jak sie uchronić?

jajokso
Kontakt:

jak sie uchronić?

Post autor: jajokso »

nie wiedziałem gdzie ten temat dac więc dałem tutaj...
Mam pytanie związane z kupowaniem części np. ja jestem z Sosnowca a sprzedający jest z torunia umowilem sie że ja prześle najpierw koszt przesyłki potem podbije do mnie jakiś ziomek z paczką i ja mu płace za pobraniem ale nie wiem jak sie uchronić przed oszustwem że np. otwieram pudło a tu zamiast travisa cegła lub coś innego, albo travis tyle że popękany i cieknący i ze zdartą anodą (kupuje rocznik 2007 bez anody) i jakąś podrabianą gwarancją ze sklepu w Kambodży... powiedzcie jak sie mam uchronic
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sprawdzaj za co komenty ma koles wystawione, jesli jest dużo pozytywów ale za pierdoły to ryzyko, że kretacz jest duże. Warto też zadawać szczególowe pytania bo ludzie z reguły nie potrafia powiedziec ci w twarz, że zajechany rozpadajacy sie grat to nowe cacuszko prosto z pudełka. Raczej powiedzia, że był "normalnie użytkowany" co może znaczyc bardzo dużo. Ogólnie jak user ma potwierdzone komenty na kosztonwiejszy sprzet to raczej nie okrada ludzi. Może conajwyżej "koloryzować" a to własnie dokładnymi pytaniami obczaisz.

Zawsze możesz kupować na zachodnich sklepach internetowych zamiast na all ;)
jajokso
Kontakt:

ja nie kupuje na allegro tylko tak o ustaliłem z nim szczegoly pytałem sie o wszystko nawet widziałem zdjęcia
wiem tylko tyle że koleś ma na sell amor (tego travisa) rame NS Bitch (nie jestem zainteresowany) umowilem sie że zapłace mu za pobraniem
tanque
Kontakt:

Post autor: tanque »

najlepiej to kupować ze sprawdzonych źródeł,mnóstwo jest oszustów. można niby polegać tez na allegro tam jest regulamin i przepisy z tego co wiem jeśli chodzi o allegro to oni sie tego trzymają a te przepisy są naprawdę respektowane. owszem zdarzały sie oszustwa i to nawet często ale to było dawno ale od momentu nagłośnienia kilku spraw w mediach trochę przystopowali.najlepiej jest towar odbebrac osobiście np w przypadku amortyzatora np za 2tys opłaca sie wydać na bilet parę zeta niż straci te 2 tys i dostać jakieś gówno w paczce .
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

hm......nie wiem w czym problem....bierzesz paczke za pobraniem z możliwoscia otworzenia. Jak koleś ma jakieś "ale" to na 90% jest wał. Ja zawsze biorę w ten sposób droższy sprzęt. Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Nermin
Kontakt:

Post autor: Nermin »

bikerman to samo napisac chciałem:P
inq
Kontakt:

Post autor: inq »

dokładasz 5 zl do przesyłki i mozesz otworzyc paczke przy listonoszu (pocztapolska)

ale i tak takie rzeczy tylko kurierem tam tez mozesz otworzyc przed odbiorem
tanque
Kontakt:

Post autor: tanque »

ja polowe części w rowerze które mam kopiłem przez internet i nigdy sie nie zawiodłem..trzeba czytac komentarze
jajokso
Kontakt:

ooo dzięki wam wszystkim, na tym forum zawsze można polegać :D
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

no dokladnie ja tak kupilem ostatnio amor i gosc nie mial zadnych ale... nawet sam dolozyl do przesylki z mozliwoscia otwarcia...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
jurasek666
Kontakt:

Post autor: jurasek666 »

jajokso jak nie lubisz dirtu to się nie czepiaj
Ścigam się po lesie więc wiem co to hardcore dziwko. !
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

no i po h** robisz offtop? (wiem, wiem ja, teraz też robie, ale zaraz ktos napisze: "a ja lubie dirt, fr smierdzi" i zaś bedzie rozpiździel a nie konkretna dyskusja)

i jak chcesz mi odpowiedzieć na to co teraz napisałem, to pisz na priv, nie zasmiecajmy tematów
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
freak666
Kontakt:

Post autor: freak666 »

nie czytałem wszystkich odp. wiec nie wiem czy sie nie powtorze.Mozesz za 5zł na poczcie wykupić usługe sprawdzanie przy odbiorze otwierasz pake a dopiero potem płacisz :mrgreen:
Nie dajcie się grawitacji :P
SpokoRider
Kontakt:

Post autor: SpokoRider »

Ride a Bike
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

SpokoRider spoko tyle, że jak ktoś kupi np. ww. travisa to troche ciężko, żeby traviś był wart te do 500zl
SpokoRider
Kontakt:

Post autor: SpokoRider »

Spaced Tylko , jak sie kupuje travisa, to albo bierze się paczkę za pobraniem + możliwość otwarcia (ale chyba konieczne jest żeby wysyłający to zaznaczył przy wysyłaniu, bo samemu nawet jak dopłacimy to nie otworzy nam listonosz/pani na poczcie )

A do rzeczy tańszych, to co dałem link nie wiem jak sie ma, ALE wiem że jak allegro wyplaci te kase, to napewno tego oszusta znajdzie, i ściągnie z niegą tą kase...
Ride a Bike
ODPOWIEDZ