Sprężyny PIKE 409

kubek-fish
Kontakt:

Sprężyny PIKE 409

Post autor: kubek-fish »

1 Mam pytanie jak można zmienić jeszcze twardosć w PIKE oprócz wymiany sprężyn bo mam problem waże 80kg i mam pika na standardowych sprężynach łatwo mi go dobić wykorzystóje 130 mm skoku leciutko go wginając i nie wiem co zrobić ??
2 Jeśli można zmienić twardość tylko za pomocą wymiany sprężyn to gdzie moge takie dostać i za ile i ile kosztuje taka wymiana ??
3 Jak moge sprawdzić jaki mam rocznik PIKE bo nie jestem pewny ??

Nie mogłem znaleść tematu który odpowiedział by mi konkretnie na te pytania
Więc zakładam ten :D
Dh/Fr WOW !!
mumin
Kontakt:

Post autor: mumin »

rocznik nabity jest od dołu w okolicach rury sterowej w postaci 2 ostatnich cyfr roku, np. 06
mam identyczny problem - pike + moje 80kg ;) pojeździłbym sobie na mniejszym skoku, bo maxymalny jest trochę masakryczny dla osoby jeżdżącej wcześniej tylko na twardym sprzęcie
dm88
Kontakt:

Post autor: dm88 »

PiotrekF
Kontakt:

Post autor: PiotrekF »

proponowalbym dotoczyc tuleje pod sprezyny tak by je sciskaly czyli rownoczesnie utwardzaly czyz nie mam racji?? :P
gg-4986907
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

same tuleje raczej nie pomoga... sprezyna ma raczej liniowa charakterystykę... (?)
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

emhyr mi sie wydaje ze spręzyna ma właśnie dość progresywną charakterystykę szczególnie ta w pikeu (widac to jak sie ją wyjmie skok zwoji nie jest przez całą długość taki sam i to powoduje progresje) tylko ta w pakeu jest po prostu za miekka pod 80kg a co do tych tuleji to nie polecam. Nie masz wyjscia musisz kupic nowa sprezyne
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
kubek-fish
Kontakt:

Post autor: kubek-fish »

Czyli musze koniecznie sprężyny zmieniać niby ten pike taki dobry bo go można ustawić pod siebie a regulacji twardości nawet nie ma :shock: a sprężyny 160 zł zmiana takich sprężyn i czyszczenie 70 zł + przesyłka to już wogóle :x Hańba dla ROCK SHOCKA :evil: :evil:
Dh/Fr WOW !!
mumin
Kontakt:

Post autor: mumin »

Też nie jestem do końca zadowolony z zakupu, ale może skuszę się na wymianę sprężyn na nowy sezon. Btw. jeśli mogę zapytać w tym temacie: to czy jeśli mam pike 05, kupiony w sklepie w 06, bardzo mało używany, wizualnie idealny, to czy konieczna jest wymiana oleju na nowy sezon - mówiąc inaczej: wymieniać trzeba co pewien czas użytkowania, czy po prostu olej się starzeje nawet nieużywany?
ODPOWIEDZ