Jak zamontowac hamulec tarczowy avid bb5 185mm tarcza
Jak zamontowac hamulec tarczowy avid bb5 185mm tarcza
WItam. Kyupilem ostatnio hamulec tarczowy(temat) i nie chche traci czasu na oddawanie go do jakies serwisu i starre kasy. Pozatym chche sie tez nauczyc jak go zalozyc a to moj peirwszy arz ze tak powiem i nie mam doswidczenia. Mam go na 6 srub i na paiste novatec. Pomocy. Z gory dzikei i pozdrawiam
i czy ten hamulec moe dzialac z klamka deore lx??
barnow6 pisze:WItam. Kyupilem ostatnio hamulec tarczowy(temat) i nie chche traci czasu na oddawanie go do jakies serwisu i starre kasy. Pozatym chche sie tez nauczyc jak go zalozyc a to moj peirwszy arz ze tak powiem i nie mam doswidczenia. Mam go na 6 srub i na paiste novatec. Pomocy. Z gory dzikei i pozdrawiam
Moim zdanie kazdy głupi którego stać na avid powinien potrafić zamontować taki hamulec przykręcasz tarcze śrubkami do piasty, a potem adapter tymi większymi śrubami do ramy , jak coś ci nie wyjdzie to idz do tego serwisu i nie rób wiochy. Bo każdy powinien potrafić zamontowac np. jak nie wiesz to pomyśleć troche i już jest 

Rzeczywiście, temat dziwny. Podstawowe umiejętności. W sumie, to Cię rozumiem, BlendaMed. Ale pomyśl o jednym - czy Ty od zawsze umiałeś montować hamulce?? Też się kiedyś uczyłeś... Co innego, że powinno to być w dziale "dla początkujących"
No, ale....
Ale do rzeczy. Nie wiem, jak dokładnie jest z bb5 (ja mam bb7), ale mój hampel montowałem tak:
Adapter do ramy.
Poluzuj śrubki CPS (to te trzymające zacisk na adapterze) - tylko nie za bardzo
W bb7 dociskając zacisk do ramy, należy zacisnąć klocki na tarczy aby się nie ruszały. W bb5 pewnie podobnie, chociaż nie wiem dokładnie.
Zaciskasz śrubkie CPS, luzujesz klocki.
Gotowe!
A, jeszcze pod koniec musisz linkę zaczepić
Co do montażu tarczy - Wkręcasz 6 śrub przechodzących przez tarczę w otwory piasty. Dosyć mocno, ale nie przesadź! W instrukcji powinieneś mieć max siłę. Po paru przejażdżkach warto docisnąć śruby
Jak coś, to śmiało pytaj!

Ale do rzeczy. Nie wiem, jak dokładnie jest z bb5 (ja mam bb7), ale mój hampel montowałem tak:
Adapter do ramy.
Poluzuj śrubki CPS (to te trzymające zacisk na adapterze) - tylko nie za bardzo
W bb7 dociskając zacisk do ramy, należy zacisnąć klocki na tarczy aby się nie ruszały. W bb5 pewnie podobnie, chociaż nie wiem dokładnie.
Zaciskasz śrubkie CPS, luzujesz klocki.
Gotowe!
A, jeszcze pod koniec musisz linkę zaczepić

Co do montażu tarczy - Wkręcasz 6 śrub przechodzących przez tarczę w otwory piasty. Dosyć mocno, ale nie przesadź! W instrukcji powinieneś mieć max siłę. Po paru przejażdżkach warto docisnąć śruby

Jak coś, to śmiało pytaj!
http://brooce.pinkbike.com