Czy ten rower nadaje się do zjazdów ?

IDOG
Kontakt:

Czy ten rower nadaje się do zjazdów ?

Post autor: IDOG »

Witam,
Kupiłem w czerwcu rower:
http://www.kellys-bicycles.com/index.ph ... &pID=15382
Wcześniej miałem 'marketowy' rowerek który szybko się rozpadł, jazda na tym sprawiła mi wiele przyjemności i postanowiłem poszukać jakiegoś ciekawego sportu rowerowego no i bardzo mi się spodobał DH.
Czy ten rower nadaje się do takiej jazdy ?
Nie chodzi mi tu o jakieś wyczynowe zjeżdżanie po skałach i nie wiadomo jakich trudnych trasach tylko o jazde bardziej dla przyjemności po prostszych trasach.
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

ten rower to XC i to bardzo sredniej klasy
mozesz nim zjechac jakis zjazd XC- a ten do prostych nie nalezy zazwyczaj - wbrew temu co sie niektorym wydaje:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

IDOG nic sie w nim do zjazdu nie nadaje. Rower jest nastawiony w 100% na XC. Do DH to nawet z tym nie podchodź chociaż mam wrażenie, ze ci sie dyscypliny myla bo lajtowe trasy dh to nie dh tylko FR lub Enduro ale w tym przypadku równiez nie ten rower. Ani wytrzymałosc, ani osprzęt ani kąty nie pasują.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Ten Kelyss słuzy do jazdy po asfalcie i po lesie gdzieś posmigać.....i do jazdy pod górke :mrgreen:
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

sprzedaj i doskładaj troszkę ;) Nie rób sobie krzywdy
Be free...
Vojtas2006
Kontakt:

Post autor: Vojtas2006 »

Zrób tak jak mówi mosbergus i sprzedaj ten rower. Dozbierasz troche kasy i będziesz mógł kupić coś używanego na początek.
http://www.pinkbike.com/photo/5608603/
Domi
Kontakt:

Post autor: Domi »

No ja Ci radzę tak samo jak poprzednicy...sprzedaj ten rower i kup jakiegoś HT na którym z początku będziesz mogł śmigać i nie będziesz się bał że się połamie :) aha i jeszcze jedna ważna żecz...full face obowiązkowo, rękawiczki i ochraniacze jak DH to jeszcze najlepiej zbroja....pamiętajmy ze jezeli ktoś jezdzi krótko to popełnia błędy które skutkują glebami... A nie chcemy zeby się zraził do tego sportu :wink:
Uciu
Kontakt:

Post autor: Uciu »

rower jak najbardziej do xc. podpisuję się pod zdaniem poprzedników- sprzedaj go i zbierz jeszcze kasę na ubiór, ochraniacze i dobre części. szkoda życia tracić na nim ostro jeżdżąc. pozdrawiam xD
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Spaced pisze:Do DH to nawet z tym nie podchodź chociaż mam wrażenie, ze ci sie dyscypliny myla bo lajtowe trasy dh to nie dh tylko FR lub Enduro(...)
Jak ja nie lubię takiego kategoryzowania. Traska dh to traska dh, nie ważne, czy łatwa, czy trudna, fr to fr, a enduro to enduro (nawet jeżeli kiedyś fr wyglądało jak dzisiejsze enduro). Jedziesz w dół, to jedziesz w dół, nieważne, czy po stoku nachylonym pod kątem 10,czy 80stopni, po naturalnych, czy sztucznych przeszkodach. Chłopakowi apetyt urośnie w miarę jak będzie jeździł i na bank będzie jeździł też po trudnych trasach :]

co do tematu - sprzedaj to - nawet jeżeli wytrzyma męczenie go, to nie będziesz czerpał przyjemności z jazdy na takim rowerze.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jaca ale własnie wiekszosc ludzi mówiac łatwa trasa dh ma na mysli to co ty masz mówiac FR czy Enduro. Zreszta Trasa DH ma byc trudna i moim zdaniem pojecie łatwa trasa dh jakie ma wielu ludzi jest bzdurne i to, ze my w kraju nazwalismy trasami dh trasy, ktore da sie zrobic na biku enduro nie znaczy, ze to jest DH.
Vojtas2006
Kontakt:

Post autor: Vojtas2006 »

Jaca A jak np. wyścigi XC są na trasie krętej i w dół po niewielkich kamieniach to też nazwiesz to ławtym DH ????

Bo mi się wydaje że DH to powinno być trudne tak jak napisał Spaced
http://www.pinkbike.com/photo/5608603/
Jaca
Kontakt:

Vojtas2006 pisze:Jaca A jak np. wyścigi XC są na trasie krętej i w dół po niewielkich kamieniach to też nazwiesz to ławtym DH ????
jeszcze nie widziałem wyścigu xc tylko w dół... zresztą w polsce w relacjach xc, jak jest zjazd, to komentatorzy wspomną coś, że zawodnicy właśnie pokonują zjazd. Ciekawe, co powiedzą np angielscy komentatorzy. Poza tym widywałem już zawody xc, gdzie część trasy przebiegała po trasie zjazdowej, albo dualowej.

Jaca ale własnie wiekszosc ludzi mówiac łatwa trasa dh ma na mysli to co ty masz mówiac FR czy Enduro. Zreszta Trasa DH ma byc trudna i moim zdaniem pojecie łatwa trasa dh jakie ma wielu ludzi jest bzdurne i to, ze my w kraju nazwalismy trasami dh trasy, ktore da sie zrobic na biku enduro nie znaczy, ze to jest DH.
Czyli rozumiem, że ucząc się jeżdżę enduro i fr, a potem, gdy już umiem dużo, to nagle jeżdżę dh, tak? Może część zawodów rozgrywana w Polsce to nie zjazd, tylko enduro?

Dla mnie zjazd, jak sama nazwa wskazuje, polega na pokonaniu na rowerze trasy biegnącej w dół, Freeride, to jazda bez ograniczeń, a enduro to takie znacznie agresywniejsze xc (tym to się w ogóle nie interesuję, więc musicie wybaczyć ignorancję) i tyle
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Gość pyta konkretnie o rower, a Wy się tutaj przekomarzacie..

Rower się nie nadaje i po temacie..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
wojtasu
Kontakt:

Hehe ja znam goscia który na rowerku Xc Przeskakuje 9 metrowy stolik ze sztyca wyciągnietą jak do XC.....hehe sorka za offtopa :mrgreen:
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Tak możesz tym rowerem kogoś zjechać...
Najszybciej siebie.
Jak nie jesteś czegoś pewien to poczytaj o dyscyplinach chociażby na wiki...
macieksz
Kontakt:

Post autor: macieksz »

A ja powiem że spokojnie ten rower się nadaje. Tyle że nie do skakania a do jazdy w każdym nawet bardzo trudnym terenia zarówno w górę jak i w dół. Oczywiście na wyczynowym sprzęcie można jechać szybciej ale jezeli to ma być dla przyjemności to nic wiecej nie potrzeba. Sam mam starego stalowego gary fishera bez amortyzatora i ten rower potrafi naprawdę dużo, przejechałem już niejedne góry i dopóki jedziesz dla przyjemności to kazdy rower da radę, a zaletą maszyny XC jest to ze podjedziesz wszędzie i nie musisz go pchać pod górę, 14 lat temu taki kellys byłby prawdziwą maszyną DH, a że czasy się zmieniły to nie oznacza ze na takim rowerze nie można czerpać przyjemności zjazdy w trudnym terenie. Tylko nie skacz na nim i ćwicz technikę. Pozdrawiam tych co są ograniczenei do pseudo dualówek. I jeszcze raz technika się liczy i przyjemność z jazdy a to można na każdym "markowym" sprzęcie. Ale posypią się wrzuty :D I
sprzedam draga 14 kameleon 2005 super stan
Jaca
Kontakt:

macieksz, za to co powiedziałeś, masz u mnie piwo.

fakt faktem mówiłem co innego, ale wreszcie ktoś rozumie... ;)
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

Jak uznasz że kellys już nie daje rady i zaczyna cię ograniczać to zmienisz rower.
wojtasu
Kontakt:

macieksz pisze:ozdrawiam tych co są ograniczenei do pseudo dualówek.
hehe sam posiadam dualowke...jakas aluzja ??

Ja posiadam duałowke dlatego ze jest bardzo uniwersalna :wink:

Ale wywód macieksz podobał mi się tez zaczynałem na rowerku xc i od niego wszystko się zaczęło :wink:
ODPOWIEDZ