Przerzutka tył Shimano XT Shadow - problem z regulacją

kq
Kontakt:

Przerzutka tył Shimano XT Shadow - problem z regulacją

Post autor: kq »

Mam duży problem z regulacją przerzutki tylnej Shimano XT Shadow. Czytałem, że niektórym chodzi głośno na niskich przełożeniach, ale poza tym to nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z instalacją czy też regulacją.

U mnie, po prawie 3 godzinach walki, jako tako udało się to wyregulować. Najpierw albo wskakiwały górne albo tylko dolne, potem nie wskakiwał ostatni tryb. Na sucho w powietrzu wszystko chodziło ok, po tych 3 godzinach udało się dojść do punktu, w którym przerzutka działała w miarę płynnie bez opóźnień.

Niestety w przypadku mocniejszego nadepnięcia na pedał czy też jazdy na stojąco - przerzutka wariuje i sama zmienia biegi w górę i dół, strzela, itd.

Ma ktoś jakieś propozycje, uwagi, sugestie, spostrzeżenia, a przede wszystkim doświadczenia z tym ustrojstwem??

W akcie desperacji zacząłem szukać informacji o kompatybilności przerzutek Shadow z różnymi typami ram, ale nic wartego uwagi nie znalazłem.

Uprzedzając pytania:
Kaseta, łańcuch, przerzutka, manetki, pancerze i linki są prosto ze sklepu.

Dzięki za odpowiedzi!
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

moze hak krzywy ? mozliwe ze shadow jest bardziej czula na tym punkcie
www.gkkg.pl
kq
Kontakt:

Prościutki.
pLuTiK
Kontakt:

Post autor: pLuTiK »

a czy te cześci są tej samej firmy ? (czyt. przezutka - manetka - ...kaseta) to moze miec jakis wplyw.
poza tym, bawiles sie ustawieniem na srubkach przezutki ? (osnaczenie bodajze L i H, to tez moze miec znaczenie !!
kq
Kontakt:

Oprócz łańcucha (KMC) wszystko jest Shimano XT 2008.
pLuTiK pisze:poza tym, bawiles sie ustawieniem na srubkach przezutki ? (osnaczenie bodajze L i H, to tez moze miec znaczenie !!
pLuTiK, przekażę tą cenną uwagę serwisantowi, może faktycznie te śrubki do czegoś służą :shock:
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Wg znajomego serwisu, niektóre ramy mają problem z przerzutkami typu shadow. Ale nie wnikałem w to, bo i tak shadowa nie chciałem
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
pLuTiK
Kontakt:

Post autor: pLuTiK »

...nie moze :) tylko te srubki na pewno do czegos służą !
tylko nie pamietam oznaczenia,
jedna jedna sie blokuje ustawienie a drugą reguluje pozycje przerzutki !
bier srubokret, troche cierpliwosci i bedzie hulało !
balrog
Kontakt:

Post autor: balrog »

Hm coś masz nie tak ze sprzętem. Mi regulacja Shadowa XT zajęła 5 minut i nawet podczas intensywnych jazd w błocie ie miałem z nią problemów.

Śrubki w przerzutce służą do ograniczenia wychylenia dolnego i górnego przerzutki.

Może masz za luźny łańcuch ? A może ten łańcuch KMC nie pasi ? Może to wersja na 8 rzędów, a nie na 9 ?
http://tapety1920x1200.blogspot.com
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

kq pisze:pLuTiK, przekażę tą cenną uwagę serwisantowi, może faktycznie te śrubki do czegoś służą Shocked
cos mie sie wydaje ze to jest cos pokroju sarkazmu :D ...
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Ludzie!! Wy jeździcie na rowerach? Czy jak? Dlaczego 90% osób z tego forum nic zrobić nie może? Więc tak. Po montażu przerzutki,ustawiamy śrubkami l i h wychylenia boczne.
Bez łańcucha przerzutka nie ma prawa wyjsc za kasete. Druga sprawa. Można nimi blokować przełożenia ( tak w skrocie ). Po tym ustawieniu i założeniu linki i pancerza i ustawieniu manetki na ost bieg, zakładamy linke ,naciagamy ją ręką tak ,aby była naprężona. I cieszymy się działającą przerzutką. Ew. można ją podkręcić,poluzować przy manetce,bo shadow chyba nie ma regulacji przy przerzutce. Pozdro.
Ride 4 Fun ! Biatch !
kq
Kontakt:

No to lecimy:

Steel2, też trafiłem na podobne teksty. Zaczynam wierzyć, że to prawda. Moja rama to Giant Reign X1.

pLuTiK, weź się człowieku ogarnij intelektualnie!

balrog, Łańcuch został skrócony wg przykazań Shimano, na pewno na 9.

freed, czy ja piszę że nie wiem jak ustawić przerzutki? Napisałem, że po prawie 3 godzinach zabawy (mojej i serwisanta - doświadczonego) nie udało się nic z tym zrobić.

Znalazłem kilka rowerów z moją ramą i ludzie mają tam Shadow. Zostaje chyba opcja z walniętą przerzutką...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

kq problem może być nie w przerzutce a w lince :D
ja testuję XT shadow w univega ram 9dh.
Po ustawieniu wychyłu górnego i dolnego (wyrąbałem najwyższą zębate od razu hehe)
Do rzeczy, jeśli dobrze ustawiłeś L/H oraz łańcuch ma dobrą długość to sprawdź czy w trakcie uginania ramy pancerz się nie załamuje i nie skraca linki najczęściej to jest powodem samoistnego przerzucania w trakcie deptania na napęd.
A tak ogólnie to shimano z shadow nieźle namiesza na rynku, w końcu przerzutka na wypasie, jest niezła konkurencja dla srama hehe
XT shadow jest strasznie sztywna więc po ustawieniu L/H oraz odpowiedniej długości łańcucha nie ma co się tam sypnąć.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kq
Kontakt:

off_road pisze:Do rzeczy, jeśli dobrze ustawiłeś L/H oraz łańcuch ma dobrą długość to sprawdź czy w trakcie uginania ramy pancerz się nie załamuje i nie skraca linki najczęściej to jest powodem samoistnego przerzucania w trakcie deptania na napęd.
O tym nie pomyślałem, pancerz jest poprowadzony w taki sam sposób jak przy poprzedniej przerzutce i tej samej długości. Sprawdzę!
off_road
moderator
Kontakt:

Ja problem pancerza skracającego linkę przy uginaniu wachacza rozwiązałem po prostu prowadząc całość linki w jednym pancerzu od początku do końca.

Dodatkowo nie montowałem go na sztywno do ramy tylko tak, że przy uginaniu wachacza pancerz porusza się i jakby to powiedzieć odpowiednio się wydłuża w razie potrzeby bez załamań :)
Jak to nie wina pancerza to nie mam pojęcia a w czym tkwi problem.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kq
Kontakt:

Wyczytałem na mtbr o niekompatybilności Shadow z niektórymi typami haków, a dokładniej chodzi o kąt mocowania. Zobaczę.
off_road
moderator
Kontakt:

hmm ale jeśli przerzutka była by niekompatybilna... to jedyny efekt to tarcie o kasetę bądź ramę. A tego problemu z tego co piszesz nie ma. Więc wina haka odpada.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
PlanetX
Kontakt:

Post autor: PlanetX »

Siema!

Ja wrócę do tematu pancerza... Sprawdź czy po prostu nie jest za krótki. Miałem taką samą sytuację z moim xt (tylko nie shadow). Pancerz był za krótki i gdy rower stał w miejscu wszystko działało idealnie, jednak w trakcie jazdy, podczas pracy zawieszenia przerzutka potrafiła przeskoczyć z ostatniej zębatki na pierwszą. Musisz mieć trochę zapasu pancerza przy przerzutce.

Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/5067199/?s5 - 2010 season
off_road
moderator
Kontakt:

hehe raczej nie przy przerzutce a przy wachaczu :P tu pancerz wpada przecież bezpośrednio do przerzutki bez zagięcia na końcu jak w starych wersjach hehe :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
robyo
Kontakt:

Post autor: robyo »

miałem podobne problemy na początku mojej przygody z shadow... poprowadziłem nie po tej stronie linkę przy śrubie mocującej. Ma być bodajże od wewnętrznej strony puszczona (od koła) Specyficzna konstrukcja powoduje że zmienia się przełożenie i nie bangla. Warto dokładnie przewertować manuala Shimano.
Pozdro
ODPOWIEDZ