Suntour XCR 120mm i jakis dziwny odgłos :/
Suntour XCR 120mm i jakis dziwny odgłos :/
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy i mam takie pytanie.
Mam amor Suntour XCR 120mm i gdy go podbijam jak np.chce sie wybic na jakies hopce czy też do manuala to wydaje taki dziwny dzwięk.Nie wiem czy to jest normalne i zastanawiam się czy nie zgłosić tego na gwarancje.
Ciekawi mnie tez czy np.w takim duro 130mm tez tak jest. Ma ktos moze ten amor?
Pzdr
Jestem tutaj nowy i mam takie pytanie.
Mam amor Suntour XCR 120mm i gdy go podbijam jak np.chce sie wybic na jakies hopce czy też do manuala to wydaje taki dziwny dzwięk.Nie wiem czy to jest normalne i zastanawiam się czy nie zgłosić tego na gwarancje.
Ciekawi mnie tez czy np.w takim duro 130mm tez tak jest. Ma ktos moze ten amor?
Pzdr
eLbEr
zero techniki? czy latasz na wielkich dirtach?
mi stuknie raz na 100000 lotow jak np mam zle nogi ulozone:)
a powod t obrak tlumienia ktorego za bardzo nie odczuwam przy moich 75kg bo i tak nie jest w stanie odbic na maxa w gore przy powrocie:)
mi stuknie raz na 100000 lotow jak np mam zle nogi ulozone:)
a powod t obrak tlumienia ktorego za bardzo nie odczuwam przy moich 75kg bo i tak nie jest w stanie odbic na maxa w gore przy powrocie:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Można by sprobować zrobić patent taki jak ludzie robią w Drop Offach i ja też tak robiłem . A mianowicie: wyciągasz spręzynę, bieżesz taśme termokurczliwą obwijasz nią sprezyna. Potem podpalasz delikatnie sprężynę i taśma się kurczy i dokładnie obwija spręzynę. Mi tak stukało w Drop Offie i taki patent pomógł możesz i ty spróbować. Napewno nie zaszkodzi a pomóc moze.eLbEr pisze:a da sie ten odgłos zlikwidować?
Przy tej klasy sprzęcie to normalne zjawisko. W XCR nie ma tłumienia i tłoki ktore poychają spręzyny przy maksymalnym rozprężeniu uderzają koncami o blokade na koncu goleni gornych. Lepsze widelce tak nie maja bo posiadaja sprezyny negatywne, w twoim Suntourze zamiast tego sa pewnie gumowe odbijaki. Jesli miałabys jakas krótką sprezyne mogłbys ja wsadzic jako negatywną, ale pewnie to by Ci zjadło z 2 cm skoku. Kombinuj, ten amorek jest banalny do rozebrania - odkrecasz dolne sróby i gorne korki i juz 

froger34twoj patent nic nieda ;]
eLbErSPrawa wyglada tak ;] popytaj kolegow czy nie maja elastomerow z rst'ka . jezeli zalatwisz to przekroj go na 2 kawalki po 1cm ;]
rozpierasz amorka ,odkrecasz regulacje na gornych lagach ,wyciagasz sprezyny itp ,odkrecasz dol i wyciagasz po paleczce z kazdego laga
.zdejmujesz z paleczki sprezyne i uszczelke taka gumowa .na sama gore dajesz ten 1cm kawalek elastomera (na droga paleczke tak samo) ,zakladasz sprezynke i ta gomowa uszczlke i skrecasz amor .i zapomnij o odbijaniu
jestem pewien na 100% ze nie bedzie juz tak latwo odbijac;]
eLbErSPrawa wyglada tak ;] popytaj kolegow czy nie maja elastomerow z rst'ka . jezeli zalatwisz to przekroj go na 2 kawalki po 1cm ;]
rozpierasz amorka ,odkrecasz regulacje na gornych lagach ,wyciagasz sprezyny itp ,odkrecasz dol i wyciagasz po paleczce z kazdego laga
.zdejmujesz z paleczki sprezyne i uszczelke taka gumowa .na sama gore dajesz ten 1cm kawalek elastomera (na droga paleczke tak samo) ,zakladasz sprezynke i ta gomowa uszczlke i skrecasz amor .i zapomnij o odbijaniu

http://www.pinkbike.com/photo/1535220/ prawie jak pod ^_^
-
- moderator
- Kontakt:
Macie i sie cieszcie :P jak zlikwidowac stukanie w xcerze, moze smieszne ale dobre :P
wystarczy zwykła opona z klocków lego która na rysunku jest czerwona.
Działanie jest proste, gdy ciagniesz do góry opona zostaje zgnieciona :D a po lewej stronie co sie dzieje gdy nie ma opony, wali metal o metal i to jest to jebniecie własnie :D
co jakis czas trzeba zmienic opony i jest wypas :P ja tak jezdziłem i bylo super
wystarczy zwykła opona z klocków lego która na rysunku jest czerwona.
Działanie jest proste, gdy ciagniesz do góry opona zostaje zgnieciona :D a po lewej stronie co sie dzieje gdy nie ma opony, wali metal o metal i to jest to jebniecie własnie :D
co jakis czas trzeba zmienic opony i jest wypas :P ja tak jezdziłem i bylo super
- Załączniki
-
- Amor.JPG (18.25 KiB) Przejrzano 1878 razy
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- moderator
- Kontakt:
no jakas mala tam jest :P to opone dac pod nią.. ja jezdzilem tak z pol roku opony zmienialem co miecha 

Trek Session Park
-
- moderator
- Kontakt: