spręzyna tytanowa - pytanie..
-
- Kontakt:
spręzyna tytanowa - pytanie..
Witam mam pytanie czy twardośc spęrzyny tytanowej w jakimś stopniu rózni sie od zwykłej stalowej ?? czy skala twardości jest taka sama i czy praca dampera na takiej spręzynie bedzie inna .Dzięki
-
- Kontakt:
http://www.tftunedshox.com/tech-area/sp ... lator.html tu masz(macie) przydatny kalkulator do obliczania twardości spr. uwzględniając różne systemy zawieszenia,SAG jaki chcemy uzyskać,parametry dampera i oczywiście swoją wagę
a co do tematu to zgadzam sie z przedmówcami

-
- Kontakt:
Ja mam w Mańku tytana i sprawa sie przedstawia tak .Skala twardosci jest taka sama jak w stalówkach czyli jak miałeś 500 stalówke to tytana też zapodajesz 500. Spręzyna tytanowa jest lżejsza o prawie połowę od stalowej . U mnie stałówka ważyła 490 gram tytan 260 gram. Co do pracy - tytanowa lepiej tłumi wibracje wysokiej częstotliwości i z deka ma bardziej linearna charakterystykę ugiecia. Ale ma inny mankament. Po długim okresie użytkowania (u mnie 2 lata ) z deka oklapła. Musiałem ją podkęcic . A tak po za ceną kosmiczną to jak miałbym wybór to zapodał bym tytana.