Jak zabezpieczyć rower przed kradzieżą ??

wieloryb26
Kontakt:

Jak zabezpieczyć rower przed kradzieżą ??

Post autor: wieloryb26 »

Witam, cieplo zaczyna sie robic, czas zaczac smigac rowerkiem gdzie sie da, tylko niestety pozniej trzeba go gdzies postawic i wlasnie, co zrobic, zeby zastac go na swoim mijscu po powrocie ?? Jakie zabezpieczenie radzicie kupic, lepiej lancuch czy u-locka? Oplaca sie kupowac drugie zabezpieczenie na samo przednie kolo (Dm24 + NS Roller + Larsen TT) ??

Z gory dzieki za pomoc :D
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Nigdy nie zostawiam rowerku samego nawet na minute. Jak już to ktoś go pilnuje (kumpel) Tobie też radze nie zostawiać , bo żaden system nie pomoże na upratego złodzieja.
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

ja nigdy za przednie koło nie zapinam bo mam koło na szybkozamykacz. wrócę i zostanie mi aby koło :D ja zawsze zapinam za ramę, kłódką kellysa:
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT ... TA=B&HNT=T
bardzo fajna kłódka, wygląda na mocną i solidnie wykonaną :D

ostatnio poszedłem na bazarek z starociami itp. i jakiś łep sprzedawał rower scott voltage nówka, ładny osprzęt, ale bez przedniego koła.
widać że zaje.... :D

inny kolega pojechał na dyske rowerem i mu rower zaje....li. po tygodniu jego kolega przyjechał sie pochwalić nowym rowerem, ten co mu ukradli patrzy... a tam jego rower :D okazało sie że ktoś go sprzedał na targu :D
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Najlepiej sprzedać rower, a uzyskaną kasę ulokować w banku.. Chociaż to też nie takie pewne..

Na koło przednie to sobie oponę załóż, nie locka.. Gdzieś na PB była fota jak zostawili "jumacy" 2 koła i zapier.. resztę.. Został gościowi 2 koła i 2 locki :mrgreen:
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Zawsze ci zdejma - to tylko kwestia czasu. Mam 2 grube takie linki w luskowanej skorupie. Nie pamietam jak to sie nazywało ale z tego wyczytalem dobre i wygodne. Ktos zna nazwe?

Rower przypiety to zostawiłbym moze przy stojaku na uczelni tylko bo on jest jakies 2m od ochroniaza. A i tak pewnie nialbym watpliwosci.
wieloryb26
Kontakt:

Post autor: wieloryb26 »

Nie no ludzie spokojnie spokojnie, chyba nie myslicie, zebym zostawil rower zapiety tylko za przednie kolo?? Chodzilo mi o to, zeby samego kola mi nikt nie zakosil, przypinam zawsze za tylnie i przez widelki przekladam, co do zostawiania to tak samo jak Spaced najwyzej na uczelni przy ochroniarzu, ewentualnie na klatce na 2-3h jak rodzinke odwiedzam. No to jak poleci ktos jakies dobre zapiecia ??
Spaced
moderator
Kontakt:

Kryptonite jest niezly. Jest jeszcze pare firm ale to juz niech inni napisza bo mi sie nazwy myla.

A co do klatki to ja bym nigdy na klatce bika nie zostawil bo tam zlodzieje lubia sobie na sprzet polowac.
voorek
Kontakt:

Post autor: voorek »

mi z 4 piętra z klatki rower zawinęli ale na szczęście to było padło (przed extremem jeszcze :P ) no ale jak by nie było zwinęli a tylko raz zapomniałem zapiąć :(
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

a moze gps wsadzic w rame? i wyjmowac suport zeby zmienic bateryjke? :>
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Nie zostawiać bez opieki i myśleć. Ja od 1997(od pierwszego górala) nie używam zapinania żyję i funkcjonuję
czerwony
Kontakt:

Post autor: czerwony »

jedyneym rozsądnym rozwiązaniem jest kupno jakiegoś taniego (oczywiście sprawnego) roweru, który będzie służył jedynie do komunikacji po mieście. Można ewentualnie pomazać go sprejem żeby był mniej atrakcyjny dla złodzieja
Spaced
moderator
Kontakt:

czerwony dokladnie. Stara zdezelowana kolarka czy góral na slickach 1.5'' i bedzie ok.
maverick-g
Kontakt:

Post autor: maverick-g »

Jak juz sie zostawia to najlepiej uzywac dwoch roznych zapiec np podkowe na klucz i zwijana linke na szyfr - jak juz sa 2 to koles z nozyczkami do ciecia tym podobnych zabezpieczen moze se dac spokoj ... dobra podkowa to ze 200 zl trza dac...
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

podstwowa zasada: nigdy nie spuszczaj roweru z oczu, żadna kłódka nie da Ci 100% gwarancji, że zastaniesz rower po powrocie...
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

jedyneym rozsądnym rozwiązaniem jest kupno jakiegoś taniego (oczywiście sprawnego) roweru, który będzie służył jedynie do komunikacji po mieście. Można ewentualnie pomazać go sprejem żeby był mniej atrakcyjny dla złodzieja

Rozwiązanie rozsądne, jak najbardziej, ale mi nawet takie ścierwo zajumali. Rama Romet, na dodatek pęknięta i skręcona w jedym miejscu na śruby i blachę bo ścianki były z ciekie i kolejne spawy puszczały, osprzęt full no-name. Nie warte prawie nic, lakieru na ramie to była może połowa, tu i ówdzie rdza, wszystko zajechane totalnie, nic nie czyszczone, jedyne co to przerzutki wyregulowane w miarę nieźle. A mimo to jakiś pajac i na to się połasił. Na pewno jednak szansa, że ktoś się tym zainteresuje będzie dużo mniejsza no i przede wszystkim jak juz znajdzie się *****, który nie potrafi nawet skalkulować ryzyka to zawsze lepiej stracić 200 zeta niż 2200, albo i 3200. Obecnych moich rowerów nie zostawiam bez opieki. Wnoszę go do sklepu/urzędu ze sobą, albo ewentualnie zostawiam przypięty przed sklepem, ale tak, żebym go miał cały czas na widoku. Ale planuję nabyć coś taniego, tak, żeby nie musieć patrzeć co chwila czy ktoś się tym niezdrowo nie zainteresowal przypadkiem, jak rąbną coś takiego to nawet się nie zmartwię.
exbikerman

Post autor: exbikerman »

Kłódka z łańcucha grubego jak czołg + bycza kłódka
Fly, fly, fly so high
AveFreeride
Kontakt:

Post autor: AveFreeride »

Najlepiej jest miec 2 zabezpieczenia bo co z klesia ktolry potrafi piłować łańcuchy jeśli nie pokona podkowy albo czegoś innego. podkowa do ramy i jaką linka albo łańcuch do koła i to zmniejszy szanse złodzieja
PB: http://tnij.org/s49y
Rwr: http://tnij.org/p6pm
TO JEST KROSS NA TYM JEŹDZI KAŻDY PROS
Marcin92OP
Kontakt:

Post autor: Marcin92OP »

Ale odgrzałes!:P ALe pomysł dobry! :roll:
oski 34
Kontakt:

Post autor: oski 34 »

No to jak już odgrzane to może coś dopiszę :D Ja jak idę gdzieś do sklepu to przypinam signa z reguły za przednie koło zwykłą linką - mam oś qr20, a chyba nikt normalny nie bierze na spacer kompletu kluczy :mrgreen: a poza tym tylne koło 2.6" raczej nie wchodzi do klasycznych stojaków. Niby nie powinni ukraść, ale i tak chodzę z duszą na ramieniu jak zostawię gdzieś rowerek bez opieki. kiedyś miałem ciekawą sytuację - wychodzę ze sklepu a tu 2 typów przy rowerze majstruje, ja już miałem wyskakiwać z tekstami typu ,, wyp....od mojego roweru " a tu się okazało że to byli riderzy co chcieli sprzęcik pooglądać. Skończyło sięna półgodzinnej rozmowie, a zapowiadało się inaczej :D
ODPOWIEDZ