ONEpointFIVE standard...

ablee
Kontakt:

ONEpointFIVE standard...

Post autor: ablee »

Ostatnio sięgnąłem do prasy rowerowej z przed około 4 lat, a mianowicie do nastepującego artykułu:

http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/242/3/

Od napisania jego minęło już sporo czasu i wiele się pozmieniało. Do tej pory są zwolennicy i przeciwnicy tego patentu.

Teraz dodam od siebie "parę" słów na temat onepointfive standard.

Sam posiadam w rowerze 1.5" calową główek i amortyzator wyposażony w tzw. grubą rurę. Samo zakupienie ramy, amortyzatora nie było żadnym problemem. Schody zaczęły się przy zakupie sterów, mostka i kapsla. Pisząc do dystrybutorów w 90% odpowiedz była negatywna, że nie posiadają nic pod ten standard. W mk bike sprzedawca powiedział mi, że jestem pierwszą od ponad roku osobą, która pytała się o jakieś graty na rozmiar 1.5" :D
Na szczęście udało sie wszystko skompletować ;)
Jedynym minusem jest fakt, że te graty nie są tanie ;/
Po czasochłonnym poszukiwaniu nadszedł czas na zamontowanie tego do roweru. Na samym początku nie odczułem żadnej różnicy pomiędzy 1.1\8 a 1.5.
Po pewnym czasie przejechałem sie na rowerze o podobnych parametrach widelca tyle, że na zwykłą zapałkę i szok!!! trochę tak gumowato, w porównaniu do tego co u mnie...
Widelec jest sztywny, rower na dziurach, kamieniach prowadzi się jak po szynach ;)

A jakie jest wasze zdanie na ten temat??
skane
Kontakt:

Post autor: skane »

wg mnie to swietna sprawa pod kazdym wzgledem
polacy to polacy i praktycznie nie ma polskiej ramy na 1.5... i trzeba kupowac drogie zagraniczne..
a dostepnosc czesci to tylko sprawa checi
http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=skan3
mistrzu222
Kontakt:

Post autor: mistrzu222 »

Hmmm, wg. mnie warto jak ktoś ma jednopółkę z dużym skokiem, bo na dwupółce raczej nie odczujesz dużej różnicy.

Pozdr.
http://www.pinkbike.com/photo/1292338/
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

mistrzu222, nie robią dwupółek z rurą onepointfive... co do tego patentu to bardzo jest genialny tylko że jeszcze nie ma tak dużo części w pl (mostki, stery, kapsle, gwiazdki)które by pasował... sam też posiadam od niedawna rame z główką 1,5" tylko że jeszcze jest pike :/ mam zamiar wykorzystać to że mam taką główkę i planuje jakiegoś sherman'a 170mm albo lyrik'a bo nawet zrobili model z rurą 1,5" :D
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

dzikus robi na 1.5" - ale jeszcze chyba nic nie wypuscil na rynek
http://bodzio.pinkbike.com/
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Na ten standart teraz można zajebiscie tanio wyrwać shermana za śmieszna kasę....
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
yoonior
Kontakt:

Post autor: yoonior »

Szczerze?
W Polsce, w naszej rzeczywistości sklepowej 1.5 cala to kompletne nieporozumienie.

Wybór części jest znikomy (stery, mostki, itp), na dodatek większość z tych rzeczy jest dużo droższa, nie ma w Polsce tanich komponentów, do tego zwykle wszystkie stery czy mostki na 1.5 są dużo cięższe (całkowitym kuriozum są stery VP redukujące 1.5" na 1 1/8 ważące 410g!!!).

Jedyne widelce na 1.5" to albo stare Shermany albo nowe Travisy i koszmarnie drogie Totemy, oczywiście można kupić stery redukcyjne i wsadzić normalny widelec, ale przecież nie o to chodzi.....

Do tego dochodzi mało powszechny fakt, że nie ma chyba w Polsce serwisu posiadającego odpowiednie profesjonalne narzędzia do nabijania i zdejmowania sterów z główki 1.5 (a przynajmniej w Krakowie).

(sam mam rame z główką 1.5" i widelec na 1 1/8 i znam z autopsji wszelkie z tym problemy)
Junior/G3R
www.g3riders.com
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

ja dosc powaznie myslalem o przejsciu na 1,5 jak bede skladal fulla, ale wlasnie nie mam pojecia jak chodzi np taki iron horse czy cos w tym stylu i jak to sie bedzie trzymac jak ktos ma cos takiego niech napisze. I czy np lepiej kupic big hita z jednopolka 150, czy wlasnie takiego iron horse (jak macie jakies inne propozycje do 400$ [chodzi o e-bay] to tez rozwaze) z jednopolka 170 mm .
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

patent jest fajny, bo żeby 1 1/8 byla tak samio wytrzymałą musiała by mieć znacznie grubsze ścianki.
Choć właśnie - nie wystarczyło by jeszcze trochę pogrubić ścianki w niektórych modelach? kwestia jakich 200-300g
No i fajnie by było gdyby stery nie były tak kosmicznie drogie, mimo że znacznie lepsze na 1 1/8 są dostępne znacznie taniej.
specjalized
Kontakt:

Post autor: specjalized »

hehehe... najlepszy jest ostatni komentarz na stronie tego artukułu... koles mówi że to jest bez sensu taksamo jak wielowpust w suportach HAHAHAHAHA
www.sap.end.pl - "JEAN FRANCOIS GOTUJE BURRITO"
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

Tez mam one poin five i jestem z niego zadowolony. Co do części to faktycznie wybór jest nieduży ale jak sie dobrze poszuka to można znaleźć to co jest potrzebne. Ja np kupiłem w mkbiku mostek za 99(da bomb) zł chyba, stery (vp na maszynach)w rowerowym za 200 i co najciekawsze nowego shermana breakouta za 950 zł :) bo człowiek był tak zdesperowany,że niky nie chce tego kupic, że oddał za pół ceny :). Nie wspomne już o tym, że rame tez kupiłem okazyjnie a więc ja na onepointfive nazekac nie mogę. Jedyną przeszkodą dla mne jak do tej pory było to, że długo zajęło mi znalezienie mostka...

Podsumowując - gorąco polecam 1.5 jeśli wiecie gdzie kupicie mostek i stery:)

PS. Był taki moment w trakcie moich poszukiwań mostka,że miałem juz kupić rf diabolusa za 450zł...:)
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

yoonior przyjedz do cult-sportu w Rzeszowie. oni specjalnie dla mnie zrobili klucz do zbijania sterów :)
yoonior
Kontakt:

Post autor: yoonior »

ablee pisze:yoonior przyjedz do cult-sportu w Rzeszowie. oni specjalnie dla mnie zrobili klucz do zbijania sterów :)
Dzięki!
Jak będę zmieniał te kretyńskie stery VP o wadze 410g na jakieś "normalne" FSA lub Cane Creek (250g) to się zgłoszę :)
Junior/G3R
www.g3riders.com
bronek1301
Kontakt:

Post autor: bronek1301 »

wojtek1111 co Ty gadasz że nie ma amorków dwupułkowych z rurami sterowymi 1.5 cala ? a np. Dorado dh jest ...
[S] zbroja Utika gg: 6341288
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

nie wiem czy wy tacy nie zorientowani jestescie czy skleroza ale przeciez duncon ma w opcji coockera na 1,5"

moja zdanie na ten temat jest proste - patent bardzo przydatny i z jego pomoca rower staje sie pancerniejszy.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
Gawin
Kontakt:

Post autor: Gawin »

Powiem tak rama z glowka 1,5 napewno w niczym nie przeszkadza kazdy kto by chcial zalozyc sobie stery 11/8 zrobi to bez problemu napewno jest to super ulatwienia i o wiele wiecej mozliwosci niz w tych ze "zwykla" glowka!!
www.gdfr.pl
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

yoonior pisze:Do tego dochodzi mało powszechny fakt, że nie ma chyba w Polsce serwisu posiadającego odpowiednie profesjonalne narzędzia do nabijania i zdejmowania sterów z główki 1.5 (a przynajmniej w Krakowie).

Widzisz jakiś ty niedoinformowany. W mud-serwisie mamy wcisk do sterów 1.5, nawet dziś takowe nabijałem :) A wybijak zrobie specjalnie dla Ciebie :)
ODPOWIEDZ