtloczenia oleju w zamkniety uklad), ani nie zachowales podstawowych zasad bhp :-), stad te zalane klocki. powaznie, ale sam w najlepszym wypadku nic nie zdzialasz. i nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak na Twoja osobe tylko kolezenka porade.
sck zalane klocki nie byly efektem zalewania hebla! faktycznie masz racje, na hydraulikach nie znam sie za dobrze bo mam je dopiero pierwszy raz, ale pozniej juz udalo mi sie wtloczyc olej do hebla, tylko nie mam odpowiedniej koncowki pasujacej do dziurki w zbiorniczku wyrownawczym i cala robota idzie na marne bo dostaje sie tam powietrze :[. jak bym mial gdzies niedaleko dobry serwis, to owszem udalbym sie tam. ale w moim miescie ani okolicach takiego serwisu nie ma!!
apropo: nie wiecie gdzie moge dostac taka koncowke do zbiorniczka wyrownawczego????? albo czym ja moge zastapic? koles z hcfr mowil ze jak tego nie mam to raczej nici z moich staran;[
apropo: nie wiecie gdzie moge dostac taka koncowke do zbiorniczka wyrownawczego????? albo czym ja moge zastapic? koles z hcfr mowil ze jak tego nie mam to raczej nici z moich staran;[