Jak zamontowac hamulec tarczowy avid bb5 185mm tarcza

barnow6
Kontakt:

Jak zamontowac hamulec tarczowy avid bb5 185mm tarcza

Post autor: barnow6 »

WItam. Kyupilem ostatnio hamulec tarczowy(temat) i nie chche traci czasu na oddawanie go do jakies serwisu i starre kasy. Pozatym chche sie tez nauczyc jak go zalozyc a to moj peirwszy arz ze tak powiem i nie mam doswidczenia. Mam go na 6 srub i na paiste novatec. Pomocy. Z gory dzikei i pozdrawiam
barnow6
Kontakt:

Post autor: barnow6 »

i czy ten hamulec moe dzialac z klamka deore lx??
barnow6 pisze:WItam. Kyupilem ostatnio hamulec tarczowy(temat) i nie chche traci czasu na oddawanie go do jakies serwisu i starre kasy. Pozatym chche sie tez nauczyc jak go zalozyc a to moj peirwszy arz ze tak powiem i nie mam doswidczenia. Mam go na 6 srub i na paiste novatec. Pomocy. Z gory dzikei i pozdrawiam
BlendaMed
Kontakt:

Post autor: BlendaMed »

Moim zdanie kazdy głupi którego stać na avid powinien potrafić zamontować taki hamulec przykręcasz tarcze śrubkami do piasty, a potem adapter tymi większymi śrubami do ramy , jak coś ci nie wyjdzie to idz do tego serwisu i nie rób wiochy. Bo każdy powinien potrafić zamontowac np. jak nie wiesz to pomyśleć troche i już jest :D
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Tak jak kolega wyzej, i na srubki mozesz dac locktite jak masz zeby zapobiec samoczynnemu wykrecaniu sie srub podczas hamowania. Daj odpowiednio dluga linke i pancerz a mechaniki moga współpracować z nawet najzwyklejsza klamka. A LX akurat jest bardzo dobra klameczką.
mlody8899
Kontakt:

Post autor: mlody8899 »

locktite bombell co to jest bo moja tarcza sie odkreca od czasu do czasu....
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Rzeczywiście, temat dziwny. Podstawowe umiejętności. W sumie, to Cię rozumiem, BlendaMed. Ale pomyśl o jednym - czy Ty od zawsze umiałeś montować hamulce?? Też się kiedyś uczyłeś... Co innego, że powinno to być w dziale "dla początkujących" :| No, ale....

Ale do rzeczy. Nie wiem, jak dokładnie jest z bb5 (ja mam bb7), ale mój hampel montowałem tak:

Adapter do ramy.

Poluzuj śrubki CPS (to te trzymające zacisk na adapterze) - tylko nie za bardzo

W bb7 dociskając zacisk do ramy, należy zacisnąć klocki na tarczy aby się nie ruszały. W bb5 pewnie podobnie, chociaż nie wiem dokładnie.

Zaciskasz śrubkie CPS, luzujesz klocki.

Gotowe!

A, jeszcze pod koniec musisz linkę zaczepić ;)

Co do montażu tarczy - Wkręcasz 6 śrub przechodzących przez tarczę w otwory piasty. Dosyć mocno, ale nie przesadź! W instrukcji powinieneś mieć max siłę. Po paru przejażdżkach warto docisnąć śruby :)

Jak coś, to śmiało pytaj!
http://brooce.pinkbike.com
ODPOWIEDZ