Grimeca system 12 do Enduro.
Grimeca system 12 do Enduro.
Witam
Poczytałem trochę opinii na temat tego hamulca.
Zamierzam założyć go do roweru do enduro z tarczą 200 mm.
Wiem że to może trochę przerost formy ale chcę mieć zapas mocy hamowania. Ważę około 85 więc tym bardziej.
Moje pytanie brzmi :
Czy nie połamie on (ze względu na moc) widelca Suntour Duro ???
Poczytałem trochę opinii na temat tego hamulca.
Zamierzam założyć go do roweru do enduro z tarczą 200 mm.
Wiem że to może trochę przerost formy ale chcę mieć zapas mocy hamowania. Ważę około 85 więc tym bardziej.
Moje pytanie brzmi :
Czy nie połamie on (ze względu na moc) widelca Suntour Duro ???
oczywiscie ze zlamiesz,od samego dokrecania adaptera,aha i nie przysuwaj tego hamulca do duro bo sie powygina chcąc uciec od tej sily...
mialem w duro avid bb5(203mm),potem hfx9(203mm),teraz mam sainta(203mm) i niemam nawet luzów na duro,waze 93-95 kg i GŁÓWNIE hamuje przednim hamulcem,czesto robiac stoppie/endo.
aha ,dodam ze duro ma juz jakies 16 miesiecy,z czego ponad rok uzywany w streecie przez kogos (z allegro mam).
wersja bez pivotów,2006 rocznik.

mialem w duro avid bb5(203mm),potem hfx9(203mm),teraz mam sainta(203mm) i niemam nawet luzów na duro,waze 93-95 kg i GŁÓWNIE hamuje przednim hamulcem,czesto robiac stoppie/endo.
aha ,dodam ze duro ma juz jakies 16 miesiecy,z czego ponad rok uzywany w streecie przez kogos (z allegro mam).
wersja bez pivotów,2006 rocznik.
...
xTasior to Twoje duro jest jakieś zaczarowane :]
ja przy pomocy blaxckboxa na tarczy 203 zrobiłem "ooo takie" luzy w 2 tyg.
potem owszem się nie powiększały i dało się jeździć, ale widać było jak koło sobie pracuje na boki przy hamowaniu
potem korona lekko odjechała i duro poszło na allegro jak najszybciej
a i waże 75kg, żeby nie było że to masą go zakatowałem
czyli: grimeca do enduro- tak, do duro - nie
ja przy pomocy blaxckboxa na tarczy 203 zrobiłem "ooo takie" luzy w 2 tyg.
potem owszem się nie powiększały i dało się jeździć, ale widać było jak koło sobie pracuje na boki przy hamowaniu

a i waże 75kg, żeby nie było że to masą go zakatowałem
czyli: grimeca do enduro- tak, do duro - nie