Żałoba narodowa

Xxsin
moderator
Kontakt:

Żałoba narodowa

Post autor: Xxsin »

Witam!
Temat zakładam z czystej ciekawości, ponieważ chciałbym poznać wasze zdanie na temat ogłoszonej przez naszego prezydenta żałoby narodowej, a w szczególności przekazaniu rodzinom ofiar po 100 tys. zł w ramach rekompensaty.

Swoją opinię przekażę wkrótce.
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

współczucie dla rodzin ofiar.... ale czy żałoba narodowa coś da ? Gdybym ja znalazł się na miejscu ludzi którzy utracili bliskich to było by mi wszystko jedno czy coś takiego wprowadzono czy nie... "usmutnianie" państwa na siłę też chyba nic nie znaczy prawda?
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
Mol
Kontakt:

Post autor: Mol »

Co do zaloby narodowej to przewaznie wszedzie gdzie zginie duzo ludzi masowo oglaszana jest zaloba.
24 osoby moze nie jest to tak bardzo duzo istot pewnie tyle samo osob ginie co tydzien na polskich drogach wiec zaloba musiala by byc przez caly rok.

Jak na nieszczesie duza czesc zabitych i rannych jest z mojego osiedla.
dj2
Kontakt:

Post autor: dj2 »

Jak dla mnie to zwykla propaganda ludzi,politykow,Dziennie na polskich drogach umiera srednio kolo 50 osob 1000 w szpitalu i jakos nikt afery nie robi z tego.Moim zdaniem kazdy powienien miec wybor tego czy sie bawi,czy pije piwo lub chodzi do kosciola sie modlic.Wierze w reinkarnacje i mam w to wyjeb.Nawet jesli nie istnieje to chce ,aby ludzie sie dobrze bawili na moim pogrzebie,a nie smucili.Kiedys i tak sie wszyscy spotkamy.
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

W sumie moim zdaniem ta żałoba narodowa nie wiem czy jest taka potrzebna. W sumie z jednej strony to dobrze bo oddajemy w jakiś sposób współczucie i cześć rodzinom zmarłych. Wydaje mi się że żałoba narodowa i tak nic tu nie zmieni ani w żaden sposób nie pocieszy rodzin zabitych. A co pieniędzy cóż prezydent chce wpłynąć na plus w stosunku do ludzi i chce być hojny dla wszystkich ale on tego nadaremnie nie robi. Przez takie dobroczynne dary zyskuje zaufanie Polaków.
Najgorsze jest to że Ci ludzi jechali w święte miejsce i taki pech ich spotkał. [*]
gazela_bike
Kontakt:

Post autor: gazela_bike »

dj2 dokładnie! coz co sie stało to sie nie odstanie... zgineli i juz. nawet załoba przez całe zycie nie przywroci im pierwtnego zdrowia lub zycia.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=356807489
froger34
Kontakt:

Wierze w reinkarnacje i mam w to wyjeb.Nawet jesli nie istnieje to chce ,aby ludzie sie dobrze bawili na moim pogrzebie,a nie smucili.Kiedys i tak sie wszyscy spotkamy.
Nie wiem czy nie jesteśmy za młodzi by o tym już mówić... Może na starość zmienisz zdanie...
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

Mamy zalobe narodowa ? Dopiero z tego forum sie dowiedzialem. O wypadku dowiedzialem sie jak wracalem z myslenic z radia w aucie. O tej pomocy w postaci 100 000zl tez pierwsze slysze, ale zdanie do takich masowych wypadkow mam wyrobione od lat - co sie stalo to sie nie odstanie, a co boli trzeba zapomniec i cieszyc sie dobrymi wspomnieniami, chwilami ktore przezylismy z tymi ludzmi.

Żałoba narodowa, no ok, rozumiem, ale widze w tym tylko chec przypodobania sie spoloczenstwu, to samo z tymi 100tys zlotych, bo w czym kasa pomoze kiedy odszedl od nas bliski czlowiek, tyle zeby wystarczylo na pogrzeb i stype, ale 100tys ?
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
AdamekZ
Kontakt:

Post autor: AdamekZ »

Najlepszy trik: Dziobak ;) |..|
It's time for rock'n'roll bith
Plujemy I Spadamy
froger34
Kontakt:

ThoRx pisze: Mamy zalobe narodowa ?
Telewizji nie oglądasz? Na logach głównych kanałów wstążka czarna jest.. albo czarne loga...
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Heh tragedia napewno straszna, ale żałobe powinniśmy miec codziennie bo kilka razy osób tyle ginie każdego dnia...zapomogi? hmmmmm, najpierw słyszałem o 10tys na głowe, teraz 100...hohooooo Niby reakcja rządu normalna, ale doszukiwałbym się tu gry politycznej, tracą na innych sprawach, a bo wiadomo że ta będzie bardzo głośna od początku robią ile się da ku ogromnemu zadowoleniu Polaków i ku pocieszeniu rodzin które tyle straciły, ale sorry czy nie byli tam w większości starsi ludzie? A co z wypadkami kiedy ginie cała rodzina a zostaje małe dziecko, albo w drugą strone, giną dzici a zostają rodzice w rozpaczy? no ale w sumie były tam jakies dzici też... ehhh może przesadzam ale jakbym miał się czegos dopatrywać to wałsnie tak to widze, ale ludziom tym napewno trzeba pomóc, ciekawe jak z ubezpieczneim, leczenie za granicą wyniesie ichpewnie tyle że by sie ez tej pomocy nie wypłacili a do Polski jeszcze transport i tutaj opieka też...

Mnie bardzije interesuje ten wypadek od strony technicznej, co było nie tak, jak hample poszły to jakim cudem slady hamowania są, przeciez nagle by nie zaczęły działac....chyba ze to juz wyjasnili, nie jestem zbyt na bierząco :>
http://dhcyc.pinkbike.com
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

http://osiecki.salon24.pl/24779,index.html

ciekawy artykuł na temat katastrofy, żałoby.
Ogólnie to jedna wielka szopka i dochód dla mediów.

KłamsTVo
froger34
Kontakt:

dhcycDokładnie widziałem na fotach ślady hamowania a podobno hamulce nie działały jak to możliwe? Po drugie to świadek zdarzenia motocyklista który jechał za autobusem twierdzi że z hamulców sypały się iskry więc jednak coś tam było nie tak... Znowu inni zrzucają winę na zbyt młodego kierowce który był niedoświadczony w swojej jeździe i jego obwiniają. Z tego mi wiadomo ma podobno 22lata.
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

wg mnie taka kasa to przesada, ale pomyslcie - to jedno miejsce i tam ginie tyle ludzi, krąży prasa z calego swiata i jak on ma sie zachowac? musial cos zrobic zeby nie stracic twarzy w obliczu świata...
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

dhcyc
Co do przyczyn wypadku to jest jasne. Hamulce się po prostu przegrzały (ślady mogły też powstać od ostrego skręcania), a sama droga jest zamknięta dla autobusów i tirów.

Widzę, że moje zdanie jest podobne jak i wasze. Wielka propaganda i bzdura.
Wychodzi na to, że są ludzie lepsi i gorsi. Ci, którzy giną w drodze do sanktuarium dostają pieniądze od rządu i ogłaszana jest żałoba narodowa, a ludzi ginący w wypadkach na terenie kraju, tak jak ktoś wspomniał nie naraz, nie w tym samym miejscu, o tym samym czasie są gorsi.
Warto też zauważyć, że wiele wypadków na polskich drogach spowodowanych jest kiepskim stanem nawierzchni, a utrzymanie dróg w należytym porządku też należy do zadań rządu.
Strasznie mnie też śmieszyła/załamywała postawa niektórych ludzi z rządu odnosnie decyzji o nie przenoszeniu na inny termin Rolling Stones.

Ja o samej żałobie dowiedziałem się jak tylko wjechałem samochodem do Polski. We wszystkich radiach o tym trąbili. Wielka sensacja.
Niektóre poczynania naszego rządu wołają o pomstę do nieba...
Cinek
Kontakt:

Post autor: Cinek »

mozartt dużooo prawdy w tym artykule;/ No niestety tak już u nas jest, że nasi wspaniali bliźniacy chcą dobrze wypaść. A tutaj damy pieniążki z powodu śmierci bliskich a tu minister edukacji chce sfinansować mundurki a tu co innego. Więc skoro jesteśmy takim bogatym państwem to czemu do kur** lekarze muszą strajkować bo nie ma kasy na podwyżki?
no risk no fun
http://tiny.pl/5mc4
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

CinekSczerze, to juz pieprze całą polityke. Szkoda nerwów, narzekania, a i tak nie będzie lepiej.
NIech sobie rozdawają kase i tak nie możemy nic z tym zrobić, a wkurzanie się w sumie nie wiadomo na co nie ma sensu.
kip
Kontakt:

Post autor: kip »

zaloba narodowa - OK powinna być, powinno się wspomnieć o tej tragedii.

wypłata rodzinom ofiar po 100 tys. zł z pieniędzy podatników - złodziejstwo

W wypadkach samochodowych codziennie ginie jakaś osoba ... czy rodziny ofiar dostają jakąs rekompensatę ?

Pomyśleć ile głodnych dzieci można by wyżywić za te pieniądze :/
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

od jakiegos czasu... czyli od ostatnich wyborow zaloba narodowa oglaszana jest przy najmniejszej okazji... Codziennie na drogach ginie wiecej osob i tym sie nikt nie przejmuje...
Zapomogi... Rozumiem jesli umarl ktos kto pracowal na cala rodzine to nalezy im sie pomoc, ale 100patykow za wypadek?? Niech kaczor ze swojej kasy im da... Od tego sa ubezpieczenia itp... Tak samo z tą wichurą w czestochowie.. 15mln zl nagle sie znalazlo dla wszystkich... Wczesniej tez byly kataklizmy i nikt sie nie interesowal... A teraz nagle wszyscy tacy pomocni bo szykuja sie wybory....
ODPOWIEDZ