GTIX Master - Szajs ?

henryhill
Kontakt:

GTIX Master - Szajs ?

Post autor: henryhill »

Witam!

Czytam po forum opinie o rowerze GTIX Master wszyscy uznają rower za szajs i jak to jeden napisał "śmierć na kołach"

Chciałem duala, a zbyt duzo pieniędzy nie miałem na raz więc kupiłem go!

Miałem to mieć rowerz przejściowy tzn mieć na czymś jeździć i co jakaś gotówka wymieniać części, a na końcu rame na fulla.

Więc na standardowym rowerze nie szalałem, wiedziałem, że może się to i dla mnie i dla rowera źle skończyć.
Więc po 2 tygodniach od zakupu roweru wymieniłem amortyzator na Marzochi Dirt Jumper 3 amor wart tyle co rower :lol: no ale...
następnie koła na Vuelta Excalibur DH przód i tył(tył posiadał 8 rzędową kasete), do tyłu założyłem tarczówke hayesa która leżała mi bo miałem już kiedyś rower dualowy. Następnie zająłem się korbą i manetką na tył, przednią wywaliłem, założyłem korbe truvativa hussffell odkręciłem 1 i 3 tależ zostawiłem środkowy, założyłem klamkomanetke alivio, następnie wymieniłem tylną przerzutke na Deore LX. Cała modernizacja trwała od lutego

Jedyne co zostało mi ze standardowego GTIX'a to rama, kierownica i linki. Rower wytrzymuje dropy 4 i nie jedne hardcorowe trasy. We wrześniu wymieniam na jakąś rame full do ~1500zł i pewno amor do ~800zł i szczerze mówiąc rama jest wytrzymała gtix'a. Tyle ode mnie.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

henryhill szczescie miales. To nie jest rower nawet przewidziany do takiej jazdy. Ma udawać prawdziwy rower i tyle. Tłumik to tam pewnie albo tylko sie buja albo w ogóle nie pracuje, a rama byla pewnie spawana bez zadnego projektowania wiec to, ze akurat dany model sie nie psuje zalezy tylko od tego jak akurat sie tajwanczykowi ladnie namalowało.

Dobra rada - nie masz kasy na fulla to nie kupuj półproduktu. Szczerze to albo nie jeździsz na tyle mocno na ile mówisz albo masz duże szczescie, ze jeszcze w 1 kawałku chodzisz.

Jak ci sie chce to poszukaj na forum byl o tym temat i nawet ladny filmik - koles laduje hope i zgina mu sie amor na sterówce = faceplant. Zreszta ostatnio widzialem jakiegos typa na klonie gtixa (bo to nie jedyna nazwa pod jaka to sprzedaja) i odpadły mu pedały... Nie dziekuje.
ADDyFG
Kontakt:

Post autor: ADDyFG »

henryhill pisze:Rower wytrzymuje dropy 4 i nie jedne hardcorowe trasy
- znaczy 4razy dropam na nim walnales i boisz sie dalej ryzykowac, czy dropa z 4maetrow skaczesz na nim, jak tak, to chcialbym to zobaczyc...Do tematu powinienes dodac swoja dokladna wage, bo to tez istotne, mysle ze jak do60 kg wazysz to taki szajs wytrzymac moze, ale wiecej to bym nie ryzykowal
http://img165.imageshack.us/img165/2029/beztytuuwm8.png
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ADDyFG ja waze niewiele ponad 60 i bałbym sie na gtixie. Widzialem jak latwo taki rower nawet przy mojej wadze mozna skrzywdzic. No thx.
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

Nie no ludzie. Ja zaczynałem od niesamowitego, niebiesko-czerwonego fulla "bros" :D później go szprejem na czarno pomalowałem to dostał prędkości +2 XD
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
ODPOWIEDZ