wirus ? pomoc :)

EverEloStreet
Kontakt:

wirus ? pomoc :)

Post autor: EverEloStreet »

Siema, pewnego dnia ... ktos z tego forum zagadal do mnie ze nakrecil nowy film itp, mowil zeby go ogladana i wyraozil opinie, wydawalo mi sie to wszytko prwadziwe bo rozmowa byla dosc normlana. Jakos nie zalezalo mu strasznie zebym to sciagnal. Wiec wszedlem w link , potem kliknelem w skrot ktory mi sie sciagnal i komputer .. sie sam wylaczyl. Bylem juz pewien ze zostalem wrobiony w wirusa. Wlaczam go i peirwsza rzecz to ze myszke mam na odwrot - lewy odpowiada za prawy, prway za lewy. Druga rzecza jest wlaczanie sie Capslock'a co 2 minuty .. trzecim felerem to zmienianie kolorow pulpitu i wykladanie CDROMU i wkladanie. Po 4 glos nie dziala i kompter mulli. Jak chce wejsc w moj komputer > Dysk C to pisze ze komputer jest za bardzo ' zajety ' by wykonac ta aplikacje. Tak samo komputera nie moge wylaczyc ( tylko recznie ) bo znika mi pasek na dole z napisaem '' start '' ... Nei cche robic formata ... ale jest jakies inne wyjscie z tego ?
z gory dzieki ...
dm88
Kontakt:

Post autor: dm88 »

Ktos przeslal ci trojana i bawi sie twoim kosztem.Watpie zeby oprogramowanie antywirusowe go znalazlo ale zawsze mozesz sprobowac,ja bym jednak poswiecil te 45 minut na format i mial pewnosc ze wszystko zostalo usuniete.A tak na przyszlosc to nie przyjmuj plikow niewiadomego pochodzenia bo biorac pod uwage twoja rzesze fanow to nie moze oznaczac nic dobrego.Pzdr.
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

EverEloStreet Zainstaluj jakiegoś porządnego antywirusa typu Kaspersky, przeskanuj, jeśli coś znajdzie niech to skasuje, uaktywnij sobie w windowsie zapore systemową na przyszłość i zawsze miej włączonego antywirusa. Jeśli antywirus sobie nie poradzi to posprawdzaj jakie masz otwarte porty komunikacyjne, pozamykaj zbędne (Trojan na jakimś porcie musi się komunikować z jego właścicielem), sprawdź czy nie masz jakiś dziwacznych plików w tym katalogu C:\Windows\System , przeskanuj rejestr jakimś programem do usuwania złośliwego oprogramowania, jest kupa różnych programów do usuwania takiego badziewia i nie musisz od razu robic Format C;
EverEloStreet
Kontakt:

Post autor: EverEloStreet »

w tym sens ze na C/windows nie moge wejsc, a jak z tymi portami ? gdzie wejsc ? < spway koomputerowe to calkiem zielonyy ..
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Pozamykanie portów bedzie równoznaczne z odłączeniem kabla od neta. Szczerze mówiac watpie zeby ktos siedział po drugiej stornie i bawił sie tym trojanem, o ile to trojan. Z tego co napisałes to raczej samodizleny wirus jakis czy co, zainstaluj antywira i zrób update no i przeskanuj całego kompa, pod kątem spyware tez bym przeszukał, nigdy nie wiadomo. Konsola systemu tez nie działa? ctrl+alt+del? Mozesz tam poszukac podejzanych procesów...no i woople mam nadzieje ze na pomysł z antwirusem to sam i tak wpadłes...i zeby miec większą ko0ntrole nad tym co sie dzieje w komputerze to zone alarm jest dobry...
http://dhcyc.pinkbike.com
Ko$hYkarZ
Kontakt:

Post autor: Ko$hYkarZ »

nie poradzisz sobie z tym :) a jak juz nawet niektóre usuniesz to zostanie to juz w pamieci systemu ;P najlepiej formata :)
ODPOWIEDZ