Sztywniak do DH/FR

sergio94
Kontakt:

Sztywniak do DH/FR

Post autor: sergio94 »

Nie jestem pierwszą osobą i na pewno nie ostatnią, która zakłada taki temat :) Już się kiedyś nawet pytałem o rower przy podobnych założeniach, ale od tego czasu zmądrząłem, poczytałem i wiem, że przy mojej wadze 55 kilosów nie są potrzebne super pancerne części, nawet jeśli jest to sztywniak DH/FR. Zorientowałem się już, co konkretnie chcę jeździć: będą to na początku typowe miejscowki z nastawieniem na hopy bardziej 4x (nie dirty), jakieś dropy i podkrakowskie trasy zjazdowe (coś w stylu Łopata czy Trupi). Z biegiem czasu zaczął bym jeździć na traski do Myślenic itp. , a jeśli naprawdę złapał bym zajawkę, to nabyłbym jakiegoś fulla :D Wiem, że zaraz zostanę zatakowany przez osoby, dla których DH to tylko fulle, ale w moim budżecie (a będzie to max 3000 zł), nie ma sensu się w to pakować.

Rama: NS Surge, chyba, że uważacie, że przy mojej wadze wystarczy coś alu w stylu Streetfightera

Amor: Byłbym za Domainem 302, ale może wystarczy jakiś Nixon, albo Pike

Z doborem reszty części nie powinno być problemu, bo się nawet orientuję, chodzi mi tylko o to, czy pakować, się w mocne części, czy lepiej myśleć np. o lepszej pracy takiego amora.

PS. Wszystkie części muszą być nowe :)

Aaa, jeszcze jedno nie chce dwupółek (nawet Juniora) :D
Aram
Kontakt:

Post autor: Aram »

Kup dartmoora 4x do tego Pika jakiegos, Juicy 5/7, piaste przednia hopa jak na tylnia wystarczy to tez hopa, korby slx, naped x.9, Kiera mostek sunlina, obrecze 721, jakies wmiare lekike siodelko i sztyce.
www.mtb.interia.pl
Stopek2
Kontakt:

Post autor: Stopek2 »

Jak Dartmoor to sf bo 4x nadaje się do 4x a nie do dh nawet przy twojej wadze :D
A myślałeś na DC ramy są dobre, waga to nie jedyny czynnik rama tak czy siak musi byc wytrzymała. DH to ciężki sport dla ht więc rama musi wytrzymac.
czarny09
Kontakt:

Post autor: czarny09 »

sergio94. z ramek alu dm ds 3.0 jak juz. tania w miare. a o niebo lepsza niz street fighter podany przez Ciebie. co do ns surge. nsy z 2008 pękają. co prawda wszystko pęka... ale w granicach rozsądku... .

domain ma fajną prace. ale poszukalbym 318 jak juz.

a reszte tak jak AramDH napisal... ewentualnie obrecze jak Ci z kasą cieniej będzie to s-typy bo spokojnie dadzą rade przy Twojej wadze.
Aram
Kontakt:

Post autor: Aram »

sergio94 pisze:Zorientowałem się już, co konkretnie chcę jeździć: będą to na początku typowe miejscowki z nastawieniem na hopy bardziej 4x (nie dirty), jakieś dropy i podkrakowskie trasy zjazdowe (coś w stylu Łopata czy Trupi).
Pisze ze bedzie na poczatku bardziej hopy latał itp. Wiec jakas lekka ramke alu niech kupi.
www.mtb.interia.pl
sergio94
Kontakt:

Nie wiem czemu, ale mam wrodzoną awersję do Dual Slalomów, nie podobają mi sie i już :wink: Na razie poza DS'em znalazłem właśnie tylko Surge'a w rozsądnej cenie, albo ewentualnie Pitbull. Co do amora, to tego Domaina nie ma szans znaleźć za 1000 zł , zaczynaja sie niestety od 1300 :cry: A co sądzicie o Nixonie, jakiś wysoki model z 2007, ze skokiem 160 (elite bodajże). Kółka, to chyba rzeczywiście s-typy, ale na jakichś Novatecach, bo Aram trochę przesadził z Hope'ami :)
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

sergio94 jak chcesz dobra rame lekka i w dobrej cenie i jak ma byc z alu to zobacz na to ... http://www.koral.bielsko.pl/pl/ramy_row ... _7410.html
We wrzesniu kupiłem taka i sobie bardzo chwale
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Kup sobie pitbulla a do tego 66, Domain, będzie grało jak trzeba:D
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

czarny09 pisze:domain ma fajną prace. ale poszukalbym 318 jak juz.
302 u-turn spokojnie wystarczy i 200zł będziesz miał w kieszeni.
grzesiekfrchelm
Kontakt:

Post autor: grzesiekfrchelm »

ja polecam ze swojej strony voodoo.mam ja i chwale jak najbardziej. :)
Bike--http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=58141
http://www.lsfr.pl
daro_53
Kontakt:

Post autor: daro_53 »

Ja natomiast polecam NS Surge. Swietnie sie na niej jezdzi, z amortyzatorem typu 55( nie polecam;/) czy Domain, geometria bedzie naprawde dobra. Jeżdże na niej od kwietnia i naprawde daje rade.
Pozdro.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

SF z 66rc Mam i Chwale Sobie Baaardzo, jak połamie kupie nowego, świetne geo itd. SF będzie zawsze nawet jako 2 rower...4x taż chciałem, napisałem nawet posta o tym http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... highlight= mało tego ale zawsze mozesz napisać do posiadaczy :)
sergio94
Kontakt:

I tu właśnie pojawia się pytanie czy brać taniego Street Fightera i lekkiego (4x opada: z Domainem by poszedł pod główką), czy dość drogiego jak na HT Surge'a. Powiedzmy, że jakbym np. za rok zmieniał ramkę na fulla, to Dartmoora bym nie załował jakoś, a takiego Surge'a za 7 stówek owszem :) A propo amora, Spaced gdzieś pisał, że w DH w sztywniaku amor nie dostaje tak w dupę, bo kąt główki się nie zmienia? Jeśli tak to może wziąć Nixona, który ma dobrą pracę i jest lekki, albo w ogóle Pike'a którego ze swoją bym chyba nie dobijał tak jak inni? Gdzieś czytałem, że Domainy są twarde, więc dla mnie do DH nie spasowałyby za bardzo :) Co sądzicie?
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

sergio94 pisze:za rok zmieniał ramkę na fulla
...to weź SF ;] będzie Ci lepiej się na nim uczyć. Jest tak jak piszesz, Tańszy, lżejszy i krótszy. Wtedy inwestujesz kasę w amora, którego potem wsadzisz do fulla.
Vermin
Kontakt:

Post autor: Vermin »

Co do ramki to najlepsza będzie Dangerous Mike Dual Slalom bez konkurencyjnie...
A co do amora to brałbym chyba Domain'a lub ewentualnie Pike'a...
Domain + DM ds = 2000 zł (za nówki), nie złożysz reszty za 1000 zł...
Kupuj używki! Dobra rada...
I pamiętaj że musisz kupić mocny suport, przynajmniej za 130 zł.
Pozdr ;p
Vermin, Baca.
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

nie lepiej kupić kompletny używany rower, jakiegoś signa fr1,2.
Vermin
Kontakt:

Post autor: Vermin »

Autor tematu Napisał że za tą cenę nie chce sie pakować w fulle dopiero potem jak pozbiera...
Vermin, Baca.
sergio94
Kontakt:

Vermin, kupiłbym amorka używanego, gdyby to ode mnie zależało, ale mój sponsor (czytaj ojciec :) ) uważa, że jeśli się kupuje rower za taką kasę to musi być cały nowy. Niby DM DS jest najlepszy, ale jak dla mnie to brzydki kloc, który z takim Pikiem, czy Nixonem nie będzie miał za dobrej geo, bo to ramka pod duże amorki, których w sztywniakach nie trawię :wink: Co do suportu to wezmę albo zestaw Hussefelt Howitzer abo SLX'a.

Chyba, że zamiast Domaina wezmę Travisa Single, bo myśle, że za tą kasę wyrwę nowego na allegro?
ODPOWIEDZ