Tłuste tarcze

Sztywniak
Kontakt:

Tłuste tarcze

Post autor: Sztywniak »

moj genialny tata popsikal mi piasty wd 40, ktore dostalo sie na tarcze. probowalem je czyscic benzyna ekstrakcyjna i nie za bardzo pomoglo. dalej bardzo slabo hamuje. prosze o porady.
z gory dzieki za odpowiedzi
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Się przygrzeje, się wypali.. Klocki nasiąkły i już pewnie wiele nie zdziałasz.. Z czasem im minie..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Przedewszystkim czyszczenie samej tarczy dużo ci nie da, zabierz się za klocki też oczywiście wszystko razem, użyj papieru sciernego ale jest opcja ze hamulec będzie musiał się znów dotrzeć ;p
Kacz_?
Kontakt:

Post autor: Kacz_? »

Ja miałem tak samo, ale po niedługim czasie minelo i jest ok.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

moj sposob...

tarcze- imadlo+lakier do wlosow+ zapalniczka ( chyba nie musze tlumaczyc :twisted: )
klocki- lekko papierem sciernym
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

jeśli zasyfiły Ci się klocki to możesz je podpiec nad palnikiem. Tylko uważaj bo strasznie śmierdzi jak klocki zaczynają się smażyć.
Co do tego, że po umyciu tarczy benzyną hampel słabo łapie to norma. Umyj jeszcze tarczę wodą z detergentem i po prostu dotrzyj hamulec.
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

warto też klocki do rozpuszczalnika na dzień wpakować przesiąkną nim i wd straci właściwości, opcjonalnie można użyć też zapałki po wszystkim :)
W wielu przypadkach taka kąpiel pomaga i to sporo :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

a ja dzis swoje klocki i tarcze od hopeow odtluszczalem bo przy odpowietrzaniu jak zwykle poleciala mi kropelka DOTu na klocki :P
wiec klocki włożyłem do piekarnika na jakies 20min w temperaturze 200*C....
tarcze wymylem dokladnie plynem do mycia naczyn wyplukalem dokladnie... gdy klocki ostygly zalozylem wszystko do roweru i przejechalem sie po podworku... po kilku mocniejszych hamowaniach moge juz spokojnie na przednim kole sobie hamowac a tyl lapie dosc dobrze;)
moim zdaniem piekarnik to najlepszy sposob na tluste klocki... bo poladnie rozpuszczalnikiem czy benzyna i podpalenie nie daje takiego efektu bo poprostu to co zostanie po spaleniu benzyny czyli sadza tez jest tluste....
a tarcze to wystarczy wymyc dokladnie i wytrzes czysta szmateczka.... :mrgreen:
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

XXX plyn do mycia naczyn + cif moim zdaniem najlepszy sposob na tarcze.. z opcja piekarnik + klocki jeszcze nie probowalem ale mysle ze mozna by sprobowac :) xDD
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

hmm piekarnik ciekawa sprawa :D trzeba sprawdzić:)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

kiedys na wierchomli, wieczorem, nasmarowałem kumplowi monstera pastą do zębów - wiecie chłopaki, zabawa, alkohol i tak dalej :P On w odwecie utopił prawie moje tarcze w WD40 :) wystarczył jeden zjazd na następny dzień żeby hamulce działały jak przed tą akcją :)
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Odtłuszczacz uniwersalny do tarcz hamulcowych i sprzęgieł:
http://moto.allegro.pl/item461256654_gu ... ulcow.html
Pierkarnik też ujdzie - zwłaszcza w przypadku mocno nasiąkniętych klocków.
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
szogunsgn
Kontakt:

Post autor: szogunsgn »

Ja zawsze nacieram tarcze zwykłą kredą i zawsze działa ;)
ACID DRINKERS....]:>....
Adifek
Kontakt:

Post autor: Adifek »

szogunsgn pisze:Ja zawsze nacieram tarcze zwykłą kredą i zawsze działa Wink
Podobnie jak wiele innych soli, kwasów i zasad. Jednym z dość dobrych sposobów jest polanie NaOH jeśli ktoś ma dostęp. Heksany i heptany z ropy powinny się zmienić odpowiednio w heksanole i heptanole, a alkohole, jak wiadomo, w hamowaniu nie przeszkadzają ;-)
Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

xDD tydzien temu miałem ten sam przypadek że WD40 mi tata popsikał kasete i ja glupi niewiedzialem jak sie w hydrauliku ściąga klocki zeby je przeczyscić to ja całego hampla rozkręciłem :D przy okazji sie zapowietrzył :D

No ale mi pomogło najpierw tak w ciul dlugo klocki szorować benzyną extrakcyjną i tarcze tak samo a potem kilka zjazdów takich żeby sie tarcza i klocki zagrzały:D

Pomogło :D
Adifek
Kontakt:

Post autor: Adifek »

Lomek pisze:No ale mi pomogło najpierw tak w ciul dlugo klocki szorować benzyną extrakcyjną i tarcze tak samo a potem kilka zjazdów takich żeby sie tarcza i klocki zagrzałyVery Happy

Pomogło Very Happy
A ciekawe co by było gdyby na tej trasie były zakręty, a by nie pomogło...?
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

Lomek Twoj post w ogole jest kontrowersyjny :P tata popsikał Ci kasete wd40, a Ty w związku z tym nie wiedziałeś jak sie ściąga klocki i rokręciłeś cały hebel? a co ma jedno do 2giego? :D

a tak na marginesie, ludzie, czy Wam ojcowie serwisują rowery? czy to normalne i oznacza że tato mnie nigdy nie kochał, skoro od małego szczyla nawet śrubki nie dotknął w moim rowerze, za czasów reksia, roweru z komunii, pierwszego XC i tak dalej ..? :D
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Digas no dokladnie.. nikomu bym nie dal grzebac przy moim rowerze!! a jak musze oddac rower do serwisu to mnie trafia ^^
ODPOWIEDZ