Problem z hamulcami tarczowymi

Rylver
Kontakt:

Problem z hamulcami tarczowymi

Post autor: Rylver »

Witam, jak w temacie mam problem z hamulcami tarczowymi w moim nowym rowerze Kona scrap 2006, chodzi o to, ze jak jadę to (skrzypi,piszczy)moim zdaniem ociera. Z tylu hamulec był już zamontowany a z przodu montowaliśmy z kolega i wtedy nic nie piszczało(skrzypiało)ale za to hamulce nie hamowały jak należy(przyzwoicie) więc pojechałem do serwisu rowerowego żeby sprawdzić czy wszystko dobrze przykręciłem i przy okazji żeby wyregulowali mi te hamulce no i teraz jest tak, że hamulce działają super tylko skrzypi, z przodu zdaje się bardziej niż z tyłu ale raczej z obu stron obciera i nie wiem czy to ma sie dotrzeć czy trzeba jechać jeszcze raz do serwisu żeby to poluzować(samemu ciężko) co sadzicie?
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Tak to już jest z tarczami, że obcierają :) a co to za hamulce są?
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Rylver
Kontakt:

czyli bedzie mi skrzypiało i nic sie nie da na to poradzić?;( hamulce: Hayes Sole
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Może musza sie dotrzec, albo odsun troche klocki od tarczy jesli masz regulowane polozenie obydwu klockow
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Bombell chyba troche za czesto sie wypowiadasz.... Sole maja jeden klocek nieruchomy i tarcza jest dociskana do niego drugim tloczkiem. wiec ten nieruchomu powinien byc jak najblizej tarczy wiec sila rzeczy musi czasem ocierac. ewentualnie mozesz upewnic sie czy klocki sa rownolegle ustawione wzgledem tarczy
Rylver
Kontakt:

Muras widać, że sie znasz na tym bo jest dokładnie tak jak mówisz, klocki sa równolegle ustawione względem tarczy i są blisko nie ruchomego tłoczka, ale nie ocierają czasem tylko cały czas(nie żeby coś hamowało) ;/ i jak jadę to skrzypi ;/ nie da sie jakoś temu zaradzić?;(
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

moze tarcze masz krzywe .. np w moich mx2 na nowych prosciutkich tarczach jak sie prosto jedzie nic nei dzwoni a jak juz polote troche rower w zakrecie to dzwoni mi to :D w sumie to jest wiele powodów :)
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Jeśli ociera naprawde cały czas (i o ten sam klocek - nieruchomy) to znaczy, że jest on po prostu za blisko. Jeśli jest regulacja pasywnego klocka to odsuń go odrobinę od tarczy a jak nie to musisz przesunąć cały zacisk odrobine.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Latkins
Kontakt:

Post autor: Latkins »

greeman może mieć racje! Mój kumpel miał taki problem w Konie Stinky 2006. Też na początku myślał, że to przez zbyt blisko ustawione klocki, ale później okazało sie w serwisie, że miał pokrzywioną tarcze. Dziwne ze serwis nie potrafi sobie z tym poradzic:/
Life to ride!
SPRZEDAM GIANT'A TERRAGO 2005 W DOBRYM STANIE!!
Badur1986
Kontakt:

Post autor: Badur1986 »

Latkins no a nowa tarcza trochę kosztuje:P ale tak to już jest jak sie zaliczy jakąś glebe...:P
Kto smaruje ten jedzie:D
Latkins
Kontakt:

Post autor: Latkins »

Badur1986 nawet najlepszym się może zdarzyć :P
Life to ride!
SPRZEDAM GIANT'A TERRAGO 2005 W DOBRYM STANIE!!
Rylver
Kontakt:

no tak, ale ja nie zaliczyłem na tym rowerku jeszcze żadnej gleby bo mam go od paru dni, nadal piszczy ;( może jak sie dotrze to przestanie

ps: tarcze nie są skrzywione
Sprzedam Kone Scrap 06r kupioną w 2007, pierwszy właściciel jezdzona rekreacyjnie po lesie, polecam stan bdb(:
Badur1986
Kontakt:

Post autor: Badur1986 »

Rylver ja tez myslałem ze tarcze sa proste dopóki nie pojechałem do serwisu zeby mi to sprawdzili...
Kto smaruje ten jedzie:D
domingo
Kontakt:

Post autor: domingo »

1* odtłuść tarcze i klocki
2*sprawdż czy masz proste tarcze
3*wyprostuj lub wymień tarcze jeśli są skrzywione
4*poluzuj zacisk hamulca, zaciśnij klamke i dokręć zacisk
tyle
ODPOWIEDZ