Napęd nowy saint + ???

ACextreme
Kontakt:

Napęd nowy saint + ???

Post autor: ACextreme »

A więc tak, mam obecnie taki set:

-manetka i przerzutka (slugi wozek shadow) xt
-kaseta sram pg970
-lancuch hg73

Mam zamiar zmienic go diametralnie i na pewno bedzie:
-przerzutka tyl Saint nowy
-lancuch hg93 (xt)
-kaseta prawdopodobnie Ultegra 12x25

Pytanie dotyczy głównie manetki, czy jest sens wymieniac XT na Sainta nowego??? I może kaseta jakaś inna, lecz to chyba jeden z rozsądniejszych produktów.
http://www.endura.pl
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

A wymieniasz dlatego że...
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Ja bym wstawił kasetę do 11 i łańcuch na XTR/DuraAce ( albo Rohloff )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
pha0n
Kontakt:

Post autor: pha0n »

Też nie polecam hg93 - strzela jak porąbany, a spinam spinką wiec nie wina skucia ;/ kaseta ultegra -> jak najbardziej tak, sam mam 11-23, co do przerzutki, to sam nie wiem, wg mnie to uszczęśliwianie siebie na siłę :wink:
uzurpator
Kontakt:

tak na marginesie - kaseta dowolna która Ci pasuje rozstawem (tiagra np) i wagą, sensu zmieniac manetki nie ma jeżeli działa (chyba, że często glebisz przez kierownicę ;) ). Łańcuch - jezeli pali cię kasa, to Campa C9 lub Rohloff. Inaczej dowolny 9rzędowy.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Nie łańcuchom shimano. Koroduja i ogólnie jakość niska. Weź kup z ebaya jakiegos Yabana czy KMC i nie baw sie w półprodukty.
uzurpator
Kontakt:

KMC = Shimano, tak na marginesie.
Spaced
moderator
Kontakt:

uzurpator tak tylko ze jak pod marka kmc kupisz wysoki model ala goldy to ci to trzyma i nie koroduje po 2 dniach jazdy jak mój xt.
uzurpator
Kontakt:

Pokrycie azotkiem tytanu. Nice. Tyle, że poza kilkoma topowymi modelami (zdaje się właśnie ten złoty) wszystkie inne łańcuchy KMC to doppelgangery Shimano. Z9000 to zdaje się HG73.
ACextreme
Kontakt:

Chwila chwila! Mam lancuch LXa obecnie i nic mi nie koroduje i sie nie zrywa... tyle ze dbam o niego jak o caly rower wiec ewentualnie wejde w xtra.

pha0n pisze:wg mnie to uszczęśliwianie siebie na siłę Wink
Nie bardzo. Obecnie mam xt z dlugim wozkiem i niestety po sezonie posiada troche luzu co czasem owocuje przebiezka po kasecie. I to jest powod. Kaseta mysle ze zostanie ultegra. Co do manetki to chodzilo mi glownie o to czy saint w rzeczywistosci sie czyms rozni technologicznie. Xt mi odpowiada i mam nadzieje ze bedzie dobrze wspolgralo z saintem.
Spaced
moderator
Kontakt:

KMC dalem akurat dla porownania bo maja odpowiednik golda yabana i to 10g lzejszy ;) . Sam mam Yabana i nie moge być bardziej zadowolony ;)
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

ACextreme Myślę, że manetka sainta to taki upancerniony xtr i ew. wykonany może nieco gorzej ( choć wątpię ) . Jeśli Możesz się Obejść, to Zostań przy xt, bo to conajmniej dobre manetki . No chyba, że Jesteś taki jak ja i Chcesz polować na okazję :) Bo czasami jak się trafi okazję, to można wysoko trafić za cenę niskiej grupy .

Kaseta - Jesteś Pewien, że Chcesz szosową ? Ja byłem taki napalony na 11-13 srama i po tym jak zaczęło mi brakować góry ( bo czasem lubię podjechać sobie ) to skończyłem na klasycznym 11-32 - a jak Poszukasz, to Kupisz tanio lekką kasetę o tym stopniowaniu - mój przykład, to 110zł za nówke i 219g wagi ;)

Łańcuch - Powieram Spaced , bo sam teraz nabyłem Yabana i jest to conajmniej bardzo dobry łańcuch . Fakt - nie jeździłem jeszcze, ale słyszałem na ich temat świetne opinie ( wysokie grupy ) . Doliczyć, że w polsce bez problemu sl901ti ( najwyższy, złoty ) kosztuje 130zł, a wersja srebrna o identycznych parametrach chyba 120zł ... - Uważam, że warto . Co prawda na ebay-u jest trochu taniej, ale jak doliczyć wysyłki, stratę czasu i ogólną logistyczną zabawę -można przeboleć te kilka złotych drożej .
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
domingo
Kontakt:

Post autor: domingo »

ja również nie polecam kmc, raz miałem 3x Z9000 z kasetą LX i trzeci łancuch już sie nie przyjął na kasecie, więc padaka, zestaw wytrzymał w końcu 2500km na 2ch (a nie jak zamierzałem 3ch) łańcuchach, tyle to ja robiłęm spokojnie na zestawie alivio, btw Z9000 jest odpowiednikiem deore HG53, choć na allegro ściemniają ,że lx, nawet na ulotce KMC to pisze:), pozatym raz pękła mi spinka KMC w trasie więc mam co najmniej pecha do KMC, teraz śmigam na XT i daje rade, możesz tez przetestować nowego SLX'a, bo ma ładniewyglądającą i lekką kasete, pozatym łancuchy SRAM;a no i czytałem że campa jest mocna,ewentualnie connex, pozdrower
p242k
Kontakt:

Post autor: p242k »

Co do menetek to jeszcze nie widziałem skoku dzwigni nowego Saint'a. Prawda jest taka, ze nowe manetki saint na rl wadze ważą: 266 gram a XT 2008 257 gram (z telewizorkami)... no jeśli zbijasz z wagi no to raczej nie widać w tym sensu... no jeśłi kręcą Cie wzgledy estetyczne no to jak najbardzeij bo np. full Saint + the one + Spank royal i dodatki hope złote... To jest to jakas brutalna wizja gold parts'ów w bike'u :) ta róznica w gramach jest minimalna, i tu zachodiz podejrzenie o wnetrze nowego Sainta... ale nie wierzę by bylo takie same jak w XT...
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

p242k pisze:ale nie wierzę by bylo takie same jak w XT...
A cóż tam może być innego ? Dźwigienki ? Kształt obudowy ?
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
p242k
Kontakt:

Post autor: p242k »

Steel2 pisze: cóż tam może być innego ? Dźwigienki ? Kształt obudowy ?
Mogli zbić na łopatkach, i na ksztalcie obudowy, a równie dobrze mogi udoskonalić wnętrze... zredukowac ile się da skok jałowy dzwigni, i zmniejszyć kąt zakresu działania manetki. np w XT wynosi on 56stopni. Czyli jak szybko manetka reaguje na ruch palca.

Ja bym zostawił Xt'eka...
ACextreme
Kontakt:

sudi pisze:Kaseta - Jesteś Pewien, że Chcesz szosową ? Ja byłem taki napalony na 11-13 srama i po tym jak zaczęło mi brakować góry ( bo czasem lubię podjechać sobie ) to skończyłem na klasycznym 11-32 - a jak Poszukasz, to Kupisz tanio lekką kasetę o tym stopniowaniu - mój przykład, to 110zł za nówke i 219g wagi Wink
O jakiej kasecie mowisz? Masz troche racji, ale mam nadzieje ze nie spotkam juz podjazdow na naszych trasach w przyszlym roku a na mojej krowce nie bardzo mam ochote podjezdzac i rzadko z tego korzystam.
Na wadze mi takze zbytnio nie zalezy lecz na dzialaniu napedu. Na calym zestawie moge zejsc max 120g i to glownie na kasecie.
Co do kasety jeszcze to mysle ze szosowa w poloczeniu z nowym saintem przystosowanym do takich zabiegow uzyskaw wieksza precyzje w dzialaniu.
Spaced
moderator
Kontakt:

ACextreme goldy sl yabana zbija ci 70-100g jesli sie nie myle wiec mysle ze zbic da sie wiecej ;)
ACextreme
Kontakt:

http://www.allegro.pl/item444187665_lan ... rwaly.html

Czy chodzi wam o cos takiego? Roznica wagowa miedzy xtrem niewielka widze.
ODPOWIEDZ