Grimeca S 12 - kilka pytań

lukasz_olawa
Kontakt:

Grimeca S 12 - kilka pytań

Post autor: lukasz_olawa »

Witam! Mam kilka pytań do posiadaczy Grimeci S12. Kupiłem sobie taki hamulec kilka dni temu na przód i jak narazie mam z nim więcej problemów niż korzyści :/

1. Czy oryginalne, nie zatłuszczone klocki mogą piszczeć? Wypaliłem swoje klocki, bo myślałem że są zalane, a one dalej piszczą :/ Ale nie jak się zahamuje tak lekko żeby tylko trochę zwolnić, ani jak się hamuje całkiem mocno. Piszczą jak już się trochę tarcza rozgrzeje i jak się hamuje tak średnio :/

2. Jak jest z przegrzewaniem tego hamulca? Jak się rozpędzę kilka razy na ulicy i dam mocniej po hamulcu, to wyrażnie mięknie mi klamka i czuć że hamulec traci dość sporo mocy :/ Cały czas hamuje, ale to już nie to :/ Zastanawiam się co będzie się działo w górach przy dłuższym zjeździe :/

3. Czy w tym hamulcu zdarza się że klocki zużywają się po przekątnej? :/ Takie to trochę dziwne, ale u mnie jeden klocek starty jest prawie cały od góry, a drugi prawie cały od dołu :/ Tak jakby tłoki nie działały z równymi siłami :/ Zacisk na 100% jest ustawiony prosto ;) Klocki mam już do wymiany :/

4. Hamulec kupiłem nowy. Przy zaciskaniu się klocków, kiedy w układzie hamulcowym rośnie ciśnienie, przy jednym z tłoków widać jak pojawia się pęcherzyk powietrza. Wydaje mi się że nie ma wycieku oleju z tłoków, ale na 100% też pewny nie jestem :/ Jest szansa że części muszą się jeszcze ułożyć i spasować? Czy odrazu wysyłać na gwarancję, póki sprzęt jest świeży?

5. Jak jest z awaryjnością tego hamulca? Zrobiłem tak że na tył założyłem sobie Hayesa HFX 9, którego miałem wcześniej z przodu. Hayes był praktycznie bezobsługowy ;) A Grimeca :/ No cóż... Bawię się tym hamulcem juz koło 1,5 tygodnia, ustawiam, odpowietrzam, zalewam olejem, spuszczam olej i cały czas coś jest przy nim do roboty... :/ Mam pechowy egzemplarz, czy nie potrafię się zająć tym hamulcem jak nalezy? :P
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

lukasz_olawa pisze:3. Czy w tym hamulcu zdarza się że klocki zużywają się po przekątnej? :/ Takie to trochę dziwne, ale u mnie jeden klocek starty jest prawie cały od góry, a drugi prawie cały od dołu :/ Tak jakby tłoki nie działały z równymi siłami :/ Zacisk na 100% jest ustawiony prosto ;) Klocki mam już do wymiany :/
A moze poprostu zle ustawiony? nigdy nie ma tych 100% ;p
lukasz_olawa pisze:5. Jak jest z awaryjnością tego hamulca?
Z kazdą grimeca z jaką mialem styk to coś sie działo ;p
Jednak kolega ma/miał s12 i bardzo sobie chwali
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

Ja mam sys 8 i moge o nich powiedziec ze troche zaluje ze nie kupilem czegos innego. Niby super bajer, 4 tloczki, mega sila ale tak tak naprawde to
1) Jak spadnie deszcz, to nie hamuja prawie wcale
2) Piszcza sobie od czasu do czasu (pomoglo smarowanie tloczkow takim specjalnym czyms)
3) Proba ustawienia klamki nic nie daje - albo hamulec lapie na samym początku ruchu, albo na samymy koncu, przy czym te pierwsze luźne 3 cm, nie robią nic - po prostu klocki sie dosuwają do tarczy.
4) Tloczki z prawej strony sa silniejsze od tej z lewej. Czyli nawet jak je przytrzymam kombinerkami, wysune sobie sciskajac klamke te dwa z lewej, wsadze klocki, nacisne pare razy to i tak z powrotem wykrzywiaja mi tarcze w lewo. Ustawianie podkladkami gówno daje.
5) Klocki napewno nie zatluszczone, tarcza napewno czysta, a droga hamowania z tej samej prędkosci jest taka sama jak przy starych trzyletnich hujesach9 - wiem bo sprawdzalem mnóstwo razy :)

To tyle co do moich wrazen - a mam go juz ponad dwa miesiace i tez ciagle cos przy nim grimeram :)
Utaasz
Kontakt:

Post autor: Utaasz »

Ja kupiłem uszkodzona Grimecę (nie wiedziałem o tym ofc) i naprawiam ją już od roku. Wymieniłem klocki,uszczelki wszędzie,śrubki, przewód na Goodridge i dalej nie działa. Wczoraj stwierdziłem, pierdole ten hamulec i zakupiłem Shimano XT 2003 do którego pasuje mój Goodridge :) Tobie też polecam wymienić na coś innego.
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Ad.1 mi nie piszcza w ogóle...

Ad.2. w wierchomli po zjezdzie zacisk byl ledwie lekko cieply przy tarczy 200mm, dla odmiany zacisk avid juicy 7 z tarcza 160mm ktory mam z tylu byl nagrzany do tego stopnia ze nie dalo sie go dotknac, no ale tyl to tył i tarcza mniejsza...

Ad.3 Mialem podobnie...moze dlatego ze mialem krzywo ustawiony zacisk, teraz jest ok...

Ad.4 Wysylaj na gware tak nie moze byc

Ad.5 3 lata - zero problemow, hamulec bezobslugowy, widocznie masz felerny egzemplarz, podobno z grimecami to jest tak ze niektore hamuja swietnie a niektore wcale...
Miodożer.
slazak
Kontakt:

Post autor: slazak »

W grimece jest mocowanie IS i prawdopodnie dlatego nie idzie ustawic jego centralnego polozenia musisz zobaczyc pokombinowac z podkladkami. Pewnie dlatego ze klocki nie dociskaja sie równo do tarczy masz mniejsza sile spowodowana mniejsza powierzchnia hamowania. Z tym tłokiem to na pewno jest nieszczelny do odesłałbym na gwarancje. I to też powoduje ze jakas część oleju idzie na klocki i zapowietrza się minimalnie. Wszytko ze wszytki powiązane.
Berti_BB
Kontakt:

Post autor: Berti_BB »

Nie wie ktoś może gdzie można kupić tłoczek ten większy do grimeci sys. 8 albo ten mniejszy do sys. 12 ???
...
Utaasz
Kontakt:

Post autor: Utaasz »

Rowerowy.com miał mniejsze tłoczki do sys12,pytałem niedawno.
mas1o
Kontakt:

A moze ktos mi wytlumaczy taką rzecz jak juz jestesmy przy hamulcach hudraulicznych.
Jesli naciskamy tłoczek z siłą X, to pozniej (zakladając brak strat w przewodzie itp) to pozniej ta siła jest dzielona na liczbę tłoczków i przekazywana na klocki? Czy jest tak jakis mechanizm zwiększający tą siłę lub cos?
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

lukasz_olawa pisze:1. Czy oryginalne, nie zatłuszczone klocki mogą piszczeć? Wypaliłem swoje klocki, bo myślałem że są zalane, a one dalej piszczą :/ Ale nie jak się zahamuje tak lekko żeby tylko trochę zwolnić, ani jak się hamuje całkiem mocno. Piszczą jak już się trochę tarcza rozgrzeje i jak się hamuje tak średnio :/
moga ale ludzie wezcie w koncu zrozumcie ze klocki sie musza dotrzec (oryginalne nowe grimeci ok 10 dni inensywnej jazdy) a nie ze jak piszczy to od razu wypalac itp... :| mi tylko piszczy jak jest lekko mokra ale to i tak przez jakies 2m pierwszego hamowania a potem cichutko :)
lukasz_olawa pisze:2. Jak jest z przegrzewaniem tego hamulca? Jak się rozpędzę kilka razy na ulicy i dam mocniej po hamulcu, to wyrażnie mięknie mi klamka i czuć że hamulec traci dość sporo mocy :/ Cały czas hamuje, ale to już nie to :/ Zastanawiam się co będzie się działo w górach przy dłuższym zjeździe :/
przy sys8 ktora meczylem z przodu na 30 minutowym zjezdzie nie zaobserwowalem roznicy w pracy hamulca przed i po zjezdzie, w sys12 podobnie i klamka twarda jak kamien :)
lukasz_olawa pisze:3. Czy w tym hamulcu zdarza się że klocki zużywają się po przekątnej? :/ Takie to trochę dziwne, ale u mnie jeden klocek starty jest prawie cały od góry, a drugi prawie cały od dołu :/ Tak jakby tłoki nie działały z równymi siłami :/ Zacisk na 100% jest ustawiony prosto ;) Klocki mam już do wymiany :/
masz krzywo ustawiony zacisk! uzyj podkladek roznej grubosci zeby ustawic zacisk idelanie rownolegle do tarczy (tak, jest to osiagalne w 5 minut ;) )
lukasz_olawa pisze:4. Hamulec kupiłem nowy. Przy zaciskaniu się klocków, kiedy w układzie hamulcowym rośnie ciśnienie, przy jednym z tłoków widać jak pojawia się pęcherzyk powietrza. Wydaje mi się że nie ma wycieku oleju z tłoków, ale na 100% też pewny nie jestem :/ Jest szansa że części muszą się jeszcze ułożyć i spasować? Czy odrazu wysyłać na gwarancję, póki sprzęt jest świeży?
uszczelka padla i puszcza plyn :/ slij na gwarancje
lukasz_olawa pisze:5. Jak jest z awaryjnością tego hamulca? Zrobiłem tak że na tył założyłem sobie Hayesa HFX 9, którego miałem wcześniej z przodu. Hayes był praktycznie bezobsługowy ;) A Grimeca :/ No cóż... Bawię się tym hamulcem juz koło 1,5 tygodnia, ustawiam, odpowietrzam, zalewam olejem, spuszczam olej i cały czas coś jest przy nim do roboty... :/ Mam pechowy egzemplarz, czy nie potrafię się zająć tym hamulcem jak nalezy? :P
mamswoja sys12 od ok poltora roku i zero awarii :) klamka ma 1cm skoku i jest twarda :) hamulec lapie kolo w kazdych warunkach (nawet jak mialem tarcze pochlapana troche DOTem to i tak lapalo kolo wmiejscu:D ). za duzo sie bawisz z tym olejem i pewnie chyba nie masz wprawy w tym bo to jest 2 minutki roboty jesli jestes sam i nikt ci nie pomaga :)
odkrec dekeilek w klamce, popusc srubke odpowietrzajaca w zacisku i od gory lej plyn powoli (sam zacznie splywac do zacisku jak jest srubka popuszczona) az zacznie wyciekac na dole. niech wyplynie 5 kropel, zakrec srubke, zaloz delielek i gotowe (jatak zawsze robie z sys12 iz sys8 kumpla tez i zawsze dziala :) )
sasquatch
Kontakt:

lukasz_olawa pisze:1. Czy oryginalne, nie zatłuszczone klocki mogą piszczeć? Wypaliłem swoje klocki, bo myślałem że są zalane, a one dalej piszczą :/ Ale nie jak się zahamuje tak lekko żeby tylko trochę zwolnić, ani jak się hamuje całkiem mocno. Piszczą jak już się trochę tarcza rozgrzeje i jak się hamuje tak średnio :/
moga ale ludzie wezcie w koncu zrozumcie ze klocki sie musza dotrzec (oryginalne nowe grimeci ok 10 dni inensywnej jazdy) a nie ze jak piszczy to od razu wypalac itp... :| mi tylko piszczy jak jest lekko mokra ale to i tak przez jakies 2m pierwszego hamowania a potem cichutko :)
lukasz_olawa pisze:2. Jak jest z przegrzewaniem tego hamulca? Jak się rozpędzę kilka razy na ulicy i dam mocniej po hamulcu, to wyrażnie mięknie mi klamka i czuć że hamulec traci dość sporo mocy :/ Cały czas hamuje, ale to już nie to :/ Zastanawiam się co będzie się działo w górach przy dłuższym zjeździe :/
przy sys8 ktora meczylem z przodu na 30 minutowym zjezdzie nie zaobserwowalem roznicy w pracy hamulca przed i po zjezdzie, w sys12 podobnie i klamka twarda jak kamien :)
masz krzywo ustawiony zacisk! uzyj podkladek roznej grubosci zeby ustawic zacisk idelanie rownolegle do tarczy (tak, jest to osiagalne w 5 minut ;) )
lukasz_olawa pisze:4. Hamulec kupiłem nowy. Przy zaciskaniu się klocków, kiedy w układzie hamulcowym rośnie ciśnienie, przy jednym z tłoków widać jak pojawia się pęcherzyk powietrza. Wydaje mi się że nie ma wycieku oleju z tłoków, ale na 100% też pewny nie jestem :/ Jest szansa że części muszą się jeszcze ułożyć i spasować? Czy odrazu wysyłać na gwarancję, póki sprzęt jest świeży?
lukasz_olawa pisze:5. Jak jest z awaryjnością tego hamulca? Zrobiłem tak że na tył założyłem sobie Hayesa HFX 9, którego miałem wcześniej z przodu. Hayes był praktycznie bezobsługowy ;) A Grimeca :/ No cóż... Bawię się tym hamulcem juz koło 1,5 tygodnia, ustawiam, odpowietrzam, zalewam olejem, spuszczam olej i cały czas coś jest przy nim do roboty... :/ Mam pechowy egzemplarz, czy nie potrafię się zająć tym hamulcem jak nalezy? :P
mamswoja sys12 od ok poltora roku i zero awarii :) klamka ma 1cm skoku i jest twarda :) hamulec lapie kolo w kazdych warunkach (nawet jak mialem tarcze pochlapana troche DOTem to i tak lapalo kolo wmiejscu:D ). za duzo sie bawisz z tym olejem i pewnie chyba nie masz wprawy w tym bo to jest 2 minutki roboty jesli jestes sam i nikt ci nie pomaga :)
odkrec dekeilek w klamce, popusc srubke odpowietrzajaca w zacisku i od gory lej plyn powoli (sam zacznie splywac do zacisku jak jest srubka popuszczona) az zacznie wyciekac na dole. niech wyplynie 5 kropel, zakrec srubke, zaloz delielek i gotowe (jatak zawsze robie z sys12 iz sys8 kumpla tez i zawsze dziala :) )
sasquatch
Kontakt:

EdekzKrainyKredek
Kontakt:

Post autor: EdekzKrainyKredek »

lukasz_olawa Trzeba było brać shimano XT M756 - nie mają jakiejkolwiek opisanej przez Ciebie przypadłości
lukasz_olawa
Kontakt:

Post autor: lukasz_olawa »

sasquatch pisze:nie ze jak piszczy to od razu wypalac itp...
Wypalałem klocki w rozpuszczalniku (tak dla ścisłości ;)), Nie nazywam wypalaniem rozgrzewania tarczy i hamulca do białości poprzez ostre hamowanie ;) I nie wypalałem dlatego że chciałem dotrzeć klocki, ale dlatego że myślałem że klocki mam zalane olejem ;)

Mam jeszcze takie 2 pytania:

6. Czy to że fabrycznie dostałem hamulec z klamką która ma mały zbiorniczek wyrównawczy (nie ten zakęcany zakrętką, tylko zwykły z przykrywką mocowaną na dwie śrubki) może mieć jakiś wpływ na pracę hamulca?

7. W opisie produktu na rowerowy.com jest napisane że najpierw powinny wychodzić małe tłoczki, a dopiero potem duże. U mnie wychodzą w ten sposób:
-najpierw po jednej stronie mały tłok
-potem po drugiej stronie duży
-a potem dwa pozostałe
Klocki dociskane są po przekątnej :/ Dlatego twierdzę że zacisk mam dobrze ustawiony, a tłoki działają nie tak jak trzeba :/ Nadaje się to na naprawę gwarancyjną? Jak będę wysyłał hamulec na gwarę, to też sygnalizować ten problem? Czy kolejność wysówania raczej nie ma znaczenia?
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
sasquatch
Kontakt:

lukasz_olawa pisze:6. Czy to że fabrycznie dostałem hamulec z klamką która ma mały zbiorniczek wyrównawczy (nie ten zakęcany zakrętką, tylko zwykły z przykrywką mocowaną na dwie śrubki) może mieć jakiś wpływ na pracę hamulca?
NIE. mam przednia z tym "sloikiem" z nakretka a tylna z tym malym zbiorniczkiem i nie ma zadnej roznicy w pracy
lukasz_olawa pisze:7. W opisie produktu na rowerowy.com jest napisane że najpierw powinny wychodzić małe tłoczki, a dopiero potem duże. U mnie wychodzą w ten sposób:
-najpierw po jednej stronie mały tłok
-potem po drugiej stronie duży
-a potem dwa pozostałe
Klocki dociskane są po przekątnej :/ Dlatego twierdzę że zacisk mam dobrze ustawiony, a tłoki działają nie tak jak trzeba :/ Nadaje się to na naprawę gwarancyjną? Jak będę wysyłał hamulec na gwarę, to też sygnalizować ten problem? Czy kolejność wysówania raczej nie ma znaczenia?
mozesz napisac to podczas oddawania hamulcow na gware i jak nie beda tego w stanie naprawic to mozesz wniesc roszczenia o zwrot pieniedzy bo hamulec nie spelnia tego co jest w jego opisie
mas1o
Kontakt:

heh, ja mam tak samo - najchętniej to bym je wyrzucił na smietnik :)
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

ogolnie rzecz biorąc to mozna za ta cene kupic avida juicy 7 ktory jest po prostu lepszy od takiej grimeci - wykonanie, praca, regulacja.... mowie to jako uzytkownik obydwu tych hebli...
Miodożer.
ODPOWIEDZ